Kanada harcba száll az eszkimók és a sarkvidéki állatok megmentéséért

A kanadai Nunavut távoli, északkeleti régiójában élő inuit eszkimók az Arktisz nyers természeti szépségű sarkvidéki vadonjában élnek, melyet az éghajlatváltozás fenyeget. Éppen ezért Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke a világ egyik legnagyobb természetvédelmi területévé nyilvánította ezt a térséget, hogy megóvja a növekvő hőmérséklet által fenyegetett régióban az őslakosok otthonait és a sarkvidék tengeri ökoszisztémáját – írja cikkében a World Economic Forum.

 

Az inuit eszkimók fő élelemforrása a sarki állatok húsa, enélkül az ő életfeltételeik is veszélybe kerülnekForrás: Ansgar Walk/Commons.Wikimedia

A World Wildlife Fund szerint ez a fokozottan kiemelt térség egy Németország méretű területet fed le. A cél az, hogy biztonságos élőhelyet teremtsenek a sarkvidéki, vadonélő állatok számára. A kijelölt zónák Kanada sarkvidéki területein és Grönlandon helyezkednek el.

 A NASA az elmúlt négy évben mérte a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet, ráadásul Észak-Kanada kétszer gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Az ember okozta éghajlatváltozás visszaszorítására irányuló sürgős fellépés nélkül pedig a sarkvidéki nyári jég hamarosan eltűnhet.

Jégmezők nélkül az Északi-sark egyik jellegzetes állata, a jegesmedve sem tud életben maradniForrás: Ansgar Walk/Wikipedia

Kanadai éghajlatkutatók egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a kanadai sarkvidéki tengeri régiókban 2050-ig teljesen elolvadhat a nyári jég, ami pusztító hatással lenne a sarkvidék ökoszisztémájára.

Az inuit eszkimók a jégmezőket utazásra és vadászatra használják, de a tengeri madarak és tengeri lények, mint például a bálnák, illetve a jegesmedvék és fókák túléléséhez is feltétlenül szükségesek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek