Csak óvatosan a szafarikkal: az elefántokra és az emberekre is veszélyt jelenthetnek

Az elefántok viselkedésének megfigyelésére indított kutatások hangsúlyozzák, hogy a szafarin résztvevő turisták megjelenése és viselkedése károsan hat az elefántok egészségére.

Amikor az elefántcsorda tagjai visszavonulnak, pihennek vagy táplálkoznak, megjelennek a dzsippes turistacsoportok, akik fényképeket készítenek és megijesztik őket. Emiatt az állatok agresszívan viselkedhetnek, és reakcióik a turistákra sem veszélytelenek. Tavaly Zimbabwében egy elefánt halálra taposott egy német turistát, amikor az megpróbálta lefényképezni. A Dél-Afrikában végzett tanulmányok szerint az elefántok nagyobb valószínűséggel lesznek agresszívek a nagy létszámú csoportokkal szemben, mert nehezen viselik a zajtolvasható a The Independent cikkében.

A nőstény elefántok féltik a borjaikatForrás: Fearscare/ Pixabay

Isabelle Szott, a Liverpool John Moores Egyetem vezető szerzője meg van győződve arról, hogy az elefántok agressziója párhuzamosan növekszik a turiszták létszámával. Azoknak a turistáknak, akik az állatokat a természetes élőhelyükön szeretnék megfigyelni, tisztában kell lenniük az állatok jólétére gyakorolt lehetséges negatív hatásokkal.

Audrey Delsink, a Humane Society International vezetője azt nyilatkozta:

"A stresszt azok a helyzetek okozhatják, amikor a vezető vagy a turisták túl közel mennek az elefántokhoz, vagy a nőstények és borjak közé állnak, vagy elvágják előlük a szabad utat. Az emberek felelőtlen viselkedése váltja ki az elefántok negatív reakcióit. A vadon élő álltok megfigyelése önmagában nem okozna problémát, ha szigorú magatartási kódex betartásával szabályoznák az elefántok megfigyelését, például előírnák a biztonságos távolság megtartását." 

Be kell tartani a szabályokat, hogy se ember, se állat ne sérüljönForrás: iqbal nuril anwar/Pixabay

Igyekeznek felhívni a turisták a figyelmét az állatok lovaglásának kegyetlenségére is. A fogságban tartott elefántok – amelyeket horgokkal idomítanak trükkökre vagy a turisták cipelésére – gyakran poszttraumás stresszben szenvednek. A másik oldal szerint viszont a szafari iparból származó jövedelem megvédi az elefántokat és természetes élőhelyeiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek