Lehet, hogy érintéssel nem is terjed a vírus?

Egy évvel a világjárvány kitörése után egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a koronavírus főként a levegőben terjed, azzal, hogy az emberek például beszéd közben aeroszolokat lélegeznek ki. Emellett úgy tűnik, hogy meglehetősen ritka az az eset, hogy a vírust valamilyen felület érintésével kapja el az ember - derül ki a nature.com cikkéből.

A kép illusztrációForrás: Maridav/pixabay.com

A WHO képviselője januárban azt mondta a Nature-nek, hogy kevés a bizonyíték arra, hogy a koronavírus szennyezett felületekről is terjed, de hozzátette, hogy ezt továbbra is egy lehetséges átviteli módnak tekintik, miután megfigyelték, hogy a fertőzöttek közelében szennyezett felületek is találhatók. Az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) hasonló álláspontot képvisel. Honlapján azt írja, hogy bár a felületekről történő átvitel nem tekinthető úgy, mint a vírus terjedésének általános módja, hozzáteszi, hogy fontos azoknak a felületeknek és tárgyaknak a gyakori fertőtlenítése, melyeket rendszeresen több ember érint.

Mint a lap írja, mindössze néhány tanulmány készült arról, hogy mennyire marad élet- és fertőzőképes a vírus laboratóriumi körülményeken kívül. Az egyik ilyen kutatást Tal Brosh-Nissimov, az izraeli Assuta Ashdod Egyetemi Kórház fertőző betegségekért felelős egységének igazgatója vezette. Kollégáival két kórház karanténegységeiben valamint egy karanténhotelben található személyes tárgyakról és bútorokról vettek mintákat. Míg a kórházi mintáknak a felében, a karanténszálloda mintáinak több mint egyharmadában volt megtalálható a vírus RNS-e, azonban ezek egyike sem tudta megfertőzni a sejteket, ami arra utal, hogy ezek a darabok már nem voltak életképesek. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a fertőzésveszélyt nem lehet teljesen kizárni.

A Nature-cikk szerzője mindennek fényében úgy véli, hogy ha már bebizonyosodott, hogy a vírus sokkal inkább a levegőn keresztül terjed, mint az egyes felületeken, változtatni kellene a biztonsági protokollokon is, és a terjedés megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek a szellőzés javítására illetve a szigorú előírásoknak megfelelő légtisztító-berendezések felszerelésére, nem pedig a felületek fertőtlenítésére kellene elsősorban összpontosítaniuk.

Mint írják, fontos emlékeztetni az embereket arra is, hogy viseljenek maszkot és tartsák be a biztonságos távolságot, és a WHO-nak, valamint a CDC-nek is frissíteniük kellene a higiéniai útmutatásait a jelenlegi ismeretek alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek