Tönkreteszik a turisták a Bledi-tavat

Romlott a fantasztikus Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok gyarapodása miatt – figyelmeztettek kedden szlovén limnológusok az MTI szerint. A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.

Spela Remec Reka limnológus, a szlovén környezetvédelmi ügynökség munkatársa, aki évek óta figyelemmel kíséri a tó vízminőségét, elmondta, hogy 1994 és 2016 között 260 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Bledben, 2017-ben ez további 160 százalékkal emelkedett. A megfelelő infrastruktúra kiépítése nehezen tudja követni a gyorsan növekvő turizmus elvárásait. A város egyébként a turisták számát is igyekszik kezelhető méretűre faragni.

BledForrás: Travelo

Nőtt a tó és az odavezető utak forgalma, egyre több a fürdőző és a horgász, leterhelt a kommunikációs hálózat és tó körüli építkezések is befolyásolták az állapotot. Ez ahhoz vezethet, hogy a tó természetes ökológiai állapota és a vízminőség határértéke 2021-re nem éri el az Európai Unió vízügyi keretirányelvének környezetvédelmi szintjét.

Kiemelte, tartós javulás csak a szennyezés okainak kiküszöbölésével érhető el. A szennyvíztisztítás mellett csökkenteni kell a tó forgalmát, sőt a madárállományt is, be kell tiltani a szárnyasok és a halak etetését.

Az önkormányzatnak fontosabb a haletetés

A halászatról és a horgászatról szóló rendelet lehetővé teszi 5 kilogramm etetőanyag vízbe szórását naponta, ami jelentősen rontotta a tó ökológiai állapotát. Ezért a tóba évente több mint 10 tonna tápanyag kerül, ami növeli a víz foszformennyiségét és a kék-zöld algák, a cianobaktériumok terjeszkedését – magyarázta a szakember.

Az önkormányzat bár tisztában van azzal, hogy a haletetés az egyik legfőbb oka a vízminőség romlásának, úgy véli, a probléma megoldása hosszú folyamat. A város nemrég egy elektromos hajót is vásárolt a vízfelület tisztítására, ami eltávolítja az olyan szerves hulladékokat, mint a levél, vagy az ember által vízbe dobott szemét. Remec Reka szerint ugyanakkor a probléma összetettsége miatt ez elhanyagolható javulást eredményez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek