Kíváncsi egy izgalmasan furcsa, de élhető francia városra? Akkor irány Nantes!

Bár a legnépszerűbb franciaországi úticélok Párizs, Versailles és a Riviéra, ha valaki unja a sablonokat, és nyitott valami szokatlanra, az látogasson el Nantes-ba! Az egykori breton hercegség fővárosa környezettudatos és modern, ugyanakkor időnként egy kicsit bizarr is. A régi hajógyárak hangárjaiban termetes mechanikus gépezetek keltik életre Jules Verne science fiction univerzumát, míg maga a város egy szabadtéri múzeum: mindenütt kortárs művészek olykor különös, máskor elgondolkodtató alkotásaiba botlunk. A Loire folyó torkolatánál fekvő város már csak azért is jó választás, mert idén tavasztól közvetlen járattal utazhatunk Budapestről.

A hatvanezer fős Nantes-ot a Times Magazine 2004-ben Európa legélhetőbb településének választotta, a helyiek pedig "zöld és kék" városnak is nevezik, nem véletlenül. Több mint százezer fa, száz park, három hektárnyi virágágyás, ötven folyó és patak teremt egészséges egyensúlyt a város és a természet között. A lakosainak nyújtott életminőség és a fenntartható fejlődés előmozdítása melletti hosszú távú elköteleződéséért pedig 2013-ban az Európai Bizottság Európa Zöld Fővárosa díjjal tüntette ki.

Na, de irány a város!

A várossal ismerkedést pedig érdemes a Bretagne-i hercegség kastélyánál kezdeni, ahol képet kaphatunk a város történelméről, a középkortól kezdve a rabszolga-kereskedelem évein keresztül egészen napjainkig.

Az ötszög alakú, dombra épült várba egyetlen feljáró vezet, a nyugati oldalon. A széles várárok felett valaha felvonóhíd volt. A várfal minden sarkában kerek tornyok állnak, kivéve az északnyugatit, amely a 19. században felrobbantForrás: Wikipedia / Plindenbaum

A Château des ducs de Bretagne, ami a gótikus Szent Péter-székesegyház mellett a legfontosabb történeti emlék, jelenlegi formáját a 15. században nyerte el, a Franciaországtól még független Bretagne utolsó hercege, II. Ferenc idején. Eredetileg egy hercegi rezidencia és a király ellen védelmet nyújtó erődítmény volt, de Bretagne Franciaországhoz való csatolását követően a királyok szállóhelyévé vált. 

Bretagne legnagyobb temploma, a szintén II. Ferenc herceg rendeletére épült Szent Péter és Szent Pál katedrálisForrás: Florestan / Wikipedia

Egy steampunk vidámpark, ahol elefánt gépszerkezet kószál

Az egykori franciaországi rabszolga-kereskedelem majdnem felét irányító kikötővárosnak a 19. századra már az ipar, elsősorban a hajógyártás volt a legfőbb bevételi forrása. De miután a nyolcvanas években a hajógyárakat is bezárták, Nantes-nak újra kellett teremtenie önmagát. Ekkor alakult ki mai modern, művészi arculata, és ennek részeként épült fel a régi hajógyárak hangárjaiban az a furcsa és hátborzongató steampunk vidámpark is, amely ma Nantes legnépszerűbb turistalátványossága.

Forrás: christels / Pixabay

A Loire által körülölelt sziget területén a Les Machines de L'isle-ben Verne és Leonardo da Vinci mérnöki világa kel életre. Vannak itt mechanikus tengeri lények, egy irányítható óriás pók, hangya és más furcsaságok, a parkban pedig egy elefánt gépszerkezet sétál, amelynek mérete háromszor meghaladja az élő állatét.

Az egész város kényelmesen besétálható

És ha követjük a járdára festett zöld vonalat, szinte minden jelentősebb nevezetességgel találkozhatunk – a műemlékektől kezdve a szabadtéri kortárs képzőművészeti alkotásokig. Az útvonal a régi kekszgyár épületében kialakított kortárs művészeti múzeummal, a Le Lieu Unique-val kezdődik, ami egy éjszakai klubnak is helyet ad. De érinti a szépművészeti múzeumot, a Musée d'Arts de Nantes-ot is, egy tizenkétezer műtárgyat felvonultató gyűjteményt, melyben olyan nevek alkotásaival találkozhatunk, mint Courbet, Rodin, Delacroix, Monet vagy Kandinszkij.

Forrás: Cécile Clos / Musée d'arts de Nantes / Facebook

De gyakorlatilag az egész város egy szabadtéri kortárs művészeti múzeum. A Loire mentén elhelyezett gyűrűk sora a helyspecifikus alkotásairól ismert Daniel Buren munkája, amelyek képkeretként funkcionálnak a mögöttük elterülő tájnak. Éjszaka a francia színésznő Laetitia Casta kísérteties arcképe dereng fel egy csatorna felszínére vetített videón, mint egy nimfa, aki békésen él a vizekben. Egy Loire-parti épület homlokzatán pedig Francois Morellet művésznek köszönhetően egy fénycsövekből készült meteorológiai állomásról olvashatjuk le négy órával előre, hogy milyen idő lesz – ha vörös, akkor napos; ha kék, akkor esős; ha fehér, akkor felhős. 

Gyűrűkbe foglalt városkép a Loire menténForrás: Travellight / Shutterstock

Az igazságügyi palota oszlopain pedig az amerikai művész Jenny Holzer a francia polgári törvénykönyből és az emberi jogok nyilatkozatából válogatott idézetei görögnek végig a fényreklámokhoz hasonlóan, a polírozott gránit padló tükröződéseiben az örökkévalóságig folytatódva. De furcsa műalkotás a hétköznapi tárgyak túlméretezésével foglalkozó Lilian Bourgeat gigantikus mérőszalagja is, amely egy építőipari vállalat udvarán hever.

Ismerjék meg Nantes sötét múltját!

Bár mára Nantes karakterét leginkább a szórakozás és a kreativitás határozza meg, a város nem feledkezett meg sötét múltjáról sem. A 17. század közepétől a 19. század közepéig a francia rabszolga-kereskedelem 43%-ért, vagyis az európai atlanti kereskedelem 5-6%-ért a város tehető felelőssé. Alig több mint egy évszázad alatt 550 ezernél is több afrikai foglyot szállítottak a Nantes-ból induló hajók a kolóniákra.

Forrás: Nautilus Nantes/LVAN/Jean-Dominique Billaud / memorial.nantes.fr

A rakpart alatt egy 400 méteres földalatti sétány állít emléket a rabszolgaság eltörlésének, megemlékezve azokról, akik harcoltak, vagy ma is harcolnak a rabszolgaság különböző formái ellen. Kétezer tábla tárja fel a Nantes-ot elhagyó rabszolga-kereskedő hajók adatait, a legfőbb afrikai és amerikai kereskedelmi állomásokat, és egy földalatti átjáró idézi meg a hajók foglyainak szenvedéseit is.

Ahol a Loire partja egy komplett szabadtéri múzeum 

A Loire mentén, tizenöt kilométerre az óceán irányában, egy elhagyatott ház süpped a folyó iszapjában; ablakai zárva, szobái lakatlanok. Egy "háromdimenziós festmény a tájban", ahogy Jean-Luc Courcoult, a mű alkotója leírja. A La Maison dans la Loire annak a 30 köztéri alkotásnak az egyike, amelyek As Estuaire című kortárs művészeti kiállításokra készültek. A Nantes és az óceán partján fekvő Saint Nazaire között állnak, a Loire tölcsértorkolata mentén. A szabadtéri kiállítást biciklivel, hajóval, autóval, de akár gyalog is bejárhatjuk.

Forrás: Liberliger / Wikipedia

Egy másik alkotás a város közepén lévő természetvédelmi terület mellett épült fel. Ezt a városi oázist Petite Amazonnak nevezik. Kialakulása nem mindennapi történet, ugyanis az emberi pusztítás is hozzájárult a létrejöttéhez. Helyén a második világháborús bombázás súlyos károkat okozott, a 70-es években pedig egy autópályát kezdtek ide építeni.

Miután a terv félbemaradt, a munkálatok helyén és a bombázások okozta kráterekben az évek során felgyülemlett az esővíz, a terület elmocsarasodott, majd ezt követően gazdag növény- és állatvilágnak adott otthon. Őshonos növényzete rókáknak, szarvasoknak, vadon élő macskáknak, hüllőknek, madaraknak, és különböző rovaroknak ad otthont. A terület csak 15 fős vezetett túrák keretében látogatható.

Forrás: www.estuaire.info

Egy rotterdami művészcsoport azonban létrehozott egy fa szerkezetet a kapujában, azt remélve, hogy a vadon idővel körbenövi. Maga a szerkezet egyébként különféle közösségi eseményeknek ad otthont, és célja is az lenne, hogy a helyieket arra ösztönözze, hogy a mindennapi tevékenységeiket kivigyék a természetbe. Tai chi órákat, gitár koncerteket, környezetvédelmi előadásokat is tartanak itt.

Az óceán kígyójaForrás: Yves LC / Wikipedia

Saint Nazaire-be érve, ahol a folyó az óceánt eléri, Huang Yong Ping kínai művész százharminc méteres tengeri kígyó csontváza emelkedik ki a vízből, ahogy a víz az apállyal visszahúzódik. Itt látható egy tengeralattjáró bázis is, amelynek kietlen betonsorait egy francia botanikus Gilles Clément növényekkel ültetett be részben mesterségesen, részben pedig a természetre, a madarak és a szél munkájára bízva a folyamatot. 

Mindezt közelebbről is megnézné?
Könnyen megteheti! Áprilisban a Transavia Szantorini, Míkonosz, Palermo és Koppenhága mellett Nantes és Budapest között is elindította közvetlen járatát. A gépek pénteken és vasárnap közlekednek, jegyeket a légicég weboldalán 34 eurótól kezdődően találtunk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek