Újfajta hajóbenzin a láthatáron Norvégiában

A kirándulóhajókat működtető Hurtigruten társaság a halfeldolgozási melléktermékekből és egyéb szerves hulladékokból előállított biogázt fogja üzemanyagként használni - írta a The Guardian című brit napilap honlapja.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Michael Narten

Az óceáni közlekedéshez használt olcsó nehézolaj egyre nagyobb problémát jelent, mivel jóval szennyezőbb, mint a szárazföldi közlekedésben használt üzemanyagok. A nehézolajat használó hajók ként és egyéb szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, jelentősen hozzájárulva a légszennyezéshez és a klímaváltozáshoz. A világ legnagyobb óceánjáróinak napi emissziója felér egymillió autó károsanyag-kibocsátásával. A biogázra való átállással azonban csökkenthető a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Forrás: hemis.fr/BERTHIER Emmanuel /AFP

A Hurtigruten jelenleg 17 hajót működtet, közülük 2021-re legalább hatot cseppfolyósított biogázzal akar hajtani - ez is fosszilis tüzelőanyag, ám tisztább sok más alternatívánál.

A 125 éve működő norvég vállalat az Északi-és a Déli-sarkvidékre szervez utakat: mindkettő rendkívül érzékeny terület, így nem csak a biogáz mellett döntött, hanem amellett is, hogy betiltja fedélzetein az eldobható műanyagokat a fenntarthatóság jegyében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek