Ezek voltak 2019 legolvasottabb cikkei itt a Travelón

Ez a válogatás nem szubjektív, azaz nem csupán olyan írások kerültek bele, melyek valamiért közel kerültek a szívünkhöz. Itt ugyanis most azok a cikkek kaptak helyet, amelyeket önök szerettek a legjobban. Az idei TOP 10 csupán annyiban nem objektív, hogy néhány olyan hírt, mely már aktualitását vesztette, kivettünk belőle, a lista többi részét azonban valóban az olvasottság alakította.

10. Egy kisváros, amely a francia Riviéra és az Atlanti-óceán eltitkolt szerelemgyereke

A lista 10. helyén egy francia kisvárosról szóló cikk szerepel. Nem, nem Cannes-ba, vagy Nizzába kalauzoltuk el önöket ebben az írásban, hanem egy atlanti-parti településre, Saint-Malo-ba, ahol – bár jóval kevesebben ismerik, mint mondjuk a francia tengerpart déli szakaszát – mégis megnégyszereződik a lakosság a nyári hónapokban.

Mont-Saint-MichelForrás: 2990108/Pixabay

Titkos kis gyöngyszem, ahol nagyon jókat lehet strandolni, enni és kirándulni, sőt, még a mesebeli hangulatot árasztó Mont-Saint-Michel apátság is csak egy kőhajításnyira van.

9. A világ egyik legszebb hegyi útjára bukkantunk a szomszédban

Az erdélyi Nagyszebenbe tett kirándulásunk során nemcsak arra volt lehetőségünk, hogy bejárjuk a város legendákat mesélő szegleteit és épületeit, hanem arra is, hogy kisebb kirándulásokat is tegyünk a környéken. Az egyik legemlékezetesebb túránk kétségkívül a Transzfogarasi útra vezetett.

A Transzfogarasi útForrás: Travelo

A különleges szépségű, kanyargós aszfaltútnak már a története is meglehetősen izgalmas, nem beszélve a látványról, ami a magasabb kilátópontokon fogad minket. Azonban nemcsak a Bilea-tóhoz jutottunk el – melynek jegéből télen hidegen csillogó hotel épül –, hanem bejártuk például a helyi skanzent is, mely egy erdő közepén bújik meg.

8. A csatornahajó jobb, mint a lakókocsi – és mi is bármikor elvezethetjük

Egy eddig talán kevésbé ismert utazási alternatívát mutattunk be a cikkben, melyben rengeteg praktikus tanácsot is felsoroltunk azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki lakóhajóval szeretné bejárni a kontinenst. Abszolút a hajózás mellett szól, hogy nagyon nyugis, könnyű elsajátítani az alapokat, és, hogy rengeteg hajózható útvonal van egész Európában. És a legnagyobb bónusz, hogy nem kell külön szállásra sem költeni, hiszen a hajón minden adott. Egész országokat hajózhatunk be, de azt is megtehetjük, hogy csak egyetlen városra koncentrálunk. Mit szólnak például Brugge-höz?

7. Van egy városunk lenn délen, amelyet már csak túlélő házai miatt is látni kell!

Egy belföldi úti célt ajánló írásunk is bekerült a legkedveltebb cikkek sorába. A Napfény városában, azaz Szegeden többek között azokat a régesrégi házakat mutattuk meg önöknek, melyek átvészelték az 1879-es nagy árvizet, és igen, ennek éppen idén volt 140 éve.

Szeged, DómForrás: Travelo

Összesen 265 ilyen épület maradt meg, míg körülbelül 5000 ház néhány óra alatt omlott össze, amikor az ár betört a városba. Ezen kívül meséltünk kicsit a zsidó negyedben tett sétáról, a szépséges szecessziós épületekről és persze, a Dóm tornyából látható 360 fokos panorámáról.

6. Ezeket egye csontritkulás ellen a dietetikus szerint

Bizony, olyan cikk is szerepel a toplistában, mely kivételesen nem valamilyen úti célt mutat be, hanem az egészséges táplálkozással áll összefüggésben. Dietetikus kollégánk írta a szöveget, melyben részletesen felsorolja, hogy mire kell figyelni, ha valakinél már kialakult ez az állapot, és arra is ad tippeket, hogy hogyan lehet azt hatékonyan megelőzni. És igen, benne vannak a felsorolásban a tejtermékek is, de ezek mellett még számtalan ötletet is talál majd az olajos magvaktól kezdve a rendszeres napfürdőig.

5. Koleszterindús vajat, vagy inkább „műanyag" margarint együnk? Dietetikus válaszol!

Még egy étkezéssel foglalkozó cikk szerepel a listánkon. Olvasóink nagyon szerették ugyanis ezt témát, melyben nemcsak pro és kontra érvek vannak, hanem még olyan különlegességek is terítékre kerülnek, mint például a jak- és a tevetej.

Forrás: congerdesign/Pixabay

A vaj és a margarin örök harcát ez a cikk nem dönti el, egyszerűen csak felsorolja a fontosabb tudnivalókat mindkét oldalon, illetve arra is ad alternatívát, ha valaki úgy gondolja, hogy ő bizony sem vajat, sem margarint nem akar enni.

4. Megtalálták az ötven éve íródott palackposta feladóját

A legjobb öt közé bekerült egy olyan anyag is, mely nem egy nagyobb utazásra vitte el az olvasókat, csupán egyetlen szórakoztató történetet mesélt el, és bár alapvetően rövid hírként került ki az oldalra, annyira sokan kattintották, hogy nem volt szívünk kihagyni. A sztori szerint egy kisfiú 1969-ben, 13 éves korában dobta a vízbe palackpostáját Ausztrália partjainál. És bár nem hajótörött meséről van szó, hisz a srác csak a hecc kedvéért hajította be üzenetét az óceánba, mégis szívmelengető a tudat, hogy az fél évszázaddal később visszakerült a fiú családjához.

3. Fedélzeti jó tanácsok a hatalmas tengerjárókon először utazóknak

A nagy hajókon tett utazásokról szóló írásainkat (melyek linkjét ebben a cikkben szintén megtalálja) szépen lekerekíti ez az összegzés, mely személyes tapasztalatok alapján ír többek között arról, hogy miként zajlik a beszállás, vagy, hogy hogyan érdemes kabint foglalni. Kiderül, hogy ezeken a hajókon szinte fizikai képtelenség, hogy valaki éhen maradjon; hogy a város méretű monstrum csak első nap tűnik átláthatatlannak; és az is, hogy rengeteg fakultatív program közül lehet válogatni a fedélzeti jógaórától kezdve az egyes kikötőkben szervezett városnézésig.

2. A sziget, ahol kötélen lógnak a polipok, és Cigankanak hívják a nudistrastrandot

Sejtik, hogy melyik lehet ez a bizonyos sziget? Annyit segítünk, hogy a horvátországi Kvarner-öbölben található, és mindössze 22 kilométer hosszú. Óvárosában macskaköves utcák kanyarognak, és 800 éves recept alapján készül a helyi jellegzetes édesség, a Rabska torta. Kitalálták?

Forrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Azok tippeltek helyesen, akik a Rab-szigetre gondoltak, erre a csillogó tengerrel körülvett kis földdarabra, mely valószínűleg nem véletlenül kapta meg a „boldogság szigete" elnevezést is. Középkori templomainak hűs árnyékától egészen az ország leghosszabb, homokos strandjáig egy olyan hely érzetét kelti, ahova nemcsak nyaralni jó elmenni, hanem ahol jól esik csak úgy szimplán „lenni".

1. Jókai nem túlzott, a Vaskapu valóban gyönyörű

Az első helyezett nem egzotikus helyszín, és nem hordoz olyan döbbenetes épített csodákat, mint számos távoli ország. Olvasóink mindezek ellenére nagyon szerették ezt a cikket, olyannyira, hogy első helyét egészen vitathatatlan fölénnyel szerezte meg. Irodalmi csavargásaink egyik helyszíneként mutattuk be Jókai Mór: Az arany ember című regényének helyszíneit, melyek más módon ugyan, mint az említett lenyűgöző távoli tájak, de mégis rabul ejtik a szemlélődőt.

A Vaskapu-szorosForrás: Cornelius Bechtler / Wikipedia

Az útleírás részletes alapossággal járja be a környéket, sőt, ezek mellett még az is kiderül, hogy akármilyen vadregényes és romantikus Jókai leírása a Vaskapuról, bizony a nagy író szövegezése nem pontos. Ez azonban semmit nem von le a helyszínek bájából, melyek között szerepel az idilli Senki szigete is, mely egyáltalán nem Jókai termékeny fantáziájának köszönheti létét, a hely ugyanis valóban létezett. Ada-Kadeh néven vált ismertté a turisták körében, és virágzó hely volt, míg a folyószabályozásnak köszönhetően végleg víz alá nem került.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek