San Francisco legnyüzsgőbb utcájából kitiltják az autókat

A jövő év elején lezárják San Francisco egyik legforgalmasabb utcáját az autós forgalom elől.

A Market Street a város egyik lenyüzsgőbb utcája, jövőre azonban már egyetlen magán járművet sem engednek be ide. Ez a kitétel azért lényeges, mert nem sétálóutcát alakítanak ki, egyszerűen csak szeretnék élhetőbbé tenni a környéket. Tömegközlekedéssel tehát továbbra is végig lehet majd menni a Market Streeten, csak épp nem lesz akkora forgalom, mint korábban.

Market StreetForrás: ChameleonsEye/Shutterstock

A lépéssel a tömegközlekedés hatékonyságát szeretnék növelni, illetve azt is szeretnék elérni, hogy biztonságosabb legyen a környék. A buszok és a taxik gurulhatnak majd az utcán, de a magánautók, vagy például az Uber autói már nem. Ha valaki ilyesmit szeretne használni, az a mellékutcákban kialakított utas felvevő pontokhoz kell majd elsétáljon. A kereszteződéseknél át lehet menni autóval az utcán, de végighajtani már nem szabad. Mivel jóval kisebb lesz a forgalom, ezért sokkal nagyobb teret kapnak majd a biciklisávok, melyeket egyértelműen leválasztanak a járdáktól.

A városvezetés teljes egyetértésben szavazta meg a javaslatot, ami körülbelül 600 millió dollárjába kerül San Franciscónak. A Market Streeten óránként 650 bringás és körülbelül félmillió gyalogos megy végig minden órában a csúcsforgalom idején, írja a Travel+Leisure.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek