3500 éves sírhelyeket tártak fel Görögországban

A mükénéi civilizációról árulkodó, 3500 éves királyi sírokat tártak fel amerikai régészek Görögországban, nem messze Peloponnészosztól. Pülosz, ahol megtalálták a két sírhelyet, Görögország délnyugati részén található. A Navarinói-öböltől északra fekvő romvárosban 1939 óta folynak ásatások, melyek során már egy bronzkori palotát is feltártak.

Régészek munka közben - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: JamesDeMers

A most megtalált kupolás síremlékekből számos értékes lelet került elő, ami annak köszönhető, hogy a palota romjai megvédték a fosztogatóktól. A kincseket ugyanis a kutatóknak is nehezen sikerült megközelíteniük. Az amerikai régészek egy arany pecsétgyűrűt és egy egyiptomi istennő arany amulettjét is megtalálták. Ezek a tárgyak azért is fontosak, mert sokat mesélnek a mükénéi kor korai szakaszáról - mutattak rá a szakemberek.

A két sírhely közül a nagyobb 12 méter mély, míg a másik kétharmaddal kisebb. Mindkettő egy topológiai típusú kupolás sírhelyhez tartozik, amelynek masszív szerkezete van és akár 15 méter mély is lehet - írja a szerb Blic napilap. A mükénéi kultúra, amelyhez a feltárások kapcsolódnak, időszámításunk előtt 1600-1100 között virágzott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek