Így ne támogassuk turistaként az állatkínzókat

Mi más is készíthetett volna rövid útmutatót a vadvilágot feltérképezni vágyó turistáknak, mint a National Geographic (röviden: NatGeo)? Felvezetésükben arról írnak, nagyon sok turista szeretne közelről találkozni a legendás lényekkel, de ezzel pont hogy munkára fogjuk őket és kizökkentjük a napi rutinból.

A NatGeo elkezdett komolyan foglalkozni ezért a humánus állatnézéssel, ami épp az ellentettje annak a problémás hajhászásnak, ami sok helyen zajlik a világban (elég az elefántok kizsákmányolását megemlíteni Délkelet-Ázsiában). Összeszedtek tehát öt tippet azoknak, akik etikusan állnak a kérdéshez.

1. Kutassunk!

Mármint ne úgy kutassunk, mint a tudósok (bár akár nekik is segíthetünk, ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk). Inkább azt kutassuk ki, hol találkozhatunk jóllakott, tiszta vízhez jutó állatokkal. Amit magasra értékelnek a Tripadvisoron, azt inkább hanyagoljuk, ott sok a látogató.

2. Menedéket nekik!

Olyan helyre menjünk, ahol bizonyíthatóan van esélyük az állatoknak elmenekülni az embertömeg elől és elrejtőzni valahova. Óvakodjunk a nagyon hangzatos nevű, melldöngető rezervátumoktól, amik az állatok érdekeit nagy szavakkal hangsúlyozzák, miközben turisták ezreit engedik rájuk.

Egyre több az agyar nélküli elefántForrás: shutterstock / Készítette: Claudia Paulussen

3. Le a láncokkal!

Kerüljük el az olyan helyeket, ahol az állatok láthatóan sérültek, sérülésveszélynek vannak kitéve, nehéz körülmények közt dolgoztatják őket. A leláncolt, előadásra vagy turistákkal való haverkodásra kényszerített állat nem boldog. Mégha csak annyi lehetősége is van az embernek, hogy megsimogassa.

4. Csak óvatosan!

Ne zajongjunk állatok közelében! Abba gondoljunk csak bele, hogy ezek az élőlények sokszor kölyökként lettek elszakítva az anyjuktól, aztán rengeteg trauma érte őket, nagyrészt a megfélemlítésen alapuló idomítás során.

5. Csak a vadon!

Inkább olyan lehetőségeket keressünk, amikor a vadonban, saját élőhelyükön figyelhetjük meg ezeket az állatokat. Ugyan az is előfordulhat, hogy épp nem szúrunk ki semmilyen látványos állatot, de ha igen, az érzés felér egy lottóötösével.

A NatGeo hozzáteszi még végül, hogy ha már egy-egy egyén odafigyel ezekre, és nem támogatja az állatkínzással operáló szolgáltatókat, előbb-utóbb eltűnnek az állatvilág kizsákmányolói. Legalábbis azok, akik ezt a turisták miatt teszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek