Roald Amundsen nyomdokain jár a világ első hibrid üdülőhajója

  A maga nemében egyedülálló hajó hétfőn futott ki Norvégiból, első útja Alaszka felé vezet.

  A világ első, részben akkumulátorral működő üdülőhajója elindult első útjára. A Roald Amundsen névre keresztelt hajót kifejezetten a zord éghajlati viszonyokra tervezték, maximálisan összesen ötszáz utast szállíthat. A hajó a nevét a híres norvég felfedezőről kapta, aki 1903-ban először hajózott át az Északnyugati átjárón, és expedíciójával elsőként érte el 1911-ben a Déli-sarkot.

  A Roald Amundsen, az üzemeltető hajótársaság szerint elsősorban gázolajjal működik, de megfelelő körülmények között akár 45-60 percig is képes csak az akkumulátorok által hajtva haladni. Így csökkenthető a felhasznált üzemanyag mennyiségé, plusz természetesen kisebb lesz a hajó szén-dioxid kibocsátása is - mintegy húsz százalékkal. Ráadásul a „zöld" hajón egyáltalán nem fognak felhasználni egyszer használatos műanyag termékeket, írja a Travel Daily.

  A kép illusztrációForrás: Hurtigruten/Facebook

  A hajó a norvég Tromso-ból indult el tegnap Alaszka felé az Északnyugati átjárón keresztül. Utána pedig dél felé fordulva, októberben eléri az Antarktiszt is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!