A Vajdaság legizgalmasabb helyeit kerestük, mutatjuk, mit találtunk

A szerbiai Novi Sad - magyar nevén Újvidék - minden év július elején valóságos zenélő ékszerdobozzá változik, és ezt a zenedobozt idén mi is megnéztük. Persze, a Duna partján büszkén tornyosuló, hatalmas Péterváradi-erőd már önmagában is magával ragadó látvány volt, de amikor minden zegzuga, a várat körülvevő szurdoka és macskaköves tere is megtelt muzsikával, akkor már több érzékszervünk is hatás alá került. Újvidék a négynapos Exit fesztivál idején minden porcikájában vibrált, idén csak a fesztivál több mint 200 000 látogatót vonzott 90 országból, és ha már ott voltunk, igyekeztünk felfedezni mindazt, amit fesztivál után nyújt ez a város a turistáknak.

Egy erőd, ahol minden évben nagy bulit csapnak

A modern zenei kultúrának több évtizedes hagyománya van a városban, amely a 70-es évek végétől a szerb underground élet központja. Számos neves punk és új hullámosként emlegetett zenekar alakulása is Novi Sadhoz köthető. Az Exit 2000-ben diákok és fiatalok politikai aktivizmusából indult, akkor még harminc napig tartott, és egyetemi campusok közelében tartották, egy évvel később aztán áttették bázisukat a XVIII. században épült Péterváradi erődbe (Petervaradin).

Európa egyik legnagyobb erődjét a Duna Gibraltárjának is nevezik, részben azért, mert egy óriási sziklatömbön magasodik, másrészt, mert soha nem sikerült bevenni a történelem soránForrás: Travelo

Mint minden évben, úgy idén is nagy, nemzetközi nevek színesítették az Exit programját, fellépett a The Cure, Greta Van Fleet, The Chainsmokers, Carl Cox, Skepta, Paul Kalkbrenner, Dimitri Vegas & Like Mike, Tom Walker, Desiigner, Boris Brejcha és a Lost Frequencies, de egy-egy olyan kisebb koncerten is ott voltunk, amellyel inkább a helyi közönséget célozták meg a szervezők.

A több mint 20 színpadot, a további 20 zenei és egyéb szórakoztató zónát az impozáns erődítmény különböző pontjain szórták szét. De egészen különleges hangulata volt annak is, ahogy macskaköves utakon, alagutakon át lehetett közlekedni a helyszínek között.

Forrás: Travelo

A fesztivál területére este 7-től hajnali 3-ig lehet belépni, a főműsor ideje kb. este 10-től hajnali 5-ig tart, vagyis ha valaki jövőre ide készül, ne arra a tipikus, egész napos Szigetes feelingre számítson. Viszont így a vár egész területét is alaposan bejárhattuk, amire az esti koncertek előtti időszak volt a legjobb alkalom.

Forrás: Travelo

Még azzal a magyar bácsival is megismerkedhettünk, aki napi szinten a pontos időhöz állítgatta a „bolond" toronyórát, amelyen a mutatók direkt fordítva működnek. A szóbeszéd szerint a mindennapokban mindezt azért teszi, hogy az arra járó hajósok a távolból jobban lássák a nagymutatóval jelzett órákat, mint a kevésbé fontos kismutatóhoz kapcsolódó perceket.

Forrás: Travelo

Fesztiválételek terén nem vártunk hatalmas választékot, és így is lett. De találtunk egy Vegapcsics Burgeres standot, és persze, streetfoodként nagyon jól működött a csevapcsicsa és a pljeskavica is. A Fesztivál-kártya itt is hasznos találmány, 125 dínár, azaz kb. 350 forintos letét és némi költőpénz feltöltése után ezzel tudtunk minden ételért és italért fizetni - és ahogy a legtöbb fesztiválon, itt is sorban állós kaland volt, ezért érdemes a gasztrorészlegre még a nagyobb tömeg előtt érkezni.

Éjfél után már már mi is együtt sodródtunk a tömeggel a kinézett, magasabban fekvő színpadokhoz, amelyek persze ebben az időpontban a vár adottságai miatt már zsúfolásig megteltek. Ezért éjfél tájékán megéhezni, falatozni, majd koncertre sietni, csak haladó fesztiválozóknak és adrenalinfüggőknek ajánlott!

Forrás: Travelo

És ha már egyszer ott voltunk az erődben, nem hagyhattuk ki a helyi művészek föld alatti galériájának a bejárását sem. A helyi önkormányzat rezsifizetés ellenében a Novi Sad-i Egyetem Művészeti Akadémiájának ajánlotta fel az alagutak egy részének használatát, amely ma a helyi művészek, fotóművészek, festők, szobrászok közösségi tereként és galériájaként funkcionál.

Szállások a Duna-parti kempingtől a panorámás kőbungallóig

Aki szívesen kimaxolná a fesztivál feelinget, azoknak jövőre javasoljuk szálláshelyként az Exit Village-t, a fesztivál hivatalos kempingjét, amely a Duna-parti strand közvetlen szomszédságában található, röpke 20 perc sétára a Péterváradi-erődtől. Novi Sad ugyanis még egy tengerpartot idéző stranddal is büszkélkedhet, ahol minden adott a sós tengervízen kívül: hófehér homok, napozóágyak, koktélok, no, meg beach hangulat.

Forrás: Travelo

Ha egy kicsit retróbb élményre vágynak, akkor érdemes a stranddal szemközti Fisherman's Island-ot felkeresni, ahol szállást és hangulatos éttermeket is találnak majd. Aztán a sziget strandtól távol eső oldalán, a takaros hétvégi házak és úszóházak mellett elhaladva bukkanhatnak a Ribarsko Ostrvo apartman hotelre. Kőbungallóival, pazar dunai panorámát kínáló haléttermével jó választás lehet a nyugalomra vágyó fesztiválozóknak. De mindezen túl számos, különböző kategóriájú szálláslehetőség közül lehet szemezgetni városszerte a fesztivál ideje alatt pénztárca-vastagságtól függően.

Forrás: Travelo

Az Exit 2020-ban ünnepli a huszadik születésnapját, jövőre még nagyobb bulit ígérnek a szervezők. Ha idén lemaradtak, nézzék meg az idei aftermoviet, hogy tudják, mire számítsanak!

Újvidék a fesztivál után is izgalmas

Novi Sad városa egyébként könnyen bejárható, de ha nagyobb távolságokat már nem szeretnénk gyalogolni, a taxizás is még a megfizethető kategóriába esik, és tapasztalataink szerint angol nyelven általában könnyen lehet boldogulni.

Forrás: Travelo

A főtéren álló Zsolnay porcelánnal díszített tornyú Mária Neve neogótikus katolikus templom jó kiindulási pont lehet a belvárosi sétákhoz. A Dunavska és a Zmaj Jovina mozgalmas sétálóutcákban Újvidék egyedi, eklektikus és szecessziós épületei sorakoznak. Érdemes itt a számtalan kávézó vagy étterem egyikének teraszán leülni, és egy kicsit magunkba szívni a város pezsgését.

Idén Újvidéket választották Európa Ifjúsági Fővárosának, de nemcsak az ifjúsági élet, a kulturális élet is pezseg a városban, így aztán nem is véletlen, hogy 2021-ben – Temesvár mellett – Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa. 

Ennének valami igazán jót?

Ha a városnézést délelőttre időzítik, akkor egy késői reggelihez a belvárosi piac első standjából kialakított éttermet ajánljuk, amelyet Spajz Salasa 137 néven találnak, és ahol vajdasági házi különlegességeket kóstolhatnak. A tulaj felesége kézilabdázó Európa-bajnok volt, 20 éve a szekszárdi csapatban játszott, így ha szerencséjük van, akár magyarul is kérhetik majd a reggelit.

Spajz Salasa 137Forrás: Travelo

Ha pedig egy késői ebédben gondolkodnak, akkor nézzenek be a Péterváradi-erőd lábánál található Aqua Doriába is, ahol mindenképp kóstolják meg a házi tésztával gazdagított, harcsából és pontyból készült halászlét, amely ízében leginkább a bajaihoz hasonlít.

Máris indulna?

Ha önállóan szeretné megszervezni útját Újvidékre, ezen a honlapon vagy a tons@novisad.travel mail-címen tájékozódhat. De az alábbi két helyszínen, akár személyesen is érdeklődhet a szálláslehetőségekről, a látnivalók megközelítéséről és a programokról:
♦ Tourist Information Centre, Novi Sad, Jevrejska 10.
Nyitvatartás: munkanapokon 7:30-17:00, szombaton 09:00-14:00
Telefonszám: +381(0)21 66 17 343
♦ Tourist Information Centre, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 9.
Nyitvatartás: munkanapokon 7:30-15:30
Telefonszám: +381(0)21 421 811



Vajdaság: szelíd hegyek, kolostorok, bor, méz és békebeli hangulat

Ha már úgy érzik, mindent láttak Novi Sadból, akkor merüljenek egy kicsit Vojvodina - magyar nevén Vajdaság - egyéb látnivalóiban is. A Fruska Gora, a Délvidék hegye igazi zöld felüdülést ad egy városlátogatás után. A szív jelzést követve egy egyedi hangulatú középhegységben túrázhatunk, ahol úton-útfélen ortodox kolostorokra bukkanhatunk.

Karlóca településeForrás: Travelo

A Fruška Gora Nemzeti Park erdeiben megbúvó 16 kolostor közül az egyik legszebb a Novo Hopovo, melynek temploma 1576-ban épült. A kívül barokk stílusú impozáns épület belül bizánci stílusi kolostortemplomot ölel körbe, amely balkáni ősi szerb kolostorok formakincseit őrzi.

Novo Hopovo kolostorForrás: Travelo

Aztán a közelben van Sremski Karlovci - magyarul Karlóca - települése, amely történelmi tanulmányainkból ismerős lehet: 1699-ben itt kötötték meg a Habsburg császár és a török Porta közötti békét, amely a magyar területekből csak a Temesközt hagyta török kézen. Ennek állít emléket a Béke kápolnája.

Ilyen pompás Szerbia legidősebb gimnáziumának közösségi termeForrás: Travelo

Nézzék meg az ország legrégebbi gimnáziumát is, amely még jelenleg is működik a városban. 1791-ben 15 hónap alatt fejezték be az építését Molnár Gyula magyar építész tervei alapján. Valaha csak fiúk tanultak itt, 1920-tól kezdtek lányok is járni a gimnáziumba. Mára az arány megfordult: 96 %-ban lányok és 4 %-ban fiúk alkotják a diákságot. Napjainkban elsősorban a nyelvi oktatásra helyezik a hangsúlyt, kínai, norvég, sőt, még japán nyelvi fakultáció is választható ebben a kis városkában.

Nem messze a gimnáziumtól, a város főterén található a négy oroszlán kútja, amelynek, ha iszunk a vizéből - a helyi legenda szerint - biztos, hogy visszatérünk, és itt fogunk megházasodniForrás: Travelo

Ha azonban igazán kellemes hangulatban szeretnének helyi specialitásokat kipróbálni Karlócán, irány a Duna-parti Pasent nevű vintage étterem, melyben az egyébként több nemzetiség gasztronómiáját ötvöző vajdasági konyha remekeit: a halászlét, a csorbát, a grillezett halakat, és a krémest ajánljuk kipróbálásra. Nem is tudjuk, hogy ettünk-e már valaha olyan finom krémest, mint itt.

Pasent nyáron nyitott vendégtereForrás: Travelo

A környék borászatokban is bővelkedik. A Zivanovic borászatban 5 generációra visszamenő családi méhészet és egy 7 generációs borászat is üzemel. A méhészet történelmének bemutatására egy kis házi múzeumot is összeállítottak, melyen a háziak szívesen végigkísérnek bárkit, hogy elmeséljék, hogyan indult és fejlődött a méhészet, mely anno a családfő életét mentette meg.

Létezik egy szerb desszertbor, a Bermet, amely itt 27 féle gyógyfűvel, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítve készül, természetesen titkos recept alapján. Ez az ital egykor még a Titanic borlapján is szerepelt. A gazdaság kis ajándékboltjában a Bermet és egyéb borok mellett mindenféle méhészeti termék is megvásárolható.

Salas 137Forrás: Travelo

De érdemes felkeresni a Novi Sadtól kb. 20 percnyi autóútra található Spajz nagytestvérét is - a Salas 137-et -, ahol igazi békebeli, vidéki miliőbe kóstolhatnak bele. Jelentkezzenek be jó előre, mert elég népszerű a helyiek körében is! Salas kicsit olyan, mintha haza érkeznénk a nagyszüleinkhez; az óriásfák hatalmas árnyékában hangulatosan terített asztalokon házias ízek várnak, ahol mindig jó eltölteni egy békés délutánt.

Forrás: Travelo

A farmon egy lovarda, és a kisebbeknek egy mini kalandpark nyújt szórakozást, az egykori tanyaépületek pedig autentikus szálláslehetőséget kínálnak. Ezekben az ágyakban már olyan hírességek is megfordultak, mint Wim Wenders, aki egy Novi Sad-i filmfesztivál zsűrizésére érkezve, itt bújt el a rajongók kíváncsisága elől; Demi Moore pedig akkor vendégeskedett a Salasban, amikor szintén titokban, barátnőjének, a Victoria's Secret egyik angyalának esküvőjére érkezett.

Padlizsánkrém a’la Salas 137

A hely ételspecialitásai közül muszáj megemlítenünk a grillezett édes és csípős paprikával felturbózott padlizsánkrémet, amely annyira ízlett nekünk, hogy még a receptet is beszereztük:

Hozzávalók:
• faszénen vagy barbecuen grillezett, sült padlizsán falapáttal darabosra pépesítve
• édes és chilli paprika apróra darabolva
• olíva olajjal készült házi majonéz
• tejföl
• tejszínes vajkrém (eredetileg ők kajmakot használtak, ami egy tejszínes, laza vajszerű, ízesítetlen tejtermék)
• fokhagyma, só, bors, egy kevés petrezselyem

És ha mindezt összekevertük, már tálalható is az isteni padlizsánkrém. Próbálják ki, jó étvágyat hozzá!

 

A cikk megjelenését a Szerbia Magyarul csapata támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek