Így verik véresre az elefántokat Thaiföldön, hogy turistákat fuvarozzanak

A címben olvasható állítás és a turizmusban használt állatokkal történő kegyetlenkedés sajnos nem új keletű probléma - mi is többször írtunk már a témában (pl. itt, itt és itt) -, azonban az elmúlt napokban több olyan fényképes posztba is belefutottunk a Facebookon, amelyek a Thaiföld délnyugati partvidékén, Phuket szigetének Patong városában készült fotókról és megdöbbentő állatkínzásokról szólnak.

Az egyik ilyen fotósorozaton az látszik, ahogyan az egyik, turistáknak elefántos séta szolgáltatását kínáló állattartó egy csákányszerű szerszámmal ül az állat hátán, amelynek feje és oldala telistele van sebekkel és mély szúrásnyomokkal. (Olvasónk jogosan hívta fel figyelmünket a pontosításra, a kampós végű szerszám hivatalos neve ankus – a szerk.) A Patong Beach közösségi oldalán látható posztot két hét alatt több mint 81 ezren osztották meg.

Forrás: Facebook

Egy másik képsorozaton pedig az látszik, ahogyan az elefántokat bottal ütik, vágják, hogy engedelmeskedjenek nekik, a lábaikat összeláncolják, hogy száron vezethetők legyenek, és, hogy az egyébként vadon élő, betört állatokat hátas példányként állítsák a turisták szolgálatába.

Legutóbb a TravelFreak írt egy cikket azzal a címmel, hogy Miért nem lenne szabad Thaiföldön az elefántok hátán utazni, amelyben a turisták figyelmét hívják fel arra, hogy a néhány perces, pár dollárért kínált élményért cserében hány állatot tartanak nyomorúságos körülmények között, félemlítenek meg és kínoznak agyon. A fenntartható és felelősségteljes turizmustól mindez távol áll, de csak rajtunk múlik, hogy melyik oldalt támogatjuk! 

Thaiföldön működik ugyakkor az egyik legnagyobb ázsiai elefántmentő civil szervezet is, amely 1992 óta nyújt biztonságos menedékhelyet a turizmusban használt, bántalmazott állatok számára, és ahol olyan szabadon élhetnek ezek a négylábúak, ahogyan azt természetes közegükben, a vadonban tehetnék. Ma ebben a parkban közel negyven ázsiai elefánt él, négyen közülük korábbi gazdái kegyetlenkedései miatt teljesen megvakult.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek