Így utaznak ők! Erre indulnak az utazási szakemberek a járvány után

Bár még mindig csak a tervezgetés időszakában vagyunk, erről a kis élvezetről semmiképp sem szeretnénk lemondani. Inspirálódni ezer helyről lehet, mi például most az utazási szakma szereplőitől kérdeztük meg, hogy merre veszik majd az irányt a korlátozások feloldása után.

Az örök város megunhatatlan

Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője gondolkodás nélkül tudta a választ a „hova" és „mikor" kérdésekre, mivel a barátnőivel minden évben egy olyan várost választanak, ahol még egyikük sem járt. Idén Róma a célpont; ide már tavaly szerettek volna eljutni, de a pandémia miatt nem jött össze az utazás.

Forrás: nimrodins/Pixabay

„Szerencsére volt már alkalmam Rómában eltölteni tíz napot, ami felejthetetlen élményeket nyújtott. Különleges hatással volt rám a Szent Péter Bazilika alatti katakomba látogatása, ahol a freskókkal díszített, félhomályban derengő mauzóleumok látványa a hatalmukba kerítik az embert. Várom, hogy újra megélhessem az olasz életérzést a kedvenc római tereimen, a Piazza Navonán és a Campo de'Fiorin." 

Szerinte a filmekből jól ismert Spanyol lépcső és az előtte található tér Bernini Öreg Hajó szökőkútjával egyenesen azt az érzetet kelti az emberben, mintha a mozivászon elevenedne meg előtte. "De ami egy római látogatás során még kihagyhatatlan, az a Trevi-kút, hogy egy érmét beledobva garantálhassam magamnak, a jövőben még visszatérek az Örök Városba" – fogalmazott Ács Szilvia.

Tökéletes alpesi hangulat

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetője Bajorországba, pontosabban a Chiemsee régióba tervezi az első utazását. Ez a németországi helyszín egyébként autóval sincs végtelenül messze, 600 kilométer Budapestről az út, kényelmesen és biztonságosan el lehet ide jutni. Miklós úgy gondolja, hogy kora nyári indulással tökéletes célpont lehet, mivel ekkor már lehet fürdeni a tóban, és akár kirándulni, bringázni is a környéken.

Fraueninsel, Chiemsee három szigete közül a középső méretűForrás: Chiemsee/Pixabay

Véleménye szerint „ideális célpont a turizmus, az utazások újrakezdéséhez". Egyrészt lehet hajókázni a Chiemsee-n, és szétnézni a szigeteken: akár a kis lakott földdarabon, a Fraueninsel-en, akár a legnagyobb szigeten Herreninsel-en, ahol egy gyönyörű palotát és szépen ápolt kertet találunk. Másrészt a hegyekben utolérhetetlen az "alpesi hangulat", nagyon jókat lehet túrázni – nem véletlenül ez az egyik kedvenc régiója a DZT hazai képviseletvezetőjének.

Tel Avivtól Erdélyen át Budapestig

Faix Csaba a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a legszívesebben Tel Aviv-ba utazna, amely szerinte „majdnem olyan klassz város, mint Budapest". „Nagyon szeretem, hogy sokszínű, elfogadó és laza hely. Gyönyörű a tengerpart, és a város építészete is különleges. A Bauhaus épületekből álló White City városrészben nagyon érdekes barangolni, de ha közel-keleti hangulatra vágyik az ember, akkor azt a Carmel piacon élheti át. Jók a kávézók, és nagyon sokféle étterem van az orosztól a mediterrán konyháig. Elképesztően jókat lehet enni."

Erdélyi tájForrás: Bergadder/Pixabay

Mindettől függetlenül úgy gondolja, ez a tavasz még nem a külföldi utakról fog szólni. De addig is „egy hétvége biztosan belefér a Duna-kanyarban, ahova bármikor nagyon szívesen megyünk. Amikor egyik pillanatról a másikra tavasz lesz, jólesik kimenni a városból és lassítani kicsit."

Ha csak nyáron lesz idő a kimozdulásra, akkor egyrészt Erdélybe szeretne eljutni, „mert az akár autóval is megjárható, drámaian gyönyörű, a történelme mindig elgondolkodtat, az emberek kedvesek, és feküdni a hegyoldalban egy vadvirágillatú réten valami egészen elképesztően kikapcsolja az embert. Időtlen" – fogalmazott Faix Csaba, majd hozzátette, Budapest azonban mindig izgalmas úti cél, a Duna-part vadvízi és városi arcával együtt. Bízunk benne, hogy nyáron már elindulhatnak azok a kulturális programok, amik miatt Budapest az egyik legszínesebb város."

Tavasszal mediterrán, nyáron skandináv úti cél

Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselője az időponttól teszi függővé az úti célt is. Ha már tavasszal lehet utazni, akkor Dél-Spanyolországot szeretné bejárni a családjával, mondjuk a Sevilla, Granada, Ronda, Cordoba, Jerez, Marbella vonalon. „Már jártunk erre sok-sok éve, de itt, akárcsak Máltán, egyszerre lehet élvezni a mediterrán hangulatot, a tengert, a napfényt, a jó konyhát, miközben rengeteg a látnivaló is." Ha azonban csak nyáron lehet utazni, akkor Edina észak felé venné az irányt. „Izland még hiányzik a skandináv térképünkről, remélem idén megvalósulhat ez az út. Persze abban is bízom, hogy mihamarabb Máltára is eljutok, és végre újra találkozhatok a kollégáimmal is" – tette hozzá.

Belföldi tavak, kempingezés, bringatúra

Horváth Viktória a Magyar TDM Szövetség titkára rengeteg tervvel és válasszal érkezett. „Biztosan utazunk majd a Fertő-tóhoz, magyar és osztrák részhez egyaránt, ahol egy biciklis túrára készülünk." A tó már tavaly is nagyon tetszett nekik, idén azonban a fürdőzés mellett a bringázás és a lakóautós kempingezés lesz a cél. Elsősorban a természeti környezet, a gyerekekkel is könnyen teljesíthető útvonalak és a szolgáltatások sokasága miatt szeretnének visszatérni a tóhoz.

Ugyanakkor terveznek majd egy repülős utat is, a tavaly elmaradt mallorcai útjukat szeretnék bepótolni. "Mivel azonban a repülős utak feltételeit jelenleg még nem látjuk, ezért egyelőre inkább autós utazásban gondolkodunk." Például Orfűn biztosan sok időt töltenek, hiszen ott van a család nyaralója, de idén sem a zsúfolt hétvégéket írják majd be a naptárukba. „A hétköznapok rejtik a hely igazi báját" – mondta Viktória, aki úgy fogalmazott, hogy „Orfű a nagy szerelem" az életében.

Az örök tavasz szigetén a tobogánozást is ki kell próbálni!

Szolnok Péter, a TAP Air Portugal GSA sales managere Madeira-szigetére szeretne utazni: ez a szubtrópusi kis sziget csak másfél órás repülőútra van Lisszabontól. Május első hetében zajlanak az utcákon a virágfesztiválok – Funchalban ilyenkor virágszőnyegek borítanak mindent, de lehet látni egészen különleges virágszobrokat is az ünnepek alatt. A szigeten nagyon jókat lehet enni és inni, gondoljanak csak a borra (!), de nagyon jókat lehet itt kirándulni is. Egy helyi sajátosság a levadák rendszere: ezek olyan kis csatornák, melyeket eredetileg a növények öntözése miatt építettek ki. Mellettük keskeny kis utak futnak, így keresztül-kasul bejárhatjuk rajtuk a területet.

Ilyen kis utakon lehet bejárni a hegyeketForrás: aldorado/Shutterstock

A kiránduláson kívül is sok a lehetőség, többek között IV. Károly, az utolsó magyar király sírjának a látogatása. Mivel a síremlék a Monte hegyen található, ezért onnan „a helyi szokás szerint, egy tobogánnal, azaz a fatalpú szánkókkal tudunk lecsúszni a szűk kis utcácskákon keresztül" – tette hozzá Péter.

Egyiptomba bármikor

Dr. Füri Mihályné a Kartago Tours cégvezetője számára nem is kérdés, hogy elsőre Egyiptomba utazna, mivel itt egész évben szikrázó napsütésbe érkezhet. Ráadásul minden adott egy jó nyaraláshoz: egész évben lehet fürdeni a Vörös-tenger vizében, különleges a természeti környezet, és nagyon jó minőségű szállodákban lehet megszállni. Szerinte, ha valahol érdemes kipróbálni a búvárkodást, akkor az a hely Egyiptom, de meggyőző a szakember azon érve is, miszerint az itt található monumentális építészeti emlékek kézzel fogható közelségbe hozzák az emberiség történelmét, amelyek még a szkeptikusok és a téma iránt kevésbé fogékony utasok számára is életre szóló élményt adnak."

Utazni pedig éppenséggel most is lehet, bár ezt leginkább azoknak ajánlják, akik tudják vállalni utána a karantént, például azért, mert egyébként is otthonról dolgoznak. Persze, ez csak egy opció, az előfoglalási kedvezmények miatt azonban már most is lehet gondolkozni egy ilyen utazáson.

Profi tippek osztrák kiruccanáshoz

Az Österreich Werbung sajtókapcsolataiért felelős Kaufmann Ildikónak a saját bevallása szerint nagyon hiányzik Ausztria, így egészen biztos, hogy oda vezet majd az első külföldi útja. „Egyik kedvenc régióm a Millstatti-tó és környéke, már többször nyaraltam ott. Régóta tervezek egy túrázós hosszú hétvégét a Gesäuse Nemzeti Parkban. Beugrónak valószínűleg egy rövid kiruccanást fogok választani Bécsbe, remélem már tavasszal sor kerülhet rá" – sorolta terveit Ildikó, miközben hozzátette, hogy a Millstatti-tó azért került fel a listára, mert ott kettesben és gyerekekkel is van mit csinálni, például rengeteg bringa- és túraútvonal van a környéken.

Ildikónak a tó körüli élmények közül személyes kedvencei közé tartoznak „a romantikus luxusbivakok, a lazulás a Fürdőházban a tó körüli e-bike kirándulás után, és az Alpe-Adria-Trail 13. szakasza, amely az Alexanderhüttétől indul és Döbriachban ér véget. És persze a kihagyhatatlan karintiai töltött tésztatáska".

Ausztriában rengeteg csinos települést lehet bejárni, mit szólnak például Salzburghoz?Forrás: Nok Lek/Shutterstock

Bécsben pedig három programot nem hagy ki soha: egy sétát a Burggartenben, az aktuális kiállítást az Albertinában, és egy kávét a Naschmarkton. És hogy merre utazna Ausztrián kívül? „Ha lehet nagyot kívánni: a bakancslistámon az elsők között szerepel egy körutazás az Ír-szigeten, valamint Barcelona, Lisszabon és New York is. Addig is, amíg várunk a nyitásra, itthon járom a Budai-hegyeket, a Pilist és a Börzsönyt" – válaszolta Ildikó.

Afrikai bulik és egy kis Délvidék

Dankó Dénes az Alpha Travel ügyvezetője szerint eljött Afrika ideje: „Szívem szerint először Ugandába látogatnék el Kampala városába, és nem hagynám ki Entebbe hétvégi klubjait a Viktória-tó partján." Az elmúlt időszak után úgy érzi, hogy „hívja a vadon", Ugandát pedig azért választaná, mert szerinte az igazi Afrika ott kezdődik a szafarikkal, a vadvízi evezéssel és az éjszakai élettel.

Uganda, KampalaForrás: Arnold Mugasha/Shutterstock

Dankó Dénes szerint az utazás valójában soha nem állt le teljesen, csak feltételekhez lett kötve, így viszont felébresztette az emberekben a szabadság és az utazás iránti vágyat. Ha tavasszal indulna útnak, akkor Magyarországot és a környező országokat járná be, ahol biztonságban érzi magát és a családját. „Szerbia csodás tájai a fővárosból alig kétórás autóútra vannak, így bejárnám a Délvidék gyönyörű, tavasszal ébredező tájait, megnézném, hol lett író Kosztolányi, és megkóstolnám a Tarcal-hegyi borokat, amit Mátyás királyunk is szívesen kortyolgatott" – tette hozzá.

Toszkána és az Amalfi-part simogató fényei

Jójárt Gergő, a Holdvölgy birtokigazgatója Olaszországban kezdené a barangolást a feleségével, egész pontosan Firenzébe menne felfedezni a várost, felvenni a ritmust. „Utána pár napot töltenénk Toszkánában, meglátogatnánk pár szőlőbirtokot, elmerülnénk a mesés környezet szépségeiben, és a borokban is. Innen Nápoly alá utaznánk, és a nyaralás végét már egy kicsit lelassulva Amalfiban töltenénk a tengerparton" – mondta.

Amalfi-part, PositanoForrás: iacomino FRiMAGES/Shutterstock

Mivel szeretnek új élményekkel gazdagodni, ugyanakkor pihenni is, ezért vannak olyan helyszínek a tervezett útban, ahol már jártak, és olyanok is, ahova eddig csak vágyakoztak. „A helyi borokon túl megkóstolnánk a regionális gasztronómiát, elmerülnénk a csodálatos természeti környezetben, és élveznénk az olasz vendégszeretetet" – tette hozzá. Ők késő nyárra tervezik az utat, remélve, hogy addigra javul a járványhelyzet. Ha mégsem így lenne, akkor belföldben gondolkodnak: a Balaton északi partja, vagy a Tisza-tó felé veszik majd az irányt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek