Tengeri arborétumsziget épült New York egykori kikötőjének helyén

Ma nyitott az a cölöpökön álló, illatos növényekkel és beporzókat vonzó virágokkal teleültetett sziget, mely New York egykori kikötőjének helyén, a Hudson folyón épület, tudtuk meg a Dezeentől. A Little Island nevezetű parkban előadásokat is tartanak majd és bárok is helyet kapnak.

Az eredetileg Pier 55 névre keresztelt park 132 gomba alakú betonoszlop tetején fekszik a folyó felett. A brit Thomas Heatherwick által tervezett park alapja az egykori, már használaton kívüli móló volt – a Pier 54 –, amelynek már csak a fa cölöpjei álltak ki a vízből. Ezeket cserélték betonoszlopokra, amelyek tetejüknél kiszélesednek és egymásba olvadnak, összefüggő, hullámzó talajt biztosítva a rájuk telepített parknak.

Little Island, New Yorkyoutube.com

A tengeri botanikus kertben 35-féle fa, 65-féle cserje és 270 fűféle kapott otthont, illetve különféle évelők és szőlőlugasok. A kerttervező MNLA a növényeket illatuk alapján választotta ki, illetve aszerint, mennyire képesek magukhoz vonzani a klímaváltozás miatt fogyatkozó beporzókat valamint a madarakat – olvasható a park honlapján, ahol további fotókat láthatunk a projektről.

A 2,4 hektáros parkban három színpad található, köztük egy folyóra néző, fapadokból álló amfiteátrum. Idén június és szeptember közöt 500 eseményt terveznek a parkba, és Diller reményei szerint éjszakai klubok is üzemelhetnek majd a szigeten - utóbbi érdekében már benyújtotta kérelmét.

"Remélem, hogy az emberek megszeretik, inspirálódnak itt, és 100 év múlva is élvezni fogják" – mondta Barry Diller, a projektet finanszírozó üzletember a WSJ Magazine-nak. "Ha ez történik, az nagyszerű. Ha nem, akkor nyugodtan felrobbanthatják" - tette hozzá kissé ironikusan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek