Hét tipp, melyek segítségével zöldebbé teheti az utazását

Őrületes sajtója volt 2019 nyarán annak az útnak, melyet a tizenéves „zöld" aktivista Greta Thunberg tett meg Londonból New Yorkba. Greta ugyanis nem repülővel ment Amerikába, hogy környezetvédelmi konferenciákon tartson beszédet, hanem egy olyan vitorlással, amely ráadásul részben napelemekkel működött. Véleménye szerint ez is egy módja annak, hogy kerüljük a repülést, és az azzal járó szennyezést – bár igaz, ezért az útért kapott hideget és meleget is a sajtótól. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól marad a gyaloglás és a lovas szekér (vagy a napelemes hajók), de azért rengeteg módja van annak, ha valaki egy csöppet oda akar figyelni a bolygóra is utazgatás közben.

Útnak induljunk egyáltalán?

Persze sarkíthatjuk a témát, és mondhatjuk, hogy az a leginkább környezetkímélő, ha mindenki otthon marad a fenekén. A realitás azonban nem ez, és a cél sem. A bolygónk gyönyörű, és igenis, ismerjük meg minél jobban. De azért az sem árt, ha közben próbálunk néhányat betartani azok közül a tanácsok közül, melyek segíthetnek abban, hogy kevésbé ártsunk utazásunkkal a Földnek.

A fenntartható utazás nem csupa lemondás. Gyűjtsünk minél több élményt!Forrás: StockSnap/Pixabay

Alapvetően három részre bonthatjuk a kérdést: hogyan utazunk, hova utazunk, és hogyan viselkedünk, ha egyszer már odaértünk. Mindenkinek más dologból könnyebb engedni egy kicsit, így a cél nem is az, hogy hirtelen minden utazási szokásunkat megváltoztassuk, inkább az, hogy lássunk neki lépésenként, és egyet-egyet próbáljunk hosszabb távon is betartani.

1. Ne növeljük a tömeget!

Akármilyen szomorúan is hangzik, a nagyon durván bakancslistás helyek a tűréshatáruk szélére kerültek. Igen, ezek azok a helyszínek, ahonnan mindenkinek kell legalább egy jó Insta-fotó, és ahol sorok kígyóznak mindenfelé. Ezek között vannak épített helyszínek, például Velence, ahol nagyon komolyan küzdenek a turisták áradatával, de olyan helyek is, ahol az „érintetlen" természet vonzza a látogatókat. Ennek nyögi most a hatásait például a thaiföldi Maya Bay, melyet A part című film tett ellenállhatatlanná.

Ezek a nyilvánvaló példák, de még hosszan lehetne sorolni ehhez hasonlókat. A tanács pedig? Nos, ha tehetjük és kibírjuk, akkor a túlpörgetett kirándulóhelyeket húzzuk ki a listánkról, mert azzal, hogy odamegyünk, csak ártunk. A városok esetében pedig egyszerűen hagyjuk ki a főszezont, és olyankor menjünk, amikor nincs akkora tömeg – és még kényelmesebb is lesz az egész út.

2. Repülni is lehet, csak tervezzünk jobban!

A jármű kérdése elég kemény dió lehet, de azért sok esetben vannak alternatívák. És itt most elsősorban nem azokra a csodahajókra vagy repülőkre gondolunk, amelyek már „zöld" üzemanyaggal működnek. Ezek persze szuperek, csakhogy belőlük van kevesebb. Most csak a hagyományos utazási módokat nézzük, és, hogy azon belül, hogyan tudunk változtatni. A repülés sajnos eléggé odacsap a környezettudatosságnak, csakhogy néha egyszerűen nincs más lehetőség. Az ok lehet munka, család, vagy bármi egyéb, néha egyszerűen muszáj repülni. De ha csak kedvtelésből tesszük, akkor is tudunk picit javítani a mérlegen.

A vonatozásnak is megvan a maga romantikájaForrás: Peter Stein/Shutterstock

Például úgy, hogy lehetőleg átszállás nélkül repülünk, illetve az is sokat számít, ha nem sok rövid utat tervezünk az év során, hanem néhány hosszabbat, és ott helyben utazgatunk inkább. Ha pedig a szárazföldön mozgunk, akkor a legjobb megoldás a vonatozás, ami nem kérdés, hogy drágább, mint mondjuk a busz, viszont szuper kényelmes, és az éjszakát sem kell ülő helyzetben tölteni.

3. Válasszunk környezettudatos hotelt

Az sem mindegy, hogy milyen szállást foglalunk. Ha erre lehetőségünk van, akkor olyan helyet válasszunk, amelyik az energiatakarékos megoldásokat részesíti előnyben. De olyan helyszíneket is lehet találni már szép számmal, ahol szinte egyáltalán nincsenek egyszer használatos műanyag eszközök vagy csomagolások. Ha náluk szállunk meg, azzal támogatjuk a hely fennmaradását is. Ugyanez igaz az éttermekre, ami persze azt is jelenti, hogy picit előre kell tervezni, hogy hova megyünk majd, de néhány perc keresgélés a neten bőven megéri.

4. Ne gyártsunk szemetet, azaz: pakoljunk okosan!

A hogyan utazunk kérdéskörébe az is beletartozik, hogy miket viszünk magunkkal az útra. Ma már simán lehet nálunk újratölthető flakon, vagy saját evőeszköz, senki sem fog fennakadni rajta. Vigyünk magunkkal néhány kisebb szütyőt (például vászonból), amivel aztán helyben fogunk vásárolni, vagy akár a szennyest is gyűjthetjük benne. Ha lehet, akkor ne vegyünk minden alkalommal apró kiszerelésű utazó pipere holmikat, mert ezek akármilyen cukik és praktikusak is, valójában rengeteg műanyag szemetet jelentenek.

Egy-egy ilyen pakk hosszú ideig kitart, és sok helyet sem foglalForrás: Igisheva Maria/Shutterstock

Vegyük meg egyszer az újratölthető kisflakonokat, és használjuk azokat a későbbi utazásainknál is. De vihetünk például szappant a tusfürdő helyett, sőt, hajmosáshoz is használhatunk spéci szappanokat.

5. A helyi friss és eredeti, bármiről is legyen szó

Ha már helyben vagyunk, akkor támogassuk a helyieket azzal, hogy helyi szolgáltatásokért és termékekért fizetünk. Az olcsó, kínai bóvli persze mindig olcsóbb lesz, csakhogy egyáltalán nem autentikus, és helyette jóval szebb kézműves terméket tudnánk otthon kitenni a könyvespolcra. A helyieket segíti, ha olyan boltban vásárolunk, vagy olyan étteremben eszünk, ami lehetőleg a lakosok kezében van, tehát az étteremláncokat és bevásárlóközpontokat inkább hanyagoljuk.

Ne zavarjuk meg a helyi élővilágot, vagy a helyi közösséget - a legjobb, ha utazás közben szinte láthatatlanná válunkForrás: O.C Ritz/Shutterstock

6. Ne szenvedjen se ember, se állat

Nagyon nézzük meg, hogy milyen programra fizetünk be. Lehet, hogy fel sem tűnik, hogy mekkora kárt okoz egy-egy kirándulás, vagy, hogy mivel jár az, hogy a turisták önfeledten lovagolnak az elefántok hátán, de próbáljunk minél több információt összeszedni, mielőtt útnak indulunk. Az ilyen helyzeteken tovább ront, ha egy-egy sikeres influenszer talán teljesen öntudatlanul is reklámoz egy-egy attrakciót, de legyünk éberek, és tudatosak: ha egy hely attól tűnik csodásnak, mert alig járt még ott ember, akkor ne tegyük tönkre épp a saját jelenlétünkkel.

7. Öt jó kis app, ami segíthet útközben

Ha már van okostelefonunk, használjuk is okosan. Egészen konkrétan olyan applikációkra gondolunk most, amelyek abban segítenek, hogy utazás közben a lehető legkevesebb vagy épp semennyi szemetet se hagyjunk hátra. A „zero waste" elmélet otthon sem működik könnyen, de ott legalább ki tudunk rá építeni egy rendszert. Na, de mit tehetünk utazás közben, ahol gyakran kell improvizálni?

Jól jöhet például a ShareWaste, amelyik azt mutatja meg, hogy hol tudjuk komposztálni megmaradt szerves hulladékunkat. Egyszerűen rá kell nézni a térképre, amin rajta van, hogy ki és hol fogad szerves hulladékot a komposztálójába – ami neki is jó, hisz a termőföldjén fogja újrahasznosítani –, és körülbelül ennyi. Rengeteg hely van világszerte, nem csak izoláltan egy-két országban.

"Zero waste" boltban szinte bárhol vásárolhatForrás: FitNishMedia/Shutterstock

A telefonunkkal rákereshetünk fenntartható módon, etikus elvek mentén működő éttermekre is, de akár vegán, házi, óceánbarát stb. helyszínekre is a Fair Food Forager alkalmazással. Rengeteg olyan app is van, amely azt mutatja meg, hogy hol tudjuk biztonságos ivóvízzel újratölteni saját palackunkat, a Refill My Bottle például az egész világon ad ki találatokat, míg a Zero Waste Home alkalmazása azt mutatja meg, hogy hol tudunk csomagolásmentesen vásárolni. A Glooby pedig amolyan igazi mindenes, ahol az öko hotelektől a leginkább környezetkímélő repülőutakig minden rajta van.

+1 tipp: Ha utazáskor a környezettudatosságra (is) helyezzük a hangsúlyt, akkor gyakran bizony ki kell bújni a csigaházból – de ez csak hozzátesz az utazás élményéhez. Azzal, hogy odafigyelünk arra, hogy helyiektől vásároljunk, a szemetet ne csak eldobjuk, hanem újrahasznosítsuk, azzal erősen megnő az esélye annak, hogy szóba kell elegyednünk másokkal, akik ráadásul nagy valószínűséggel hozzánk hasonlóan gondolkoznak. Ezért ez nem is igazán tipp, hanem egy olyan bónusz, amit akkor tudunk igazán hozzáadni az úthoz, ha egy lépést megteszünk kifelé a komfortzónánkból. És szerintünk ez nagyon megéri!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek