Jégkockák és fagykristályok: pazar lett Kína új téli turisztikai központja

Az ablakainkra fagyó jégkristályok és az italainkba kerülő jégkockák inspirálták Kína új téli turisztikai központját. A Honan tartományban lévő épületegyüttes kilenc üvegkockából áll, melyek egymás mellé és fölé helyezve szabálytalanul rendeződnek el, hol elrejtve, hol megmutatva egymás különböző részleteit. 

Az épületegyüttes minden szögből másképp hat, és ez a rejtélyesség felfedezésére csábítja a látogatókat - írja a Designboom, az építészeket, Qiang Zou-t és Mathieu Forestet idézve. A nyugati oldalon a szabálytalanság a hangsúlyos, ahogy 34 méterrel a föld felett az egyik kocka sarka a levegőbe csúszik, délen viszont már kiegyensúlyozottabb a kompozíció, hogy illeszkedjen az épület melletti tó nyugalmához.

Az északi oldalon kapott helyet a főbejárat a kockák közötti keskeny, függőleges résben. A legfelső kocka áttetszőbb a többinél, és már szinte az égben függ: ez a szemlélődés és a pihenés helye.

A választott anyag, a jégristályokkal díszített nyomtatott üveg egyszerre kelti a szilárdság és a törékenység érzetét. Ugyanakkor a fényt is központi szerephez juttatja. Az áttetsző homlokzatok a nap minden órájában beengedik a természetes fényt. Napsütésben a belső terek is fényesek és fehérek, felhős időben viszont bent is borongósabb a hangulat. Éjszaka azonban az épület maga válik fényforrássá. A belső világításnak köszönhetően olyanná válik, mint egy világítótorony, ami fénnyel árasztja el a környezetét. Az építésziroda weboldalán számos további fotót találni a központról.

Címlapkép forrása: Design London/Facebook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek