60 ezer tojás 1 hét alatt? Ennyit esznek egy tengerjáró hajón

Átlagosan több tízezer kilogramm étel fogy el egyetlen hét alatt egy tengerjáró hajón, ami akár 15 kamionra való ételmennyiséget is jelenthet. A CNN travel egy méretes cikkben gyűjtötte össze a világ legnagyobb luxushajójára felpakolt különböző élelmiszertípusokat és az azokhoz kapcsolható mennyiségi mutatókat, ezek közül mutatunk most néhányat.  

A hatalmas utasszálító hajók személyzetének jelentős része dolgozik a konyhán, és azon, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű étel kerüljön a fedélzetre. Természetesen a folyadékról is gondoskodniuk kell: a vízzel van a legegyszerűbb dolguk, ugyanis a modern hajók képesek az ivóvíz nagy részét a tengervízből desztillációval előállítani, vagy egy speciális szűrőn keresztül tisztítják és vonják ki belőle a sót.

Ennek a hajónak valószínűleg a legtöbb porcikája jól mutat az InstánForrás: Royal Caribbean

A tengerjáró hajók meghatározott útvonalakat követnek, és minden kikötőben átlagosan 10 órát állnak, ami alatt az élelmiszer-ellátást óramű pontossággal kell elvégezni. Itt a Travelón már többször írtunk a Symphony of the Seas hajóról (pl. itt, itt és itt), amely jelenleg a világ legnagyobb utasszállítója, és amely körülbelül 6600 utast és 2200 legénységet lát el étellel, itallal. Egy átlagos hétnapos úton körülbelül 60 000 tojást, 4400 kilogramm csirkét, és több mint 9000 kilogramm burgonyát, valamint 317 kiló fagylaltot szolgálnak fel.

Symphony of the SeasForrás: Royalcaribbean.com

A hajó élelmezési igényei a korábbi fogyasztási tapasztalatokon alapulnak, amit a berakodás előtt minimum 1 héttel már jelez kiszolgáló egység felé a hajó élelmezésért felelős részlege. A tartós élelmiszereket előre bepakolják, azonban a friss zöldségeket, gyümölcsöket rendszerint az útvonal során, a kikötőkben veszik fel. A teljes bepakolás 6-8 órát vesz igénybe, és akár 100 ember is dolgozhat azon, hogy az utasok megfelelő mennyiségű és minőségű ételt, italt kapjanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek