Mi jöhet még? Alkoholmentes apátsági sör jelent meg Belgiumban

  A belga kultúra egyik sarokköve a sör, azon belül is az apátsági verzió. Persze ezt sokszor már nem szerzetesek készítik, legfeljebb a receptúrák származnak tőlük. A bő két éve az UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képező belga sörkultúra azonban most komoly gyomrost kapott, legalábbis ha a sörözést szertartásosan szigorú szempontból vesszük:

  megalkották az első alkoholmentes apátsági söröket.  

  A forradalmi történést már az is jól mutatja, hogy minderre 2019-ig kellett várni. Úgy tűnik ugyanis a felmérésekből, piackutatásokból, hogy a belgák lassacskán elfordulnak a magas alkoholtartalmú, testes, karakteres apátsági söröktől. A Telegraph szerint csak 2018-ban 30 százalékkal több fogyott az alkoholmentes és a könnyed búzasörökből.

  2025-re pedig az egész világ sörpiacának 20 százalékát az alacsony alkoholtartalmú vagy mentes sörök alkotják majd.  

  Mindezek felett a belgák 62 százaléka úgy érzi, túl sokat iszik. Ezt fokozhatta az országot megdöbbentő eset, aminek során egy egyetemi beavatási szertartáson egy hallgató halálra itta magát.

  Claire Dong sört csapol Leuvenben.Forrás: AFP/Benoit Doppagne

  Emiatt a világ sörgyártását vasmarkában tartó AB InBev cg úgy döntött, piacra dobja a Leffe 0 százalékos verzióját. Egy új technológiára volt szükség ahhoz, hogy a normál esetben 6,6 százalékos sör megőrizze a fűszeres, füstös ízét: csak a fermentáció után vonják ki belőle az alkoholt.

  A sörgyártó természetesen roppant büszke minderre, és az új sör is - alkoholfok ide vagy oda - illeszkedik szerintük a Leffe hagyományaihoz. A leffei monostor Namur tartományban, a Meuse folyó partján áll (a francia nyelvű részen), sört 1240 óta főznek itt. Manapság már azonban Leuven városában készül.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!