Bakancslistára kívánkozó, meseszép utcák a világ minden tájáról

Mi, magyarok igazán büszkék lehetünk, hiszen városaink, falvaink változatos utcáit járva gyakran van részünk szemet gyönyörködtető látványban. De a világ más tájain is olyan döbbenetesen szép, egyedileg kialakított utcákat fedezhetünk fel, amelyek látványukkal nemcsak a helyiek rajongását, hanem a turisták fantáziáját is megragadják. Ezek az utcák egytől egyig valóságos esztétikai élményt nyújtanak, holott mindegyik nagyon különböző, egészen egyedi. Egy ilyen utcán sétálgatva olyan érzés tölti el az embert, mintha egy mesébe csöppent volna. Mutatunk is most tízet a világ lélegzetelállító utcái közül.

1. Míkonosz, Óváros, Görögország

Hora, más néven Míkonosz város utcáinak látványa a turisták Mekkájává vált. A látogatók a nyár folyamán naponta különböző méretű hajókkal érkeznek erre a szigetre. És bár a település éjszakai életéről híres, ugyanakkor napközben is elképesztő látványt nyújt.

Forrás: Svetlana Ryajentseva/Shutterstock

Talán nem érdemes egyetlen utcáját sem kiemelni, hiszen az egész környék nagyon hasonló stílusú és szemet gyönyörködtető, szövevényes utcák és sikátorok sokaságából áll. Kevesebb jobb dolog történhet velünk annál, mint itt eltévedni! A keskeny utak fehérre meszelt üzleteit és otthonait leginkább kék korlátok, redőnyök és ajtók díszítik, néhol üde színfoltként vörös, zöld vagy sárga színekkel gazdagítják a látványt. A családi éttermek, az apró templomok és az üzletek egymást váltják az utcákban. Ha nyár folyamán egy csipetnyi kultúrára vágynak, itt számos múzeumban elüthetik az időt, illetve ilyenkor utcai művészek tucatjai is ellepik a várost.

2. Brouwersgracht, Amszterdam, Hollandia

A Brouwersgracht csatorna partját 17. századi raktárak övezik, amelyeket sörfőzők, valamint az itt működő cserzőművek, halfeldolgozó üzemek és fűszerkereskedők számára építettek. Akkor úgy tartották, hogy Amszterdam maga a világ raktára.

Forrás: Rudmer Zwerver/Shutterstock

Kétségtelen, hogy legszebb utcája, a Brouwersgracht szenzációsan fest a csatornára néző épületekkel. Szinte megmutatja a holland főváros múltját, ami egykor a világ egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja volt. A régi, csatornát övező kúriák tetején a sörgyárakra utaló szimbólumokat lehet felfedezni, mivel ezen a vízi úton juttatták el a sört a kocsmákba a szomjukat oltó vendégeknek. Noha az épületek nagy részét luxuslakásokká alakították át, a régi világ hangulata továbbra is átszövi az utat. Mindenhol találhatunk utalást a régi időkre, pl. a 162. számnál két hal látható az ajtó felett elhelyezve. A csatorna mentén hosszan elterülő Brouwersgracht tökéletes hely egy csodálatos fotó elkészítéséhez.

3. Lombard Street, San Francisco, USA

San Francisco egyik legforgalmasabb látnivalója nyolc hajtűkanyaráról híres. Számos film örökítette meg az utca eme jellegzetességét, többek között a Mi van, doki? című vígjáték vagy a Vertigo, de olyan autós játékokban, mint a San Andreas vagy az Extreme Racing-ben is felfedezhetjük ezt az útszakaszt. Teljes nyugalommal kijelenthetjük azt is, hogy ez a világ legkanyargósabb utcája.

Forrás: Lukas Bischoff Photograph/Shutterstock

Ezek a cikkcakkos hajtűkanyarok nem a látvány, sokkal inkább a balesetveszély megelőzése miatt lettek kialakítva, hogy így csökkentsék a hegy természetes lejtőjét, melynek meredeksége miatt korábban számos baleset helyszíne volt. A 400 méter hosszú úton a haladási sebességet ezen a szakaszon 8 km/órára korlátozták. A tervek szerint még idén fizetős lesz a látványosság, ugyanis turisták tömegei látogatják meg, és többen legalább egyszer le is gurulnak rajta. Sajnos azonban nem átallanak szemetelni sem, ezért a város vezetői úgy döntöttek, hogy fejenként 10 dollárt kérnek majd az áthaladásért a turistáktól.

4. Burano, Velence, Olaszország

Ezeknek a házaknak látványa a képeken úgy tűnik, mintha photoshoppal színezték volna át falait. Pedig ott sétálva teljes valójában, elemi erővel égnek a színek a retinánkba, ami annak is köszönhető, hogy a házakat kétévente újra festik. Mégpedig minden házat más színűre, és aki éppen festésbe óhajt kezdeni, először a helyi önkormányzatnál kell jóváhagyást kérnie.

Forrás: StevanZZ/Shutterstock

A legenda szerint azért festettek minden egyes házat más színűre, hogy egy hosszú, fárasztó, vízen töltött napot követően a pityókás férfiak ne tévedjenek el. Ezért a helyi halászok feleségei az otthonaikat ragyogóan élénk színekkel pingálták ki, mint egy irányjelzőként használva a színeket, a ködös téli éjszakákon. A keskeny csatornákat, amiket számos gyaloghíd szel át, kis csónakok szegélyzik. A sziget szinte teljes egészében lakott. A színes házain kívül Burano híres a minőségi csipkéről, még egy Csipkemúzeummal is büszkélkedhet, noha az az egyetlen hely a környéken, ahol tiltják a fotózást.

5. Bregagh Road, The Dark Hedges, Antrim megye, Írország

A 18. század közepén a Stuart-ház tagjai ültették a fákat több mint 200 évvel ezelőtt a helyi kastély megközelítésének kialakítása érdekében. A The Dark Hedges (Sötét Sövény) egy lenyűgöző, bükkfákkal szegélyezett sugárút, amely valószínűleg ma Észak-Írország legkedveltebb látványossága. A festői és egyben misztikus hangulatot árasztó út bekerült a Trónok harca című sorozatba is. Érdekes látni, milyen a valóságban a "Királyok útja", ami közel sem olyan sűrű, és nem egy erdő közepén van, mint ahogy a filmben láthatjuk.

Forrás: 5. Adrian Pluskota/Shutterstock

Egy helyi legenda is kering a sötét sövénynek nevezett útról, mely szerint ez egy varázslatos és kísérteties hely, egy túlvilágra költözött asszonynak az otthona, akiről azt tartották, hogy napnyugta után a fák között mozog. 2016 januárjában, a Gertrude vihar idején a heves szél két fát megtépázott, amelyek később el is pusztultak.

A hely ma már csak gyalogosan megközelíthető, a helyi vezetők ugyanis úgy döntöttek, hogy megóvják nemzeti látványosságukat, és 2017. október 30-tól betiltották a közúti járművek használatát. Aki ezt nem tartja be, akár 1000 font pénzbírságot is kaphat. Néhány jármű - beleértve a mezőgazdasági és sürgősségi közfeladatokat ellátó járműveket is - bizonyos körülmények között mentesül a tilalom alól.

6. Rue du Petit Champlain, Québec, Kanada

Az utca a nevét Samuel de Champlairől kapta, aki 1608-ban alapította Québec városát. A francia alapítók hagyományos francia negyedre emlékeztető építkezésbe kezdtek, a település legrégebbi, 1635-ben épített lépcsője is itt található, amely a város két részét köti össze. 

Forrás: AnjelikaGr/Shutterstock

A sétálóutcát dekadens különlegességeket árusító üzletek, pékségek és éttermek tarkítják. Az ott élők az idők során rengeteget tettek azért, hogy megőrizzék a házak eredeti állapotát, amelynek eredménye a manapság is lenyűgöző utca. A helyiek közül néhányan már több mint harminc éve ott laknak, és semmi pénzért nem hagynák el ezt a kis utcát, amit a világ minden tájáról több ezer ember látogat meg néha egyetlen nap alatt.

Akármelyik évszakban érkeznek ide, sosem fognak csalódni. Nyáron a természet szerelmesei a Félix Leclerc parkban hűsölhetnek, ahol télen az ünnepek alatt egy jégcsúszdát alakítanak ki, és a télapó is személyesen üdvözli a látogatókat. Az utca végén egy másik park, a Petit Champlain található, ahol advent idején jégszobrokat állítanak ki.

7. Chefchaouen, Marokkó

A Marokkó északnyugati részén fekvő Chefchaouen kék színű sikátorai a fotósok paradicsoma. A város „a kék gyöngy" néven ismert, kék utcáinak köszönhetően, amit fehérre meszelt otthonok, cserepes növények díszítenek. Ezek a házak a világ összes utazási kiadványaiban szerepelnek, ha Marokkót kínálják úti célként.

Forrás: Vixit/Shutterstock

Különféle elméletek láttak napvilágot arról, hogy miért kék színűek az utcák. A történelmi feljegyzések szerint az utcai falakat a náci Németországból elmenekült zsidók kezdték kékre festeni, amely az égboltot és az isteni hatalmat képviseli. Manapság a Chefchaouent berberek, muzulmánok és zsidók alkotják, valamint a spanyol bevándorlók leszármazottjai, akik az 1400-as évektől éltek ott. A helyiek folytatták az őseik szokásait: még ma is az otthonaik falára fröcskölik a kék árnyalatot. Az áprilistól júniusig tartó időszakban érkezik a legtöbb turista, de bármelyik évszakban is látogatnak ide, hihetetlen látvány fogadja majd önöket.

8. Cockburn Street, Edinburgh, Skócia

A Waverley állomástól Edinburgh óvárosáig kanyargó Cockburn Street a viktoriánus építészet és a formatervezés tökéletes példája. A meredek, kanyargós utcát az 1850-es években alakították ki azzal a céllal, hogy az arra járók könnyebben elérhessenek az akkor még újonnan felépült vasútállomáshoz. Addig ugyanis az utazóknak egy meredek lépcsősoron araszolva kellett haladniuk, hogy elkapják vonatjukat.

Forrás: Roberto La Rosa/Shutterstock

A filmeseket is megihlette a Cockburn Street. Az 51-es számú ház tetőtéri és felsőbb emeleti lakásai kiemelkedő szerepet játszanak a Hallam Foe című filmdrámában. Továbbá ezen az utcán forgatták 2017 áprilisában a Bosszúállók: Végtelen háború című film jeleneteit, illetve a Trainspotting 2-ben látott üldözéses jelenet is itt játszódik. Nevét a skót ügyvéd, bíró és irodalmi személyről Lord Henry Cockburnről kapta, akinek fejszobrát a Cockburn Street 1. (az egykori Cockburn Hotel) bejárata felett faragták ki, amely ma az ott lévő tetoválószalon bejáratát díszíti.

9. Jinli utca, Csengtu, Kína

A Csing-dinasztia stílusában épült faházak és üzletek, a vörös lámpásokkal és a hagyományos piros lampionjaival teli utca Csengtu városának legnagyobb turisztikai látványosságának számít. Az utca kb. 550 méter hosszú, a Márvány-templom is itt található. A Jinli utca történelme 1800 évvel ezelőttre nyúlik vissza, így Szecsuán tartomány egyik legrégebbi bevásárlóutcájának számít.

Forrás: testing/Shutterstock

A 2004-ben felújított utcán számos bár, vendéglő, teaház, üzlet, szálloda és ajándékbolt található. Az építéshez használt fa és tégla kiválóan idézi fel a századokkal ezelőtti korok hangulatát. Az üzletek stílusa ugyan egységes, ugyanakkor mégis mindegyik egyedi kialakítású. A keskeny utcán sétálva, az eladásra kínált tárgyakat nézegetve a kínai történelem szinte megelevenedik az ember szeme előtt. A Jinli utcában ugyanis különleges népművészeti és kézműves termékeket, ritkaságokat, kalligráfiai munkákat és festményeket is lehet vásárolni. A városnak évente körülbelül 18 millió látogatója van, különösen a Tavaszi Fesztivál idején.

10. Heerstrasse, Bonn, Németország

A Heerstrasset cseresznyevirág sugárútként is emlegetik, ugyanis kora tavasszal rózsaszínbe borul az egész utca. Japánból importált fáit még az 1980-as években ültették, így Nyugat-Németország egykori fővárosának polgárai számára lehetővé vált, hogy anélkül tapasztalják meg, milyen lehet Japán utcáin sétálni, hogy el kellene oda utazniuk.

Forrás: Spielvogel/Wikimedia Commons

A Bonn Heerstrasse bebetonozta magát a világ legjobb utcáinak listájára, a macskakövek és a díszes épületek pedig még vonzóbbá teszik az utcát. Ha esetleg a cseresznyevirágok nem adnának önöknek elég okot egy bonni úthoz, akkor jó, ha tudják, hogy még számos más látnivaló teszi a várost bakancslistás célállomássá. A hely élénk kultúrája, történelme és a lélegzetelállító, építészeti megoldásai, illetve a közeli Beethoven-ház és múzeum talán már elég indok lehet egy látogatáshoz. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek