Látta már Tel-Aviv Bauhaus épületeit?

Tel-Aviv új Bauhaus-központtal ünnepeli a modernista építészeti stílus századik születésnapját. A csütörtökön megnyíló "Liebling Haus - Fehér Város Központ" nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon.

Forrás: Anatoli Axelrod/wikipedia.org

Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a "fehér várost". Az új intézményt a tel-avivi önkormányzat, a Tel-Aviv alapítvány és a német kormány közösen hozta létre. A szeptember 19-től 21-ig tartó megnyitó fesztiválsorozat eseményei egybeesnek a németországi Bauhaus tervező és építészeti iskola megnyitásának századik évfordulójával, és a város "nyitott kapuk" programjával, amikor minden évben egyszer több száz otthon, iroda és intézmény ajtaja nyílik meg egy hétvégére a közönség előtt.

Az idei látnivalók között is rengeteg funkcionalitást hangsúlyozó, a díszes ornamentikát elvető Bauhaus-épület található, amelyek szerkezetében kulcsszerepet kapnak az erkélyek, a belső terek külső kiterjesztése. 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost. Az új Liebling Haus - Fehér Város Központ kiállítási tereket, műhelyeket, kutatók irodáit és egy kávézót rejt magában.

Az intézmény eseményei és városnéző túrái díjmentesek lesznek, és a központ támogatni fogja az izraeli-német együttműködést is, különösen a fenntartható műemlékvédelemmel kapcsolatos termékekkel kapcsolatban. A központ az Idelson utca 29. alatti nyolcvan éves Bauhaus épületben talált otthonra, amelyet eredetileg 1936-ban Tony és Max Liebling számára tervezett Dov Karmi építész és Cvi Barak mérnök.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek