New York kezdőknek, haladóknak és profiknak

A következő hetekben az Egyesült Államok néhány jól ismert nagyvárosát járjuk be kollégánkkal, aki az utóbbi négy évben többször visszatért Amerikába. Megnézzük Ethan Hawke-ot egy off-broadway darabban New Yorkban, kézműves söröket kóstolunk, majd bejárjuk a CNN központját Atlantában. Aztán kipróbáljuk a túrázást több észak-amerikai nemzeti parkban, alternatív programokat keresünk és találunk azoknak, akiket nem kap el a játékszenvedély Vegasban, és jókat eszünk San Franciscóban. Tartson velünk!

Central Park, Broadway, Metropolitan Múzeum, Empire State Building, Brooklyn-híd, és még számos más nevezetesség, amit könnyedén sorol bárki, akár járt már New Yorkban, akár nem. Ezek a kötelező körök. Róluk már hallottunk legalább annyit, hogy valóban elképzelhetetlennek tűnik, hogy kihagyjuk. Nem is bíztatunk erre senkit, de ajánlunk pár alternatívát haladóknak és profiknak egyaránt, akiknek több idejük van a város felfedezésére, vagy akik már nem először járnak itt.

Kilátás

Kezdőknek: Empire State Building. A 103 emeletes, 443 méter magas épületet 1929-ben kezdték építeni, és talán innen származik minden idők leghíresebb és mostanra ikonikussá vált építési fotója is. Egy másik, az épülethez köthető, híressé vált kép az 1947-ben öngyilkosságot elkövető 23 éves Evelyn McHale fotója, akit nem sokkal a földretérése után fényképezett le egy arra járó fotós, mert egy parkoló autóba csapódva úgy terült el a lány teste, mintha csak pihenne. Morbid módon a világ legszebb öngyilkosságot ábrázoló képeként lett ismert, még abban az évben Life címlapként végezte, és Andy Warholt is megihlette, aki a „Death and Disaster" sorozatában dolgozta fel a hatvanas években.

Empire State Buliding

Galéria: New York kezdőknek és profiknak

Steve Dunwell / Northfoto

 Az Empire State Building 1931-es átadását követően még 40 évig számított a világ legmagasabb épületének. Az épület látogatható részein megőrizték az art deco díszítéseket, és amíg felérünk a 86. emeleti kilátóteraszra, a felújított liftekben is az art deco stílusjegyeit keresgethetjük. Bár a 102. emelet is látogatható, a 86-ról sokkal jobb kilátás nyílik. A 103. emelet valójában csak egy kisebb terasz, ahová lépcső visz a 102. emeletről. Eredetileg léghajók miatt készült, mert az építés idejében még valós közlekedési megoldásnak tartották.

Az Empire State Buildinget filmvásznon először a nagyközönség az 1933-as King Kongnak köszönhetően ismerte meg, és azóta is gyakran tűnik fel filmekben és tévésorozatokban. Bár a brit Doctor Who egy egész részét az épület körül forgatták 2007-ben, ezzel még mindig messze elmarad attól a Rockefeller Centertől, ahol viszont 30 Rock címmel egy teljes, 7 évadot megélt sorozat játszódott.

Haladóknak: Rockefeller Center. Az 1939-ben átadott épületegyüttes Top of the Rocks kilátóteraszáról az elhelyezkedése miatt nagyobb élmény lenézni a városra, mint az Empire State Buildingből. Az art deco épület a kilátáson túl is kínál programokat: befizethet NBC stúdiótúrára és a Radio City Music Hall vezetett túrára, télen pedig élőben is megnézheti a jégkori pályát és az Egyesült Államok egyik legmagasabb feldíszített karácsonyfáját, amit a tévében már biztos halálra unt, mikor huszadszor ismételték a Reszkessetek betörőket. Idén, november 28-án kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást.

Profiknak: Helikopter-túra. Ha belefér a költségvetésébe, 200 dollártól talál ajánlatokat helikopteres városnézésre. Pénztárcabarát alternatíva kinézni egy tetőteraszos bárt vagy éttermet, és onnan élvezni a panorámát. Így ugyan nem lesz annyira magasan, mint a felhőkarcolók kilátóterasztán, de közelebb érezheti a várost, és egy koktéllal a kezében kellemesebb hangulatban és hosszabban nézelődhet, mint a többi turista között. Mi a Madison Avenue-n a Library Hotel Bookmarks Rooftop Lounge tetőteraszát ajánljuk.

Múzeum

Kezdőknek: The Met. A Metropolitan Museum of Art az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeuma, és világszinten is a legnagyobbak között van. A Central Park mellett, a 5th Avenue Museum Mile-nak nevezett részén található, ahogy pár tömbbel északabbra, többek között a Guggenheim múzeum (a 88. utcánál), a Cooper-Hewitt National Museum of Design (a 91. utcánál), és a Museum of the City of New York (a 103. utcánál) is.

A Met
Galéria: New York kezdőknek és profiknak
Tips / Marvin Brigitte Newmann / Northfoto

 A Metropolitan múzeum gyűjteményében több mint két millió műtárgy van. Ennek csak egy része található ugyan az ötödik sugárúti épületben, de így is életszerűtlen egy nap alatt úgy bejárni az egészet, hogy az eredmény ne migrénes fejfájás, hanem valódi élmény legyen. Jobban teszi, ha előre kinézi, hogy melyik rész érdekli legjobban. Az amerikai szárny biztos magától értetődő, de mellette az európai gyűjteményt is kifejezetten ajánljuk. Több európai nagyvárosban kellene végigjárni a nemzeti múzeumot ahhoz, hogy ennyi zseniális képet lássunk. Itt még azt is ránk bízzák, hogy mennyit szeretnénk fizetni a belépőnkért. (A javasolt összeg 25 dollár.) Angol nyelven az aktuális kiállításokról ide kattintva tájékozódhat.

Haladóknak: Moma. Az ötödik és a hatodik sugárút között, az 53. utcánál található a Museum of Modern Art, vagy ahogy mindenhol rövidítve látni: a MoMA. Ha szívesen nézeget Matisse, Van Gogh, Seurat, Cézanne, Picasso képeket, szereti Warhol és Roy Lichtenstein stílusát, akkor ott a helye! A modern dizájn és építészet rajongójaként szintén. Aktualitások itt, felnőtt belépő 20 dollár.

Profiknak: Frick Collection. A Metropolitan múzeum közelében, a 70. utcában, abban az idén 100 éves épületben található a gyűjtemény, amelyről a Marvel képregényekben a Bosszú Angyalainak főhadiszállását, a Kúriát (Avengers' Mansion) mintázták. Eredetileg lakóépületnek készült, ahogy abban az időszakban az 59. utcától északra szinte minden villa az Ötödik sugárút mentén. Az 1930-as évek közepén alakították át, és 1935 decemberében adták át újra középületként. Érdekessége, hogy korábbi tulajdonosa Henry Clay Frick és lánya válogatta és vásárolta a műveket, ezért egy múzeumhoz képest személyesebb hangulatot és ízlést tükröz a gyűjtemény.

2013 október végén ideiglenes kiállításra érkeznek ide a hágai Mauritshuis művei, köztük Vermeer Lány gyöngyfülbevalóval képe. (A kiállítás jelenleg az atlantai High Museum of Art-ban nézhető meg. A Mauritshuis teljes felújítása után pedig visszatér Hágába.)

Színház

Kezdőknek: Mindenképp ajánlott egy ismert darab megtekintése a Broadway-n, ahol még hiányos angoltudással sem foghat mellé egy musicallel. A 2013/2014-es évadban ezek az ismertebb történetek már biztos megjelennek a Broadway színházaiban: Annie, Chicago, A Nyomorultak, Mamma Mia. Filmen már valószínűleg látta őket, így tudja, hogy mire számíthat.

Haladóknak: Kísérletezés egy ismeretlen darabbal a Broadway-n. Ha viszont kísérletezni támad kedve, próbálkozzon valami amerikai vonatkozású életmű-feldolgozással.

Egy Broadway-musicallel nem lőhetünk mellé
Galéria: New York kezdőknek és profiknak
Mark Milstein / Northfoto

 Lehetnek előítéletei az ilyen jellegű darabokkal szemben, ahogy nekünk is voltak. De mikor megnéztük a Green Day musicalt, az eszméletlenül profi munkát csak csodálni tudtuk, ha a színházélmény fogalmát nem is alakította át a műsor a szótárunkban. Ők egyébként most turnéznak, nyáron Las Vegasban léptek fel rendszeresen.
New Yorkban viszont lesz az évadban Janis Joplin életművét bemutató musical, A Night with Janis Joplin címmel szeptember 20-tól, de mi, a már futó Motown: The Musical darabnak is adnánk egy esélyt.

Profiknak: Off-Broadway darab. Off-Broadway színházakban nem kizárt, hogy filmekből ismert világsztárok nevére bukkanjon a szereposztásban. Tavaly műsoron volt a Classic Stage Company színházban Csehov Ivanovja Ethan Hawke főszereplésével, de játszott színpadukon már Maggie Gyllenhaal is több darabban. Klasszikus színház, a Broadway-n látott profi szórakoztatóipari gépezet ellenpólusa. Itt nézheti meg, hogy ki és milyen darabban játszik náluk, mikor New York-i útját tervezi.

Ebéd

Kezdőknek: Sarki hotdogos. Nemcsak filmes díszletek a hot dog árusok. Ott vannak szinte minden sarkon, minden park mellett. Gyors, laktató, utána vagy vele pedig lehet szaladni tovább várost nézni.

Haladóknak: Katz's Deli. A húsevők kultikus helye az 1888-ban alapított pastrami szendvicseket és hot dogokat kínáló Katz's Deli a Lower East Side-on. Hatalmas szendvicsek, rengeteg marhahús. A vegák sem feltétlenül maradnak éhen, különböző bagelekbe tudnak összeválogatni sajtkrémet, sajtot, salátát, savanyúságot, jalapenot.

Apa és fia egy food truck-ból rendel
Galéria: New York kezdőknek és profiknak
Amelie Mucci / Northfoto

 Profiknak: Food Truck Rally. Brooklynban a Prospect Parknál, a legnagyobb amerikai art deco épületként nyilvántartott brooklyni központi könyvtár (Brooklyn Library) előtti Grand Army Plaza a találkozóhelye májustól októberig megadott hétvégi napokon a város legfelkapottabb kajás furgonjainak, az úgynevezett food truck-oknak. Vannak köztük olyanok, amelyek egész évben egyébként ugyanazon a helyen várják az éhes irodistákat Manhattanben, de olyanok is, amelyek mindennap máshol bukkannak fel a városban. 2013-ban még szeptember 15-én, október 6-án és október 20-án van esély degeszre ennünk magunkat a változatos kínálatból a Food Truck Rally-n.

Ha nem ennyire szerencsés időpontban utazik, még mindig kereshet food truckokat a városban bármikor, például az Eat St. nevű alkalmazást letöltve. Ha nincs kedve keresgélni, és szereti a mexikói ízeket, a Flatiron épületével szembeni téren hatalmas burritókat és tacókat vehet a Calexico food truckjánál. A tér tele kis asztalokkal és székekkel, ott rögtön forrón le is gyűrheti a zsákmányt, vagy átmehet vele az út túloldalán lévő Madison Square Parkba.

Hogyan juthatunk el New Yorkba?
New Yorkba jó pár éve nincs közvetlen járat. Több európai nagyvároson keresztül, átszállással juthatunk el a John F. Kennedy International (JFK) vagy a LaGuardia (LGA) repterekre. A jegy árán kívül érdemes figyelembe vennünk az átszállási időt, mert a hazaúton, egy több mint tíz órás repülés után senki sem vágyik arra, hogy még órákat kelljen a reptéren töltenie. Persze a másik végletet is kerüljük el, sok stressztől kíméljük meg magunkat, ha olyan csatlakozást választunk, amivel nincs kicentizve az átszállásunk.
Kollégánk az Air France-KLM-Delta légiszövetség járatain utazott. Az Air France-KLM-Delta párizsi vagy amszterdami átszállással napi 9 járatot kínál New Yorkba, jelenleg 192 600 Ft (adókkal, illetékekkel) ártól. A párizsi Roissy Charles de Gaulle (CDG) reptér kizárólag tengerentúli járatokat indító és fogadó terminálját 2012-ben adták át, az amszterdami Schiphol (AMS) repteret 2012-ben Európa legjobbjává választották.

Újabb cikkünk ebben a témában:
10 meglepő tipp New Yorkból - 2014.11.07.
Se sárga taxi, se utcai hot dog. Pont a legikonikusabb dolgokat nem ajánlja a turistáknak a világ legmeghatározóbb amerikai utazási magazinja. Viszont mindegyik helyett tud egy még jobbat!
Májusban nyílik New York legjobban várt kilátója - 2015.04.09.
A toronyépület három legfelsőbb emeletén kialakított kilátót a 9/11 áldozatainak hozzátartozói ingyen látogathatják.
Hamarosan nyílik a világ első emodzsi kiállítása - és nem is akárhol! - 2016.10.27.
A legelső, 1999-ben Japánban kiadott emodzsikat állítja ki gyűjteményében a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA).
Ötven ország látványosságai egyetlen minivilágban - 2017.04.12.
New York újabb nagy dobásra készül májusban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek