Meglepő fotók a világból, amelyek sosem készültek volna el, ha nincs koronavírus

Az alábbi képek egyikéhez sem találunk hasonlót a 2020-as év előtti időszakban, nem véletlenül. Olyan fotókat válogattunk össze a világ különböző pontjairól, amelyeken jól látható, milyen módon tört be a járvány az életünkbe, és gyakorolt hatást a mindennapjainkra. A legtöbb fotó igen kifejező, érdekes vagy megrendítő, 2020 és 2021 keserédes lenyomata.

Fantasztikus erkély-performanszok 

Az első nagy lezárások alkalmával a világ sok pontján, társaság híján és a kijárási tilalom miatt emberek sokasága próbálta az erkélyeken átvészelni a nehéz időszakot. Szomszédok verbuválódtak kis közösségekké, egymásban tartva a lelket, miközben sokat beszélgettek, énekeltek, bingóztak, szórakoztatták egymást. Sok helyen valódi performanszok jöttek létre. Az alábbi fotón látható német család karácsonyi dalokat énekel a lakásuk erkélyén, hogy amennyire csak lehet, ünnepivé varázsolják a hangulatot 2020. december 24-én Bajorországban, Münchenben.

 

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tobias Hase

A turizmus csődje

Utazási irodák, éttermek, szórakozóhelyek, turisztikai látványosságok és sportlétesítmények zártak be a vírus miatt. Ezen a fotón több száz turistabusz parkol Hongkong egyik rögtönzött parkolójában 2021. szeptember 14-én, mivel a járvány továbbra sem kíméli a város turisztikai iparát. A hatóságok úgy döntöttek, megtiltják a külföldieknek a belépést, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését. 

Forrás: AFP/Peter Parks

Vadon élő állatok a városok utcáin

A lezárások alatt itt a Travelón is több olyan esetről beszámoltunk, amikor vadállatok merészkedtek az elnéptelenedett városok utcáira. Dél-Karolinában egy aligátor látogatta meg a lakott területet az emberek nagy megdöbbenésére. Közönséges cserepesteknősök keltek ki a pandémia miatt lezárt brazil strandon, és a tengeri forgalom hiánya miatt a velencei csatornák vize is kitisztult. Az egyik legmeglepőbb eset Chile fővárosában történt, amikor a kijárási tilalmat kihasználva egy vad puma sétált Santiago utcáin élelmet keresve, tavaly március 24-én.

Forrás: AFP/Andres Pina

Oltóközpontok a legszélsőségesebb helyeken

Repülőterek, színházak, múzeumok, vidámparkok, templomok alakultak oltóközpontokká a világ minden táján, hogy minél több helyen és nagyobb térben várhassák az oltakozni vágyókat. Ezen a fotón egy helyi lakos kapja meg éppen a Moderna oltóanyag első adagját a japán Oszakában, hol máshol, ha nem egy játékteremben, 2021. szeptember 14 -én. Japán éppen az ötödik járványhullámot éli meg, kilenc prefektúrájában szükségállapotot hirdettek.

Forrás: NurPhoto via AFP/Jinhee Lee/NurPhoto/Jinhee Lee

Tesztelés orrba-szájba

Ez a kellemetlen, de szükséges procedúra is része lett az életünknek, ahogyan egyes esetekben az állatoknak is. A  járvány kitörése óta az állatkertek, rezervátumok, menhelyek még fokozottabban figyelnek a lakóikra, főleg akkor, ha a koronavírusra jellemző tünetek lépnek fel náluk. Ilyenkor őket is tesztelni és kezelni kell. Ezt a képet Borneo szigetén, a Sepilok Orangután Rehabilitációs Központban készítették. Itt az állatorvos egyéni védőfelszerelést viselve éppen egy orángután páciensét teszteli 2021. szeptember 12-én.

Forrás: AFP/Handout

Figyelemfelhívás a koronavírus elkerülésére

Amióta kitört a járvány, lépten-nyomon arról informálódhatunk, hogyan kerülhetjük el a megbetegedést. Direkt és indirekt módon kapjuk az információk tengerét. Ezen a fotón egy hindu vallású nő mond imádságokat az indiai Haidarábádban. Ami meglepő: az elefántfejű hindu isten, Ganesha  koronavírus-vakcinák mintájára készült oltára előtt imádkozik a tíznapos Ganesh Chaturthi fesztiválon, 2021. szeptember 13-án.

Forrás: AFP/Noah Seelam

Alternatív sportolási lehetőségek 

A kijárási tilalom alkalmával az emberek mentális és fizikai egészségük érdekében fantáziadús ötleteket találtak ki, hogyan tudnák a mozgás iránti vágyukat kielégíteni. Soha ennyien nem sétáltattak még kutyát olyan lelkesen, mint korábban! Ezen a fotón pedig az látható, ahogy az indonéziai Tangerang városában az egészségügyi dolgozók és a közelben lakók közös reggeli tornájukat végzik egy karanténkórház betegeivel, 2020. május 28-án. 

Forrás: NurPhoto via AFP/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

A maszkviselés nyűgje

A rengeteg intézkedés sarkallatos pontja volt a maszkviselés elrendelése a világ szinte minden pontján. A maszkok bekerültek a zsebekbe, táskákba, hogy a mindennapi használat során kézközelben legyenek. Soha ennyi maszkos embert nem lehetett látni korábban a világ egyetlen pontján sem!

Ez a körülbelül hét méter magas óriás, ami a németországi Wedemark település mezőjén áll, sem úszhatta meg, hogy maszk kerüljön rá. A legenda szerint egy óriás egyszer átvonult Wedemarkon, és ahol kirázta a homokot a cipőjéből, ott keletkezett a közeli Brelinger-hegység, amelyet ma homok- és kavicsbányászatra használnak. A fotó 2020. május 4-én készült. 

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ole Spata

Munkahelyek teljes átalakulása

A világ legtöbb részén munkahelyek szűntek meg, és emiatt családok kerültek elképesztően nehéz helyzetbe. Akadtak viszont olyan cégek, amelyek meglepő profilváltást hajtottak végre, hogy elkerüljék az alkalmazottaik elbocsátását. Az egyik ilyen döbbenetes eset az indiai Kerala állambeli Aveda Resort nevű szállodában történt, amelyet tavaly márciusban egy országos szintű karantén alkalmával bezártak. A szálloda az újbóli megnyitásáig a 150 méter hosszú medencéjében több ezer gyöngyházas indiai tarkasügért telepített, hogy azokat eladásra felneveljék. Így szerették volna megakadályozni, hogy a luxusüdülő tönkremenjen.

Ezen a másik, meglepő fotón pedig egy bangkoki taxitársaság néhány járműve látható. Mivel a koronavírus-járvány miatt nem volt igény a személyszállításra, az összes autójuk tetején konyhakerteket alakítottak ki. Nem ez az egyetlen próbálkozása a cégnek: olyan képek is készültek itt, amiken a taxik motorháztetőjén békák ülnek gumiabroncsokból kialakított tenyészetekben.  

Forrás: AFP/Jack Taylor

A távolságtartás nehézsége

Talán az volt az egyik legnehezebb része a járványnak, amikor a világ legtöbb pontján az egészség megőrzése érdekében illetve a járvány megfékezése érdekében családtagok, barátok, rokonok, munkahelyi- és iskolai közösségek voltak kénytelenek korlátozni a találkozásokat. Ez a fotó Törökországban készült július 20-án, az ország legnagyobb mecsetében, a csodálatos Grand Camlica mecsetben, Isztambulban. A muszlimok általában szorosan egymás mellett imádkoznak, ezúttal viszont egymástól kicsit távolabb állva, a társadalmi távolság szabályait betartva végzik mindennapi imádságukat.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdaay

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek