Ezt az öt helyet nézze meg Barcelonában, ha tengerjárón érkezik kikötőjébe

Barcelona jó hely, mert tele van Antonio Gaudi excentrikus épületeivel, van sangriájuk, az ételeik pompásak, az eldugott tereken pedig spanyol gitár szól. Ráadásul kikötőváros, így hajóval is megközelíthető. Bár a katalán főváros nevezetességeit képtelenség egy nap alatt végigjárni, az üdülőhajózás nem is erről szól. Ilyenkor csak impressziókat szerzünk; egy kis idő itt, egy kis idő ott, és már szállunk is vissza a hajóra, hogy este megnézzünk egy színdarabot, reggel pedig már a következő városban ébredjünk. Legújabb, mediterrán tengerjárós cikksorozatunkban a földközi-tengeri megállókat járjuk körül, hogy megmutassuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet egy-egy ilyen villámlátogatásból.

Készüljön fel rá, hogy Barcelonában a hajóból kiszállva nagyjából öt-tíz órája lesz. Befizethet ugyan egy szervezett városnézésre, ahol mindent elrendeznek ön helyett, de ez azzal jár, hogy idegen turistákhoz kell alkalmazkodni, nem nagyon van szabadidő, és néha kötelező elmenni olyan helyekre is, ahova egyébként nem mennénk. Ráadásul ezek a szervezett kirándulások sokszor drágák.

Egyedül útra kelni viszont egyrészt olcsóbb, másrészt élvezetesebb. Mert így mi döntjük el, mivel szeretnénk tölteni a napot, és jobban el is vegyülhetünk a helyiek között. Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy időben visszaérjünk a kikötőbe, különben a hajó nélkülünk indul tovább. Ezért érdemes jó előre eltervezni a napot.

Forrás: conejota / Shutterstock

Barcelonában a hajók nagy része a várostól több mint 3 kilométerre köt ki. Bár ez egy sétálható távolság, túl sok időt elvesz, és a kikötő nem éppen a város legvonzóbb látványossága. Viszont egy shuttle busz, ami a cruise terminálok és a Plaça Colom között közlekedik, pillanatok alatt bent van a belvárosban. A busz Kolumbusz Kristóf emlékművénél tesz le. Ez a Barcelona egét uraló, 60 méteres, talapzaton álló szobor az 1888-as világkiállításra készült, és az Amerikából visszatérő, felfedező barcelonai partraszállásának állít emléket. 

1. Gótikus negyed

A Plaça Colomról Hop on Hop off busszal juthatunk el a gótikus negyedbe, de mehetünk gyalog is, hiszen nincs messze, 15-30 perces séta. Szűk utcákkal, négy-ötemeletes gótikus épületekkel szegélyezett, művészi bárokkal és trendi kávézókkal benépesített helyre érkezünk. Érdemes magunkhoz venni egy térképet, nehogy elkeveredjünk a labirintusszerű utcákon.

Barcelona egyik legszebb része a palotákkal övezett Gótikus negyedForrás: Nikolaiy / Pixabay

A katalánul Barri Gòticnak nevezett városrész a legrégebbi Barcelonában: itt vannak egy római kori falnak a maradványai és számos középkori emlék. A városrészt a 19. és a 20. században átépítették, így sok épület nem olyan régi, mint ahogy a városnegyed neve sugallja. Az egyik legfőbb nevezetesség azonban a Barcelonai Katedrális gótikus épülete, aminek az alapjait a 13. században tették le, de a neogótikus homlokzatát csak a 19. század vége felé építették fel. Itt találhatjuk a város védőszentjének, Szent Euláliának a kriptáját, aki a legendák szerint Barcelonában halt mártírhalált. De a templom arról is nevezetes, hogy itt kereszteltek meg hat, Kolumbusz Kristóf által Európába hozott amerikai őslakost.

Ha mindezt látták, sétáljanak végig a Carrer del Bisben, hogy megcsodálhassák a fölé boruló késő gótikus hidat, és nézzék meg a Casa Padellàs 16.századi gótikus palotáját, amit a 20. században, a városrész átépítése során, egy másik utcába telepítettek. Aztán vessenek egy pillantást a Katalán Zene Palotájára (Palau de la Música Catalana) is, amelynek erkélye – a geometrikus mintákat és virágokat formáló színes mozaikokkal kirakott oszlopaival együtt –, izgalmas Instagram selfie spot.

Forrás: Wikipedia

2. Casa Batlló vagy Casa Milá

Attól függően, hogy mennyi időnk van, érdemes megnézni Gaudi két lakóháza közül legalább az egyiket. Mind a Casa Batlló, mind a Casa Milá Gaudi polgári építészetének ikonikus alkotásai, bár meglehetősen különböznek egymástól. A Casa Batlló előbb épült, és a kerámiával díszített polikróm homlokzatával tűnik ki. A Casa Milán azonban alig találunk színeket, inkább a formák különlegesek.

A Casa Batlló homlokzata egy vízililiomokkal tarkított tó képét idézi; az üveg és kerámia mozaikok a hullámzáshoz, a víz tükröződéséhez hasonlítanak. A vízi világot felelevenítő dekoráció között koponyákra emlékeztető erkélykorlátok, emberi csontokhoz hasonló oszlopok körvonalazódnak. Ezért is nevezik Casa dels ossosnak, vagyis a Csontok Házának. A víz kékje uralja a belső dekorációt is: a falakat halpikkelyeket utánzó csempe borítja, a festett üvegablakok buborékok.

A Casa Batlló ház az Eixample kerületben, a Passeig de Gràcia 43. alatt találhatóForrás: xevolution / Pixabay

A víz lágyságával szemben a Casa Milá szilárd, kőszerű, mintha az egész épület egyetlen összefüggő kőtömbből lenne kifaragva, kis barlang-szerű erkélyekkel, belső udvarában a sziklák közül kibújó növényekkel. A valójában 6000 mészkő tömbből álló épületet La Pedrerának, azaz kőbányának is nevezik, a hatalmas mennyiségű mészkő felhasználása miatt. Ahogy a természetben, úgy itt is alig találni egyenes vonalat: a falak hullámzanak, a felső terasz padlója sem sík, a nyílászárók is inkább lekerekítettek. Hogy melyiket választjuk, személyes ízlésünk kérdése. A Casa Battló káprázatos színei miatt a turisták körében népszerűbb, de ha a kritikusok véleményét kérdezik, találékonyság és új építési módszerek tekintetében a Casa Milá a nyertes.

Ez utóbbi ugyanis bővelkedik a korszakban újnak számító építészeti megoldásokban. Gaudi épületét például támaszfalak helyett acéloszlopok és téglaívek tartják, a hullámzó homlokzat pedig egy függönyfal. Csakúgy, mint a többi Gaudi emlék esetében, az épület minden részlete az építész designja: a kilincsek, a kovácsoltvas ajtó és az erkélydíszek. Ez utóbbiakat a 20. századi absztrakt szobrászat előfutárának is tekintik, innovatív megoldásai miatt.

A Casa Milá Barcelona Eixample kerületében a Passeig de Gràcia 92. szám alatt találhatóForrás: Waldo Miguez / Pixabay

Mindenképp nézzük meg az egyiket belülről is: ha kíváncsiak vagyunk, hogyan élt a 20. században egy jómódú család, akkor válasszuk a Casa Milát, amelyeknek berendezése korhű. A Casa Battló csupaszabb, nem nagyon vannak benne bútorok, de így jobban el is mélyedhetünk az épület milliónyi dekoratív részletében, a faragott fából készült ajtók, színes ólomüveg ablakok és a gipsz mennyezeti díszek formáiban. Bármelyiket is választjuk, mindenképp vegyük meg előre a jegyet online, mert gyakran hosszú sorok állnak az épületek előtt.

3. Sagrada Família

Európa egyik legszokatlanabb temploma, a Sagrada Família, Gaudi legismertebb épülete és Barcelona legnépszerűbb látványossága. Az építész életének tizenhat évét szentelte felépítésének, remeteként élve a templom kriptájában. Mégsem érhette meg felépülését, ugyanis 1926-ban, egy váratlan balesetben meghalt. Terveinek rendkívüli összetettsége miatt a templom még ma sem készült el, és még mindig munkálatok folynak rajta. Az építkezést Gaudi idejében adományokból finanszírozták, de ma a belépőjegyekből fedezik. A templom várhatóan csak 2026-ra fog felépülni teljes valójában.

Sagrada Família, teljes nevén A Szent Család engesztelő templomaForrás: Wikipedia

Már önmagában az a tény is elég különlegessé teszi, hogy a Sagrada Familia 137 éve épül, de ha e körülménytől eltekintünk, a templom akkor is egyedülálló. A város eredetileg egy másik építészt bízott meg a templom megtervezésével, aki egy neogótikus templomot tervezett, de miután összeveszett a városvezetéssel, az építkezés félbemaradt. Amikor Gaudi a megbízást megkapta, nem félt elhagyni a korábbi elképzeléseket. Elszakadva az építészeti sémáktól a saját képzeletére támaszkodott, hogy egy előzmény nélküli stílust alakítson ki.

Személyes spiritualitásától indíttatva egy olyan templomot álmodott meg, ami felidézi a természet gazdagságát: teknősök, tengeri kagylók, gyümölcsök, fák és más természeti formák mind előfordulnak a templomon. Ha a Sagrada Família felépül, a világ legnagyobb temploma lesz: nem kevesebb mint 18 torony fogja díszíteni az épületet, köztük némelyik 107 méteres lesz. Érdemes ide is online megvenni a belépőjegyet, mert általában óriási sorok állnak a templom melletti jegyirodákban.

Sagrada Família belülrőlForrás: CD_Photosaddict / Pixabay

4. Park Güell

A Sagrada Família után irány a Park Güell, Barcelona második leglátogatottabb nevezetessége. Nem kis távolság észak felé, érdemes Hop on Hop off buszra szállni; még így is nagyjából 15 perc lesz az út. A Güell park egy kicsit más, mint a többi Gaudi-emlék. Ez nem egy épület, hanem egy városi park kertekkel és különböző funkciójú építményekkel.

A Güell park Barcelona Gràcia kerületének La Salud negyedében találhatóForrás: Maria Michelle / Pixabay

A bejárat például két mézeskalácsházra emlékeztető épület között van, tetejük és ablakaik színes kerámiákkal kirakva. Egy monumentális többkarú lépcsőfeljáró, rajta a Barcelona jelképévé vált mozaikgyíkkal vezet tovább egy 86 oszlop által tartott építményhez, az eredetileg vásárcsarnoknak készült Sala Hipostilához. De a park leginkább emblematikus helye az oszlopcsarnok feletti terasz, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Ezt ismerhetjük akkor is, ha sosem jártunk ott, mert hosszú, kígyózó vonalú, színes mozaikokból kirakott korlátja Barcelona egyik legtöbbet fotózott műemléke.

Forrás: Maria Michelle / Pixabay

A komplexum Eusebi de Güell textilkereskedő nevét viseli, aki miután megvásárolt egy dombot, egy kertváros építésével bízta meg a kor sztárépítészét, Gaudit. Az építész elképzelései ismét meghaladták a realitás kereteit: az eredetileg 60 házból és egy kápolnából álló épületegyüttes annyira költségesre sikeredett, hogy végül csak két ház épült fel. A park nagy része ingyenes, de a legizgalmasabb részekre jegyet kell venni. Csakúgy, mint a többi Gaudi emlék esetében, itt is javasoljuk, hogy vegye meg a belépőt online.

5. La Rambla

Valószínűleg mire a Güell parkkal végzünk, a kultúrabefogadó-képességünk határára érkezünk, és már figyelmünk is lankad. Itt az ideje, hogy lazítsunk egy kicsit! Csorogjunk le a La Rambla sétálóutcáján, Barcelona legnépszerűbb promenádján. 

Barcelona leghíresebb sétáló utcája, ahol éjjel-nappal pezseg az életForrás: Peresanz / Shutterstock

Nagyjából 15-30 perc végigmenni rajta, attól függően, hogy milyen gyorsan haladunk. A széles utcát szuvenír boltok és kávézók szegélyezik, az éttermek sangriát és tapast szolgálnak fel. Éjszaka azonban a déli szakasz vörös lámpás negyeddé lényegül át. Figyeljünk a pénztárcánkra, mert zsebtolvajok ólálkodnak mindenütt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek