A madarakról másolná a környezetbarát közlekedést az Airbus

  A kötelékben repülés azon az elven működik, ahogyan a vonuló madárcsapatok is felsorakoznak átlósan egymás mellé illetve mögé: a vezető gép mögötti járműveknek kisebb légellenállással kell megküzdeniük, így kevesebb erőkifejtésre és üzemanyagra van szükségük a haladáshoz.

  Kötelékben repülő vadludakForrás: David Mark/pixabay.com

  Ezt a fajta repülést a világháborúban alkalmazták először, manapság pedig elsősorban a repülőshow-k egyik kedvelt eleme. Az Airbus jóvoltából azonban most bekerülhet a kereskedelmi repülés gyakorlatai közé is, méghozzá azzal a céllal, hogy csökkentse a légi közlekedés karbonlábnyomát.

  Az Airbus 2020-ban egy transzatlanti úton fogja tesztelni, hogy az ötlet megvalósítása tényleg üzemanyag-hatékonyabb-e, mint a hagyományos repülés, és egyáltalán, biztonságos-e így közlekedni. A tesztrepülést egy A350-1000-es tesztgéppel és egy már közlekedő A350-900-assal fogják végrehajtani - adja hírül a Simple Flying.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!