Koleszterindús vajat vagy inkább "műanyag" margarint együnk? Dietetikus válaszol!

Örök és visszatérő kérdés, hogy vajat vagy margarint kenjünk-e a szendvicsre vagy a pirítósra. A városi legendák miatt már komoly aggályaink lehetnek a műanyagnak titulált margarintól, miközben a vajtól a koleszterintartalom miatt félhetünk. Vajon jogos az aggodalom, és ha igen, akkor mégis kinek van igaza? Dietetikusunk ebben a témában is alaposan elkalauzol bennünket.

Egyik jobb, mint a másik?

A kérdés megválaszolása nem olyan egyszerű, mivel több szempontot kell figyelembe venni, ha dönteni szeretnénk. De nincs ez másként a táplálkozás többi összetevőjénél sem, ezért legyünk mindig szkeptikusak a túlságosan leegyszerűsített, egy mondatban összefoglalható érvelésekkel! Többnyire sosem mögöttes szándék és ok nélküliek, vagy az is lehet, hogy hiányos információk alapján lettek megfogalmazva.

Forrás: rodeopix / Pixabay

A vaj és a margarin esetében sem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik jobb vagy egészségesebb lenne a másiknál. Hiszen azon kívül, hogy azonos a felhasználásuk célja (kenyérkenés, szendvicskrém-készítés, sütés, főzés), az eltérő összetételük miatt voltaképpen igen eltérő a táplálkozás-élettani megítélésük is. És éppen ezért a „célcsoportjuk" is.

Más az alapanyag, de ugyanaz a gyártás

A vaj és a margarin közötti legnagyobb eltérés az alapanyagokban áll: a vaj állati zsiradékot tartalmaz, míg a mai margarinok már (zömmel) csak növényi olajokat és zsírokat. A margaringyártás kezdetekor ez nem volt így, mivel vegyesen alkalmazták az állati és növényi zsírokat is. A telített zsírok miatt kezdetben a margarin szobahőmérsékleten sem volt olyan lágy és azonnal kenhető, mint az a margarin, amit ma használunk. Szerencsés korban élünk.

A holland Anton Jurgens Margarinefabrieken cég margarin reklámja 1893-bőlForrás: www.geheugenvannederland.nl / Wikipedia

A vaj Magyarországon elsősorban tehéntejből készül, pedig nem kizárólag ez az egyetlen lehetséges zsírforrás. Használhatnak kecske-, jak-, bivaly-, birka-, vagy tevetejet is az előállításához. Kérdés persze, hogy ezek mennyire elterjedtek, népszerűek és elfogadottak az adott országban. De ahogy pl. kecske- és juhsajtot is fogyasztunk, miért ne ehetnénk akár kecskevajat is?

Előnyök vs. hátrányok

A margarin előnye a könnyen kenhetőség mellett, hogy koleszterinmentes, mivel a növényi olajok alapból azok. Így a szív-és érrendszeri betegség kockázata, megléte esetén a margarin tűnik jobb választásnak.

Ez persze akkor igaz, ha valaki rendszeresen eszik vajat, mert az alkalmi, kis mennyiségű vajfogyasztás még talán bele is férne a csökkentett zsír-, koleszterintartalmú diétába. De mivel alapvetően a margarin is elsősorban zsírforrás, ezzel sem lehet mértéktelennek lenni, hacsak nem pont hízókúrán vagyunk. Gond egy szál se, hiszen a csökkentett zsírtartalmú (light) margarinok széles választéka áll a rendelkezésünkre. Ráadásul még az ízben sem kell kompromisszumot kötni.

Forrás: congerdesign / Pixabay

Azok, akik azonban mégis a vajra esküsznek, szintén hátradőlhetnek, mivel van már light vaj is – habár ez bizonyos körökben igazi eretnekségnek számít. Persze, mennyivel jobb megoldás lenne, ha mondjuk egyszerűen csak kevesebbet kennénk a normál zsírtartalmúból.

Míg a fitoszterinekkel dúsított, ún. szívbarát margarin segíthet akár a koleszterinszintünk csökkentésében (rendszeres, napi 20-30 gramm esetén) is, addig a vaj előnye a természetes módon benne található A-, D-, E-, K-vitaminmennyiség. Utóbbi vitaminokat persze a margarinokhoz is hozzáadják az előállítás során, így a tejjel kieső zsírmennyiség hiánya máris megoldott. Ha pedig valaki a margarinok transzzsírsav-tartalma miatt aggódna, akkor egy mumustól szintén elbúcsúzhat. Hiszen a modern, asztali margarinok esetében a gyártók a táplálkozástudományi kutatások eredményeinek hatására (mi szerint a transz-zsírsavak kvázi károsabban hatnak az erekre, mint például a sokat szidott szalonna) megváltoztatták az előállítási módot is. Így nem hidrogénezéssel (vagyis a telítetlen zsírsavak telítetté történő „keményítésével") készül a margarin, hanem eleve olyan növényi olajokat alkalmaznak, amelyekben több a telített zsírsav, ezáltal szobahőmérsékleten is szilárdak lesznek az amúgy folyékony olajok.

Forrás: moho01 / Pixabay

Persze felmerülhet, hogy az ehhez felhasznált növényi zsírok, mint például a kókusz- vagy a pálmazsír mennyire fenntartható módon kerül kinyerésre, de ez már egy másik történet. Koncentráljunk arra, hogy ezen zsírok mellett a napraforgó-, repce-, szója-, kukoricacsíra-olaj, vagy éppen a szőlőmagolaj és az olívaolaj is a receptúra része lehet.

Olvassunk, jól járunk vele!

Az mindenképpen előny, hogy az ún. transzzsírsav rendelet hatására a hidrogénezéssel keményített olajok mennyisége drasztikusan csökkent a boltok kínálatában, ami a szívünk, ereink egészsége szempontjából nem elhanyagolható eredmény. Ettől függetlenül azért legyünk résen, mert ha a szendvicsünkre kent margarin transzzsírsav-tartalma már szinte elenyésző, ettől függetlenül számos csomagolt, félkész, késztermék, és zömmel édesipari termék összetevői között megtaláljuk az ipari célra felhasznált margarinban rejlő részben vagy teljesen hidrogénezett (keményített) növényi olajokat/zsírokat. Ezeket érdemes nem megvenni, vagy csak ritkán, kis mennyiségben fogyasztani.

Külföldön a vaj is finomabb?

A tej és az abból készített vaj zsírsav-összetételét jelentősen befolyásolja az állat által elfogyasztott takarmány minősége. Ha megoldható és elérhető a számunkra, szóba jöhet a „bio" vaj vásárlása is. Habár jelentős tápértékbeli különbséget a nem ökológiai gazdálkodásban nevelt állat tejéből készült vajban nem biztos, hogy találunk, ízben már sokkal érezhetőbb ez a különbség. Emiatt eshet olyan jól egy francia vagy osztrák Alpokban szabadon legelő tehén tejéből készült vaj! Bár azért sokat számít már maga a tudat is.

Forrás: Ulleo / Pixabay

Táplálékallergiások figyelem!

Igazolt tejfehérje-allergia esetén a vaj semmiképpen, a margarin is csak körültekintés mellett fogyasztható, tekintve, hogy számos margarin az ízesítés (például a vajíz elérése) érdekében joghurt vagy más tejszármazékot is tartalmazhat. Laktózintorelancia esetén már könnyebb a helyzet, mivel a vaj csak a súlyosabb esetekben kerülendő, de már ez is kapható laktózmentes változatban.

Mit válasszunk helyette?

Látható, hogy a vaj vagy margarin között választást több tényező is befolyásolhatja, de még így is eljuthatunk oda, hogy mondjuk, egyiket sem szeretnénk a kenyerünkre kenni. Erre is van lehetőség és megoldás! Kicsit ugyan folyós és maszatos, de az olívaolaj vagy más, hidegen sajtolt olaj is rácsurgatható a kenyérre. De az olajokat akár felhasználhatjuk szendvicskrémekhez, esetleg egy kellően strapabíró turmixgéppel vagy aprítógéppel natúr olajos magvakból is (némi folyadék hozzáadása mellett) készíthetünk kenhető krémet is.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek