A 2. világháborúban elsüllyedt német hadihajóra bukkantak Norvégia partjainál

Egy második világháborús ütközetben elsüllyedt német hadihajó roncsait találták meg Norvégia partjainál – jelentette be a norvég Statnett energiacég és egy vízalatti kutatással foglalkozó régész.

A szakembereknek a hajótestről készített képek és hanglokátoros felvételek, valamint olyan részletek, mint a lövegtornyok elhelyezkedése alapján sikerült azonosítaniuk idén a Karlsruhe könnyűcirkálót, amelynek roncsait 2017-ben észlelték először mindössze 15 méterre egy 1977 óta működő vízalatti elektromos kábeltől. Az 1920-as években épített hajóra később horogkeresztet tettek, amely látszik is a hullámsírról készített felvételeken, amelyeket a norvég NRK közszolgálati televízió mutatott be először.

1940 áprilisában a 174 méteres Karlsruhe részt vett a Norvégia elleni támadásban, ám amikor útnak indult hazafelé Kristiansandból, torpedótalálat érte.

Karlsruhe a tengeren 1931-benForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A legénységet evakuálták és a hajót végül maguk a németek süllyesztették el. A cirkáló függőlegesen pihen a tengerfenéken 490 méteres mélységben, mintegy 24 kilométerre a parttól. "A Karlsruhe sorsa benne van a történelemkönyvekben, ám ez idáig senki sem tudta pontosan, hogy hol süllyedt el a hajó" – mondta Frode Kvaloe, a Norvég Tengerészeti Múzeum régésze és kutatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek