10 aktív program, amit nem szabad kihagyni az örök tavasz szigetén

Kiadós séták a mindig zöld babérligetekben, geocaching, madárles és dzsiptúrák várják a kényelmesebb utazókat, miközben az edzettebbek benevezhetnek egy canyoning programra, gyönyörű helyeken futhatnak és bringázhatnak, de akár fekete színű partszakaszok mellett is szörfözhetnek – Madeira mindenkinek kínál valami aktív programot. Mert ahol egész évben tavasz van, ott tényleg nem okoz fejtörést, hogyan maradjunk formában nyaralás közben.

A hideg elől, akár egyenesen a "télből nyárba" menekülés nemcsak novembertől februárig népszerű téma, de ma már egy jól megszokott utazási gyakorlat is. Ugyanakkor a nyarak hiába egyre forróbbak, és a hőség is hiába egyre elviselhetetlenebb, még csak kevesen indulnak a hűvösebb, tavaszias idő után. Igaz, az északi időjárás mindig szeszélyesebb. De persze, nem is északra kell indulni, ha a tavaszt keressük. Inkább az Atlanti-óceán felé!

A trópusi kertként is emlegetett Monte PalaceForrás: A_Mikhail / Shutterstock

Madeira, az egzotikus sziget

Madeira egy vulkanikus eredetű sziget az Atlanti-óceánban, nagyjából ezer kilométerre Lisszabontól. Portugáliához tartozik, a portugál fővárostól másfél órás repülőútra fekszik. A fizetőeszköze euró, a csapvize iható, a tömegközlekedése jól szervezett, a közbiztonsága a legtöbb európai nagyvárosnál jobb, egzotikus betegségek nincsenek, miközben a sziget minden pontja mesésen távoli tájak hangulatát árasztja. Tökéletes úti cél lehet azoknak, akik régen vágynak valami egzotikus helyre, de tartanak a fejlődő országok turizmusát jellemző, vélt vagy valós egészségügyi és egyéb kockázatoktól.

Szoba kilátással
Madeira fővárosa, Funchal egy százhúszezres nagyváros, ami meredeken kúszik fel a hegyoldalra. Így nem nehéz klassz kilátópontokat találni a városban. De az egészet az úszómedencénkből belátni már egy olyan egyedi élmény, amiért érdemes a funchaliak kedvenc városrészében található Madeira Panoramico Hotelben megszállnunk. A felújított, modern dizájnnal feldobott szobák kifejezetten nagy teraszokkal rendelkeznek. A városi-tengeri kilátással rendelkező szobákból beláthatjuk a hegycsúcsokat, az egész várost és a kikötőt is. (X)

Madeirát az örök tavasz szigetének is szokták nevezni, de ennél is jobban illene rá a „mikroklímák szigete", ugyanis kicsi, nagyjából három óra alatt körbeautózható területén rendkívül változatos az időjárás. A tengerszint magasságában jobbára mediterrán klíma jellemzi, míg a magaslatokon hegyvidéki időjárással kell számolni. De a helyzetet tovább bonyolítja a sok-sok völgy is a sajátos klímájával.

Annyi viszont biztos, hogy Funchalban tizenöt fok alá nem nagyon megy a hőmérő higanyszála télen sem. Nyáron pedig egészen ritkaság, ha huszonnyolc foknál melegebbet mérnek. Így egész évben, télen és nyáron is kitűnő úti cél azoknak, akik aktív pihenéssel szeretik tölteni a szabadságukat.

Ezt a 10 programot mindenképp érdemes a szigeten kipróbálni!

1. Levadák és egyéb gyalogtúrák

Sok száz éves csatornák karbantartására használt ösvényekből lettek Madeira egyedi túraútvonalai, a levadák. Nagy előnyük, hogy nincsenek rajtuk jelentősebb emelkedők vagy meredek lejtők, mivel a csatornák, amelyek mentén ilyenkor túrázunk, nagyjából egyenletesen ereszkedve szállítják a vizet a hegyekből a völgyek felé.

Forrás: sokolovsky / Shutterstock

Mivel jól kitáblázott útvonalakról van szó, és egyébként is (néhány kitérő vagy alagút kivételével) a legtöbb levada végig a csatornák mellett halad, szinte lehetetlen eltévedni rajtuk, de több szempontból is érdemes megfontolnunk, hogy csoportos túrához csatlakozzunk. Olvasson részletesen madeirai
túratippeket ebben a cikkünkben!

A portugál állam által fenntartott huszonnyolc túraútvonalat mindig PR-rel és számmal jelölik. A PR a portugál „kis séták" kifejezés rövidítése, a számok pedig az útvonal beazonosítását segítik. A „kis séták" nem is olyan kicsik egyébként. Minden olyan túraútvonalat így neveznek, ami harminc kilométernél rövidebb. De a legtöbb nincs ennyire hosszú, és a legérdekesebb szakaszok sokszor csak
néhány kilométeresek.

Forrás: Travelo

A szigetre látogatók kedvenc levadája a PR 6 és 6.1 jelzésű út, ami a látványos vízesése miatt lett nagyon népszerű, és emiatt elég zsúfolt is. Az egyik legkülönlegesebb pedig a szinte mindig ködös Fanal területén átvezető PR 13-as jelzésű „Vereda do Fanal" elnevezésű túraútvonal, ahol a girbe-gurba alakokat öltő fák között sétálva még akkor is elhisszük, hogy egy elvarázsolt erdőbe keveredtünk, ha egyébként már jó rég nem hiszünk a mesékben. Viszont a köd miatt könnyen el is tévedhetünk, ezen az útvonalon levadák sincsenek a segítségünkre a tájékozódásban, ezért érdemes csoporttal, vagy a szokásosnál alaposabb felkészüléssel nekiindulni.

2. Geocaching

Gyerekekkel vagy játékos kedvű felnőttekkel lehet úgy túrázni, hogy közben kincseket keresünk GPS-készülék vagy a telefonunk GPS funkciója segítségével. A madeirai infókat itt osztja meg a geocaching közösség.

3. Dzsipkirándulások

Annak sem kell lemondania arról, hogy felfedezze a sziget természeti csodáit, aki nem tud vagy nem akar gyalogtúrákra indulni. Nekik szervez több társaság is egész- és félnapos dzsiptúrákat a sziget számos pontjára.

Forrás: greendevilsafari.com

A Devil Green Safari „Madeira Peaks" nevű egész napos túrájába például olyan helyszíneket válogattak össze, ahol egy nap alatt ízelítőt kaphatunk a sziget számos arcából. A dzsipkiránduláson megmutatják a helyet, ahol a 15. században partra szálltak a portugálok; bejárhatjuk a babérligetekbe vezető egyik túraútvonal egy kisebb szakaszát, láthatunk teraszos művelésű termőföldeket, és ha szerencsénk van az időjárással, Madeira legmagasabb csúcsait is megpillanthatjuk.

4. Terepfutás

Nem az a sport, amit minden ismeret és edzettség nélkül hirtelen el kellene kezdeni, de ha már van benne tapasztalata, Madeirát imádni fogja! Nem véletlenül tölti itt a felkészülési idejét több nemzetközi terepfutó bajnok is!

5. Mountain Bike

Három zónában, Poiso és Calheta környékén, valamint a Paul da Serra fennsíkján alakítottak ki hegyi kerékpározásra alkalmas pályákat, amelyek használatához engedélyt kell beszerezni. Utóbbit ezen az oldalon lehet elindítani, de helyi túraszervezők is segítenek a regisztrációs folyamat elintézésében.

Calheta településén kerekezve ilyen vízeséssel is találkozhatForrás: Evannovostro / Shutterstock

6. Canyoning

A canyoning egy nagyon izgalmas és sok kihívást rejtő mozgásforma, amihez jó, ha egyrészt hírből sem ismerjük a tériszonyt, másrészt pedig megvan a kellő fizikai erőnk és ügyességünk hozzá, hogy egy vízesés mentén lejussunk a sziklafalon. Természetesen biztosítanak minket a túravezetőink, de ettől még van, ahol mászni kell, máshol pedig ugrani. Egyben viszont biztosak lehetünk, a canyoning ezen a szigeten szinte néphagyomány, már 1989 óta szerveznek ilyen programokat Madeirán.

Travelo tipp: Megszállott canyoningosoknak a Madeira Experience Tours-nál a helyük! Van ugyanis egy olyan ajánlatuk, hogy ha egy túrát befizetünk náluk, másnap ingyen újra mehetünk, ha van szabad helyük a csapatban.

Forrás: www.madeiraexperiencetours.com

7. Golf

A golfot sem ma kezdték Madeirán, az első golfpálya 1937-ben épült a szigeten. Ma a két szigeten összesen három pályán lehet golfozni: a főszigeten a Palheiro Golfnál és a Clube de Golfe do Santo da Serránál, illetve a szomszédos Porto Santón is építettek egy pályát. Közös jellemzőjük, hogy lélegzetelállító táj terül el a játékosok előtt.

Forrás: Porto Santo Golfe / Facebook

8. Szörf

A hihetetlen hullámairól „Atlanti Hawaii"-ként is emlegetett Madeirán főleg az északi, vadabb tengerparttal rendelkező szakaszokat látogatják a szörfösök. A legnépszerűbb partszakaszok között van Jardim do Mar és Paúl do Mar.

Paúl do Mar egy apró halászfalu a sziget délnyugati részénForrás: Chinilini / Pixabay

9. SUP

Seixal fekete homokos tengerpartjánál a vízi oktatóközpontban számos vízi sportot kipróbálhatunk. Köztük a szörf mellett a SUP-ot is. A hullámok itt is nagyok, így a SUP-pal csak az öbölben lehet gyakorolni, de a semmi mással össze nem hasonlítható látvány miatt megéri: fekete homokos part, mögötte meredek sziklafalak, élénkzöld növényzet és vízesések. Vad és mégis paradicsomi környezet.

Seixal fekete homokos, kavicsos partszakaszaForrás: BernardoUPloud / Pixabay

10. Madárles

Még csak hobbiornitológusnak sem kell lennünk ahhoz, hogy lekössön minket egy madárles. Ezek olyan túrák, ahol észre sem vesszük, hogy sétálunk, miközben az ideális helyet keressük ahhoz, hogy megleshessük az őshonos madárfajták egyikét.

Madeirai királykaForrás: Andrew Moon / Wikipedia

Madeirán több olyan madárfaj is él, amelyet sehol máshol nem találunk meg. Ilyen például Európa legkisebb madara, az alig 5 grammos madeirai királyka is, amivel jó eséllyel találkozhatunk a ködös Fanal területén. Szintén őshonos a madeirai babérerdőkben élő, ezüstös nyakú babérgalamb, és a szárazföldre kizárólag fészket rakni érkező, egyébként teljes életét a tengeren töltő madeirai viharmadár.

Hogyan jutunk el Madeirára?
A TAP légitársaság Budapest és Lisszabon között heti 8 alkalommal üzemeltet közvetlen járatot, innen másfél órás csatlakozást követően szállhatunk át a Lisszabon és Madeira között közlekedő gépre, amely naponta hétszer száll fel a portugál fővárosból. A teljes repülőútra 28 300 forinttól kezdődően kínálnak egyirányú repülőjegyet, csomag nélkül. Egyedi „Stop over" programjuknak köszönhetően felár fizetése nélkül megszakíthatjuk utunkat Lisszabonban, így összeköthetjük a madeirai nyaralást egy városnézéssel is. (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek