10 lenyűgöző, téli Insta-barát hely, ahová mi is szívesen elutaznánk

Vannak, akiket a zord, emberektől távoli, elhagyatott, fehér tájak nyűgöznek le télen, másokat az apró, ékszerdobozként csillogó falvak vagy éppen a hóval meghintett, fénylő nagyvárosok. Az alábbiakban olyan helyekre látogatunk el, amelyeknek a látványa még a leghidegebb időkben is ámulatba ejt bennünket és megmelengeti a szívünket.

Haute-Savoie Chamonix, Franciaország

Chamonix a Mont Blanc lábánál fekszik, ezért sokan az Alpok fővárosának tartják. Ikonikus úti cél, ahol a világ minden szegletéből hallhatunk különböző nyelveken beszélő turistákat. Hegymászók, síelők, és kalandkedvelők úti célja.

Meginni egy forró teát vagy kávét erről a teraszról, bizony sokak álmaForrás: Only France via AFP/Bruno De Hogues

De az emberek, akik eljönnek erre a „csúcstalálkozóra", ugyanazt a gondolkodásmódot osztják, ugyanazt a szeretetet érzik a természet, a folyók, a hófedte hegycsúcsok, a gleccserek iránt. Aki Chamonix utcáin sétálgat, vásárol, akárhol is legyen, elég, ha feltekint, és rögtön meglátja a város fölé tornyosuló, 4810 méter magas hegycsúcsot. További információt ide kattintva találhatnak.

 Zermatt, Svájc

 A Svájc déli határvidékén fekvő apró város a híres hegycsúcs, a Matterhorn lábánál fekszik. A hely autómentes övezet, megőrizte eredeti jellegét, és szinte korlátlan lehetőséget kínál a kirándulásokra. 

Zermattban hangulatos szálláshelyekkel várják a turistákatForrás: mauritius images via AFP/Mikolaj Gospodarek

 A mindössze párezer lakosú település az elhelyezkedésének köszönhetően fontos túra- és síközponttá vált, ahol 54 hegyi vasút, felvonó, valamint 360 kilométernyi sípálya található. A régió legendás a hegymászók körében is: az Haute Route egy kihívásokkal teli, több napig tartó nemzetközi útvonal, amely a Mont Blanc-ról egyenesen Zermattba vezet. További információkat ide kattintva olvashatnak. 

Bled, Szlovénia

Az Bledi-tó a szigettel és a hatalmas hófödte csúcsokkal még télen is csodálatos látványt nyújt. Ne aggódjanak, ha kicsit áthűlnének, hiszen a helyi wellnessközpontokban felmelegedhetnek, és a helyi kulináris csodákat is megkóstolhatják. 

Bled, téli köntösbe öltözveForrás: Xseon/Shutterstock

A tó által körülölelt apró sziget az év minden évszakában népszerű kirándulási célpont, melynek temploma évszázadok óta fogadja a látogatókat. A különlegessége, hogy a harangtornyában 3 harang található. Úgy tartja a fáma, hogyha megmásszuk a tornyába vezető 99 lépcsőt, és harangozás közben kívánunk valamit, az teljesülni fog. Már csak ezért is megéri oda elmenni, a látványról nem is beszélve. További információkat ide kattintva olvashatnak.

Banff Nemzeti Park, Kanada

A Sziklás-hegység csúcsai, türkizkék gleccsertavak, csinos hegyi települések, vadon élő állatok és festői utak jellemzik a Banff Nemzeti Parkot, amely egyben Kanada első nemzeti parkja is. 

Krisztálytiszta vizű tavak és érintetlen táj várja Kanada első nemzeti parkjábanForrás: Jaime Reimer/Pixabay

Évente több mint hárommillió látogató zarándokol el ide a különféle kikapcsolódást nyújtó tevékenységek miatt, beleértve a túrázást, kerékpározást, síelést és kempingezést a világ leglélegzetelállítóbb hegyi tájain, ami az UNESCO Világörökség részét képezi. További információt ide kattintva találhatnak.

Plitrvicei-tavak, Horvátország

Első látásra talán sokan fel sem ismerik a szomszédos ország kedvelt úti célját, hiszen legtöbben nyáron keressük fel a Plitvicei-tavakat, pedig téli, vad arcát mutatva még természetközelibb hellyé változik. 

A park üzemeltetői nem tiltanak el senkit a hótakaróval fedett terület felkeresésétőlForrás: At World's Edge/Shutterstock

Gazdag az állatvilága, területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. Európa egyik legszebb természeti látványossága 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. Már korábban is írtunk arról, hogy télen milyen varázslatosan fest, így ezúttal sem maradhatott ki ta felsorolásból. További információkat ide kattintva olvashatnak.

Tromsø, Norvégia

A világ legészakibb diákvárosa tele van sarkvidéki történelemmel, gazdag kultúrával, modern konyhával és érintetlen környezettel a tengertől a hegycsúcsokig. A partvonal közelében púpos bálnák és kardszárnyú delfinek bukkannak fel rendszeresen.

A norvégiai város télen még természetközelibb arcát mutatja megForrás: Photononstop via AFP/Daniele Schneider / Photononstop/Daniele Schneider

Csúcsok százai vonzzák a sítúrák kedvelőit, és kutyaszánra is pattanhatnak. Aki csak pihenni szeretne, a település egyik sky-bárjából élvezheti az északi fény, az aurora borealis látványát, és a város lenyűgöző építészetét. A városban számos érdekes múzeum és művészeti galéria is található, és egész évben rendeznek itt koncerteket vagy fesztiválokat. További információkat ide kattintva találhatnak.

Harbin, Kína

Amikor beköszönt a tél, Harbin a jég és hó birodalmává változik. Hejlungcsiang tartomány legnagyobb városában minden évben megrendezik a Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztivált, amelynek köszönhetően ilyenkor a várost jeges Disneylandként emlegetik. 

A jégváros minden évben másképpen fest, de a látvánnyal soha nem lehet betelniForrás: AFP/Str

A -25 és +2 Celsius fok között mozgó hőmérséklet ekkor garantált, így neki is állnak megépíteni a több mint 600 000 négyzetméter területű jégvárost, amelynek szobrain több ezer ember dolgozik minden évben. A világ legnagyobb hó- és jégfesztiválja idén december 25-én nyílik meg, és jövő év február 28-ig várja a látogatókat. További információkat ide kattintva olvashatnak.

Bajkál-tó, Ororszország

Az Oroszország Galápagosaként is emlegetett tó a világ legrégebbi (25 millió éves) és legmélyebb (1700 m) tava. Elszigeteltsége miatt a világ egyik leggazdagabb és legszokatlanabb édesvízi faunáját is magáénak tudhatja. Amikor befagy, valódi, mesebeli jégbirodalommá változik, amihez egyelen fotó kevés lenne, inkább egy kisfilmet mutatunk róla, íme!

Csillogó és repedező kék jégtükör, magas, havas sziklák, hatalmas barlangok és jégcsapok tarkítják a tavat, ahova a bátrabbak még a hideg ellenére is kimerészkednek gyönyörködni. További információkat ide kattintva olvashatnak.

New York, USA

Az örökké nyüzgő várost valaki vagy szereti, vagy nem, de ha a karácsonyi készülődés idején érkeznek a nagy almába, akkor még azoknál is a szeretet irányába mozdulhat el a mérleg nyelve, akik nem rajonganak érte. Ilyenkor mert a megacity látványos, csillogó-villogó díszleteivel, csinos kirakataival sokkal barátságosabb és meghittebb arcát mutatja.

A Rockefeller Center karácsonyfája minden évben igazi látványosságForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A város rengeteg korcsolyázási lehetőséget kínál. Az egyik leghíresebb hely a Wollman Rink a Central Park déli részén, a Manhattan felhőkarcolóinak hátterében, míg a város egyik legnépszerűbb korcsolyahelye, a Rockefeller Center óriási karácsonyfája melletti pálya. Ilyenkor számos programmal várják az érdeklődőket, amiról  ide kattintva erről meg is győződhetnek.

Brugge, Belgium

Az év minden szakában egy kis csillogó ékszerdoboz, de télen még szebb ruhába öltöztetik a várost. A macskaköves utakon karácsonyi díszekkel kivilágított középkori épületek között és apró, feldíszített hidakon sétálhatnak át a városka számos csatornája felett. Forró csokit kortyolhatnak és a harangjátékok zenével töltik meg a levegőt.

A városközpont a középkor óta alig változott, de minden télen még varázslatosabban festForrás: Andi Graf/Pixabay

A hely különlegessége, hogy a 21. században is a középkori Európában találhatják magukat, egy barátságos kisvárosi hangulatú helyen, ahol viszont világszínvonalú kiszolgálással várják. Vétek itt lenne nem megkóstolni a híres belga sört, a sültkrumplit és a csokoládét, de igazi vonzerejét a hely bája adja, melynek történelmi óvárosa 2000 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. További információkat ide kattintva olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek