Lassan visszatér a víz a velencei csatornákba, ahol a héten megfeneklettek a gondolák

Nem ez az első alkalom, hogy az észak-olasz város kanálisai kiszáradnak az apály és az esőhiány okozta alacsony vízállás miatt, és, hogy a vízi buszok és vízi taxik emiatt kénytelenek nagyobb kerülőket tenni. Az elmúlt három évben másodszorra látható ilyen alacsonyan a vízszint, némely csatornák medrei pedig egyenesen szárazak, szinte gyalogolni lehet bennük. 

Az elmúlt hétvégén a gondolák megfeneklettek a sárban. Szombaton a kanálisok vizei csaknem 48 centiméterrel süllyedtek a tengerszint alá, amit ezúttal a február végi hóhold jelenséggel magyaráznak, ugyanis a legnagyobb ingadozást, az árapály jelenségét a velencei lagúnákban is a telihold idézi elő. A meterológiai előrejelzések szerint a hétvégére várható, hogy lassan teljesen visszatér a víz a csatornákba – írja cikkében a Dailymail.

A fotó szombaton készült, az időjáráselőrejelzés szerint a hét második felétől kezdődően lassan visszatér a víz a csatornákbaForrás: Getty Images/2021 Stefano Mazzola/Awakening/Stefano Mazzola/Awakening

És bár Velencében napok óta szüneteltetni kell a vízi közlekedést, a helyiek így is találnak valami jót a helyzetben: végigsétálnak azon házak menték, amelyek falain láthatóvá váltak azok az algatelepek és apró puhatestűek, amelyek a víz alól sosem látszanak. 

Forrás: Getty Images/2021 Stefano Mazzola/Awakening/Stefano Mazzola/Awakening

Legutóbb, 2018 januárjában volt hasonló a helyzet, akkor még az ideinél is extrémebb mértékben, mintegy 66 centiméterrel süllyedtek a tengerszint alá a csatornák vízszintjei. De a mindenkori rekordot még mindig a 2008-as év tartja, amikor a tengerszint alatti 83 centiméteres magasságú vízállást mértek a legnagyobb kanálisban is.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek