Ezek a legjobb programok, amelyekért megéri Németországba utazni!

Karneváli felvonulások, Beethoven-jubileum, hajós túrák és halakra specializálódott gasztrorendezvények – Németország 2020-ban is kitesz magáért. De Frankfurtban például néhány ház összedől, majd újjáépül egy fényshownak köszönhetően, Lübeckben pedig az óriás húsvéti tojások felvonulásán kívül hideg vizes mártózással várják az utazókat Travemünde strandjánál, hogy együtt végleg elűzhessék a telet.

Az első és legfontosabb kulturális rendezvénysorozat, ami a 2020-as évet meghatározza Németországban, az a Beethoven-jubileum, amit a zeneszerző 250. születésnapjára szerveznek szerte az országban, egész évben.

A Beethoven 250. születésnapját ünneplő programsorozaton belül körülbelül 1000 országos rendezvény helyezi a fókuszt a zeneszerző munkásságára. A németországi városok mind megemlékeznek valamilyen formában az 1770-ben Bonnban született és 1827-ben, Bécs városában elhunyt komponistáról. A szervezők célja, hogy a rendkívül produktív zeneszerző összes művét bemutassák az év során, ezért szerte az országban láthatnak és hallhatnak majd koncertsorozatokat, kiállításokat, filmprojekteket, előadássorozatokat, amelyek közül számos rendezvényt kifejezetten a gyerekeknek és fiataloknak dedikáltak. Minden városban lesznek kiemelkedő programok, de Beethoven szülővárosa, Bonn, ahol a zeneszerző 22 éves koráig élt, mielőtt Bécsbe költözött, különösen fontos szerepet tölt majd be.

Bár az emlékévet hivatalosan már 2019. december 16-án megnyitották, a legfontosabb és legtöbb nézőt vonzó események még hátra vannak. Ilyen lesz például a Sir Simon Rattle által vezényelt Londoni Szimfonikus Zenekar koncertje, ahol Lisa Batiashvili hegedűművész lesz az egyik sztárszólista, illetve ezeken a koncerteken hallhatja először a német és nemzetközi közönség a kínai klasszikus zeneszerző, Tan Dun által komponált "A kilenc" című művét. A koncertet Hamburgban, Baden-Baden városában és Bonnban is előadják februárban.

Bonn, Münsterplatz és a Beethoven-emlékműForrás: trabantos / Shutterstock.com

Szintén érdekes programnak ígérkezik a Berlini Filharmonikusok április 25-re tervezett 24 órás Beethoven-maratonja, aminek az ideje alatt a német-francia alapítású Arte tévécsatorna kilenc különböző városból közvetíti majd Beethoven mind a kilenc szimfóniájának élő előadását. A jubileumi évet pedig egy nagyszabású bonni koncert zárja majd december 17-én, ahol Daniel Barenboim karmester vezényli a West-Eastern Divan Orchestra-t, akik a 9. szimfóniát adják elő.

Állampolgár, humanista és látnok

A BTHVN2020 elnevezésű ünnepi év programjait öt pillér köré építették a szervezők, melyeknek betűi kiadják az eseménysorozat választott nevét. A "B" a bonni állampolgárt jelöli, a "T" a Tonkünstler-t, vagyis a zeneszerzőt, a "H", a humanistát, "V" a Visionär-t vagyis a látnokot, az "N" pedig a természet szerelmesét.

A Beethoven-ház BonnbanForrás: saiko3p / Shutterstock.com

A pillérek mentén idén is megtartják augusztusban a Beethoven Bürgerfestet, amelyet 1845 óta ünnepelnek Bonnban – ekkor emelték ugyanis a bonni Beethoven-emlékművet. De vezetéssel meg lehet majd látogatni a zeneszerző szülőházát, tartanak majd együtt zenéléseket, amikor a Beethoven-művek kapnak egy kis modern ritmust is, mindemellett táncelőadásokkal és zenei táborokkal várják a látogatókat. A napra pontosan lebontott programot, az információs kiadványokat és a jegyvásárlási lehetőségeket a BTHVN2020 hivatalos oldalán találják. 

Frankfurt fénybe borul

A Luminale biennalét kétévente rendezik meg Frankfurt am Main városában, és ezeken az időpontokon mintegy 140 000 látogató érkezik a központba, hogy megnézze a lenyűgöző fényshow-t.

A biennale eredetileg egész kicsiben kezdte, a nemzetközi Light+Building Kiállítás és vásár kísérő rendezvénye volt, amit a Frankfurti Kiállítási Központban tartottak. De a fényfestéses esemény olyan sikeres lett, hogy idővel önálló fesztivállá nőtte ki magát. Ennek köszönhető, hogy március 08. és 13. között ismét fény árasztja el a város utcáit, tereit, felhőkarcolóit, templomait, múzeumait és galériáit, sőt, látványos és gyakran interaktív installációkkal is találkozhatunk a homlokzatokon és az épületek belsejében is.

Óriástojások, hideg vízi sellők és Brahms

Travemündében, Lübeck városának tengeri üdülőövezetében a húsvét egy nagy családi banzáj. Az Ostermünde fesztivál április 10-én, nagypénteken indul és április 13-ig húsvéthétfőig tart. Húsvétvasárnap nagy ünnepi mágia és csodás kilátás vár mindenkit a tengerparton, a hétvége folyamán pedig családi programok tömkelegére lehet számítani. A promenádon végig kifőzdék állnak majd finom ételekkel, de zenei programokat és kézműves foglalkozásokat is tartanak kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Ostermünde a tengerpartonForrás: Olaf Malzahn / Ostermünde.de

Az eseményre még a húsvéti nyúl is ellátogat, és részt vesz a legtöbb gyerekjátékban is. De a hosszú hétvége főattrakciója az óriás húsvéti tojás parádé lesz, ami egész Travenmündén áthalad, illetve az utána következő nagy húsvéti tojás vadászat a strandteraszon, amin évről évre egyre többen vesznek részt.

Bár 2020-ban Beethoven zsenialitása áll a középpontban, az 1991-ben alapított Brahms Fesztivált már lebetonozták Lübeckben, mivel akkor jött létre, amikor a Lübecki Zenei Egyetemen megalapították a Brahms Intézetet – a világ egyik legismertebb Brahms kutatóközpontját. A május 1. és május 10. közé tervezett fesztivál célja, hogy bemutassa a közönségnek, miként lehet a lehető legmagasabb művészi szinten újraértelmezni Johannes Brahms, illetve kortársainak a szimfonikus és kamarazenéit. Ebben az évben a fesztivál mottója: "Mélységek - Reménysugarak".

Mindenki befürdikForrás: Rene_Sindt / travemuende-tourismus.de

Májusban megkezdődik Travemünde strandjain az úszási szezon és ezzel együtt a téli hideg elűzése is. Hogy ez garantáltan megtörténhessen, május 9-én a helyi és vendég sellőlányok és -fiúk felsorakoznak a nagy Anbaden (szó szerinti fordításban Befürdés) ceremóniához, hogy habtestüket megmártóztassák a még igencsak hideg vízben. De persze, úszni nem kötelező ahhoz, hogy valaki részt vegyen az eseményen. Még ha csak véletlenül is járnak arra, szurkolóként és nézelődőként akkor is érdemes egy kicsit megállni, nézelődni, mert a látvány nem mindennapos. A Befürdést hangulatos zene és hűtött italok kísérik majd.

Halak a grillen

Év eleji németországi programajánlónkat Lübeck városával átellenben, Bremerhavenben zárjuk, ahol egy nagyszabású Hal Party várja azokat, akik nemcsak ennének, de tanulnának is egy kicsit a jófajta halakról. A május első hétvégéjére tervezett nemzetközi halrendezvényt, immár 32. alkalommal szervezik meg a város halászati kikötőjében. Az eseményre minden évben körülbelül 70 000 érdeklődő érkezik, így a szervezőknek mindig mutatniuk kell valami újat.

Forrás: Harald Schmidt / Shutterstock.com

Idén élő főzőshowkat és -kurzusokat is tartanak a kikötőben, illetve már tervezik a negyedik halgrillező bajnokságot is. A séfek megmutatják majd az érdeklődőknek, hogyan kell profin halat grillezni, hogy melyik tengeriherkentyű mire jó, és, hogy hogyan lehet a legfinomabban elkészíteni azokat. Aki rajong a halért, és éppen Németországban jár, az mindenképpen látogasson el ide. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek