Megnéztük Crikvenica híres csók-pontjait, és közben sós párával szépültünk

Tudta, hogy Crikvenicán létezik egy torta, amely egyedülálló a világon és szigorúan őrzik a titkos receptjét? És azt, hogy ez az egyetlen település az országban, ahol a sós vizet gyógyításra használják? Opatija és Rijeka után, Kvarner-túránk következő állomására, Crikvenicára invitáljuk olvasóinkat.

Kicsi város nagy gyógyerővel

Crikvenica az 1900-as évek eleje óta ismert a gyógyturizmusáról, ugyanis ebben az időben épült meg a város rehabilitációs központja, ahol azóta is tengervízzel gyógyítanak. Ma egy óriási komplexum fogadja a gyógyulni vágyókat közvetlenül a tengerparton. A páciensek orvosi kivizsgálás után adhatják át magukat a tengervíz gyógyerejének.

Sós vizű medencékben lazíthatnak a vendégekForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület / Készítette: Marino Klement

Ízületi fájdalmakat, légúti megbetegedéseket kezelnek, de a tengervizet használják szépségápolásra és wellnessre is. Nyáron még a tengerben is szerveznek gyógytornákat, amit ezúttal már sajnos nem tudtunk kipróbálni, de a sós levegő bőr- és légtisztító hatását megtapasztalhattuk. Öt percig tartott a terápiánk, ezután kitisztult légutakkal folytathattuk utunkat az 1 km hosszú Sunnay Beach-re.

Sós, párás levegő tisztítja az arcot és a légutakatForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület

Meglestük a magyarok kedvenc strandját

Nemrég írtunk róla, hogy a legnépszerűbb horvátországi úti cél idén Crikvenica lett a magyar turisták körében, akik közel 170 ezer vendégéjszakát töltöttek el a Kvarner-öbölbeli nyaralóhelyen. Nem csoda, hogy ilyen sokan látogatnak el a helyi strandra, hiszen a város hosszan nyúló, apró kavicsos partja az illatozó fenyőfáival együtt és a tenger kristálytiszta vize már önmagában is kellemes hangulatot kelt, és akkor még nem említettük a kisváros családbarát programlehetőségeit.

A családok bőven találnak kikapcsolódási lehetőségetForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület

A parton sétálva hangulatos játszótereket, tengerbe nyúló csúszdaparkot láttunk, de a közelben kalandpark, paintball pálya és egy kis edzőpark is található. Szintén előny a gyerekekkel érkezőknek, hogy a tenger itt lassan mélyül, így a partszakasz biztonságos a kicsik pancsolásához is.

Ha négylábúval érkezik, ne hagyja ki a kutyastrandot!

Mindössze 5-10 perc sétára van a központtól Crikvenica eb-strandja, ahol még egy kutyabár is működik a nyáron. Itt mindenféle, a kutyusokat célzó finomság megtalálható: kutyafagyi, kutyakeksz, innivaló és számos játék is kapható.

A horvát szállodák is egyre nyitottabbak az állatokkal érkező vendégekre, a legtöbb szálláshelyre már lehet négylábút is vinni. A parton egyébként több futkosó kutyával és gazdijával találkoztunk, a helyiek itt tényleg kihasználják a lehetőséget, hogy a partra négylábúakat is le lehet vinni.

Belekóstoltunk a város ízébe

De nem hagyhattuk ki a városnézésből Crikvenica egyedülálló tortáját, amit kizárólag itt lehet megkóstolni. A főtéren találtuk meg a Hotel International cukrászdáját, amely az egyetlen hely Horvátországban, sőt, állítólag az egész világon, ahol Frangepán tortát lehet rendelni.

Így néz ki egy szelet a Frangepán tortábólForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület

A sütemény múltja a 17. századra nyúlik vissza, a Frangepánok családi tortája volt. Később a zágrábi Néprajzi Múzeumban gondolták újra és rögzítették receptjét, amelyet azóta is féltve őriz a város. A süteményről mindössze annyit lehet tudni, hogy egy mandulás, rózsavizes, barackos, krémes álom, rendkívül finom, és csak ebben a cukrászdában készítik. Ha a városban járnak, mindenképp érdemes megkóstolni!

Crikvenica, a szerelmesek szelfi paradicsoma

A tengerpartot és a várost járva nem lehet nem észrevenni a kijelölt szerelmes szelfi helyszíneket, amelyeket csók-pontoknak neveznek a helyiek. Az információs irodában még térképet is adnak a romantikus helyszínek felfedezéséhez, amely egyben egy romantikus városfelfedező kirándulás is lehet. Mint kiderült, összesen tíz csók-pontot járhatnak körbe az ide érkező párok. Egyebek mellett a Szent Jakab parkban, a Kaštela hotelhoz vezető hídon is szabad a csók és a szelfi.

Ez a legközkedveltebb csók-pont, ahová sokan beállnak egy mókás fotóraForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület / Készítette: Andjas phothograpy /Andrea Grzicic

Cápákat és pinokkió halat fotóztunk a város Aquváriumában

Akik már családosok és gyerekekkel érkeznek, azoknak kötelező látnivaló a város Aquariuma, ahol a Kvarner-öbölre jellemző víz alatti élővilágot lehet megnézni. Felnőttként is izgalmas körbejárni a rengeteg akváriumot, amelyek közül a legnagyobb a cápáké. Érdekes, hogy ezek a ragadozó halak jóval kisebbek egy hagyományos cápánál, és ahogy kiderült, Crikvenica közelében tényleg csak olyan kis cápák úszkálnak, amelyek nem veszélyesek az emberre.

De láttunk nagyorrú pinokkió halat, színes bohóchalakat, denevérhalat és leopárd íjhalat is. A többszintes épületet a felnőttek 40 kunás belépővel, a gyerekek pedig 25 kunás jegy megvásárlásával járhatják körbe.

Ősszel és télen is tartogat meglepetéseket a város

Ősszel, ha szép időt fogunk ki, akár strandolni is lehet a parton, de ideális évszak ez arra is, hogy felfedezzük Crikvenica kerékpáros és gyalogos túraútvonalait, amelyek a szomszédos városba és a természetbe vezetnek el minket.

Télen az adventi forgatagba csöppenhetünk bele, amely kirakodóvásárral, forralt borral, mézeskalács illattal, szórakoztató koncertekkel és újévi tüzijátékkal várja a látogatókat. Ilyenkor színes égőkkel, karácsonyfával és mindenféle karácsonyi dísszel csinosítják ki a mediterrán utcákat, amely elegáns színtere az Adria Advent Marathonnak, amelyet szintén ebben az időszakban szerveznek meg minden évben.

Adventi kavalkádForrás: Crikvenicai Turisztikai Egyesület

Sokan az új évet is Crikvenicán kezdik. A szilveszteri programok és tűzijáték után, a január és a február a karneválról szól. Ezekben a hetekben maskarás felvonulások, koncertek, utcabál és egyéb szórakoztató programokkal telik meg a tengerpart. A helyiektől azt is megtudtuk, hogy a hideg hónapokban olcsóbban lehet szállást foglalni, ami szintén amellett szól, hogy nyugodtan tegyünk télen is egy kiruccanást Crikvenicára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek