Ez a kereszt alakú épület szinte súlytalanul lebeg az Alpok felett

  Lehet, hogy egy építészeti terv, amely egyelőre csak az elképzelés szintjén létezik, nem tartozik a legfontosabb kulturális hírek közé, de ez a svájci Alpokba tervezett ház annyira megfogott bennünket, hogy úgy gondoltuk, megérdemel pár sort.

  Svájci Alpoksuju/pixabay

  Az egyesült államokbeli építésziroda, az Axis Mundi által megálmodott épület mintha súlytalanul lebegne a drámai táj felett. Az XYZ ház három egymásra merőleges tömbből áll, melyek a Descart-féle koordináta rendszer x, y és z tengelyéhez illeszkednek. Az egyik vízszintes tengely egy keskeny, alagútszerű híd – ezen keresztül lépnénk be az épületbe. A függőleges épülettömb egy lépcső és egy lift segítségével a vertikális közlekedést teszi lehetővé, a harmadik pedig, amely megintcsak vízszintes, mintha támaszték nélkül lebegne a levegőben. Ebben kapna helyet a lakás.

  Lényegében ez egy olyan lakóhely, amely jelentőségteljesen nélkülözi az anyagi világ minden nosztalgiáját" – írják a tervezők a költői ismertetőjükben.

  A kereszt formájú épületet a nagy német romantikusok inspirálták, mint a festő Caspar David Friedrich vagy a költő Heinrich Heine, "akiknek a munkája a hétköznapi világ és a kreatív zseni irracionális és természetfeletti projekciói közötti feszültséget hangsúlyozza" – írják.

  A projekt egy rom a jövőből; a költői ereje a páratlan némaságában rejlik; egy hely, ahonnan a horizont és a végtelen csendben szemlélhető"– így folytatódik a leírás.

  További illusztráció az építésziroda oldalán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!