Szuperexpresszen száguldhatunk mostantól Marokkóban

  Történelmi mérföldkőnek is nevezhető, hogy Afrikában modern gyorsvasút épült ki. Az Iho.hu emlékezett meg róla, hogy Marokkóban átadták a francia segítséggel épült LGV első szakaszát, ami Tangertől megy Casablancáig, egyes szakaszokon ráadásul a rokon TGV-hez hasonlóan a 320 km/órás sebességet is eléri (többnyire csak 160-nal megy).

  A Tanger és Casablanca közötti 350 kilométeres utat a vonat korában 4 óra 45 perc alatt tette meg, most ennek fele a menetidő. A marokkói vasút tizenkét szerelvényt rendelt a vonalra az Alstomtól.  

  Forrás: AFP/Christophe Archambault

  A vonalat ünnepélyesen adták át VI. Mohamed marokkói király és Emmanuel Macron francia elnök jelenlétében, akik 80 percet vonatoztak vele Tangertől Rabatig. A projektet még 2011-ben indították el, az átadás két évet csúszott, de közben a tesztek alatt afrikai vasúti sebességrekordot is döntöttek, 357 km/órával ment a vonat.

  A Franciaország, Marokkó, Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott vasútvonal egy mitikus szárnyas lény után az Al Borak nevet kapta.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!