Hova érdemes utazni azonnal a korlátozások feloldása után? Például ezekre a helyekre!

Csak tervezgetés szintjén, de azért mégis jó elképzelni, hogy hová indulunk majd, amint lehet. Ha nincs egy konkrét álomhelyszín, akkor érdemes egy kicsit belegondolni abba, hogy mik azok a helyek, ahová „rögtön" indulni kell. Vagy azért, mert még nincs tömve turistákkal, vagy azért, mert még frusztrál minket a járvány emléke, és továbbra is inkább a természeti szépségekre szavazunk.

A legkevésbé sem arról van szó, hogy utazási témában a jövőbe látunk. Saccolni sem igazán érdemes, hogy mikor lehet majd szabadon utazni, vagy, hogy mikor lehet majd kisebb korlátozásokkal, de a jelenlegi helyzetnél szabadabban utazni – például anélkül, hogy karanténban kellene utána csücsülni egy-két hetet. Senkit sem biztatunk arra, hogy ugorjon bele, most foglaljon, hisz nem lehet tudni, hogyan alakulnak a lehetőségek. Ha valaki úgy gondolja, hogy érdemes kihasználni például az előfoglalási kedvezményeket, vagy épp azt a bizonytalanságot, ami miatt olcsóbban juthat el most álmai helyszínére, akkor nagyon, de nagyon át kell olvasnia a lemondási feltételeket.

Egyelőre kérdőjeles, milyen feltételek mellett lehet majd útra kelni, milyen megszorításokkal kell számolni. Tavaly év végén felröppent például egy olyan hír, melyben egy ausztrál légitársaság csak akkor engedi fel a nemzetközi járatok utasait a gépekre, ha azok tudják igazolni, hogy korábban már beoltották őket a vírus ellen. Ez nem általános, nincs szó egyelőre arról, hogy ilyesmit mindenhol bevezetnek majd. Van épp elég megszorítás, nem érdemes találgatásokba bocsátkozni az újabbak kapcsán.

A „mumus" helyek

Viszont a bizakodás megvan, bennünk Travelósokban legalábbis mindenképp, ezért egy cikkben már azt is megírtuk, hogy hova utazunk majd, amint lehet. Ugyanezt a kérdést az utazási szektor szakembereinek is feltettük kíváncsiságból, abból a körképből is érdemes szemezgetni az idei nyaralás tervezésekor. És nemcsak azért, hogy új ötleteket gyűjtsünk, hanem azért is, mert sok ajánlott helyszínre érdemes azonnal lecsapni, amint lehetőségünk nyílik rá.

Az egyik legfontosabb szempont az úti célok összeírásakor az volt, hogy melyek azok a helyszínek, ahol viszonylag alacsony volt az igazolt fertőzöttek száma. Ez nem mellékes szempont, hiszen senki sem utazna szívesen egy korábbi gócpontba. Vagy mégis? Emlékeznek rá, hogy tavaly nyáron mennyi kép készült többek között a kihalt római utcákról? Igen, arról az időszakról, amikor az első lezárás után már lehetett, és még nem volt ismét tiltott az utazás Olaszországba. Azon kevesek, akik ekkor eljutottak ide, úgy láthatták, ahogy még a lakosok is csak nagyon ritkán: minimális turistával, békésen, őrjítő nyüzsgés nélkül.

Ilyen is lehet Róma, igaz, ez a kép még a karantén idején készültForrás: luana183/Shutterstock

Tehát igen, egy ilyen oldala is van az érmének, hogy a „mumus" helyszínek egy ideig még tartják a járvány alatt szerzett rossz hírnevüket, noha a fertőzöttek száma már egészen minimálisra csökkent. Ezt az oldalt is komolyan fontolóra lehet venni, mert olyan helyeket élvezhetünk ki maximálisan, amelyek normális esetben januártól decemberig tömve vannak emberekkel. Természetesen ezek a helyek is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb és minél több turistát vonzzanak vissza. Az egyik legjobb példa erre Milánó, akik egészen határozottan a hatalmas kínai piacot célozták meg, és létrehoztak egy, a várost népszerűsítő WeChat oldalt: a YesMilano teljes mértékben kínaiul íródott, vagyis kizárólag ennek a célcsoportnak készült.

Hétfőn egyébként Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. Az olaszok tehát már megnyomták az újraindítás gombját.

A hajózás még mindig nagy kérdőjel

Hasonló a bizalmatlanság a nagy óceánjárókkal szemben is, hiszen sokak fejében rögzültek azok az esetek, amikor egy-egy hajón megállíthatatlanul terjedt a vírus, hosszú és kényszerű karanténra ítélve az összes utast és az ott dolgozókat. A nyári újraindulás kapcsán mi is összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, többek között arról a statisztikáról is írtunk akkor, mely szerint, ha a világ teljes esetszámát nézzük, akkor annak csak egy kis töredékét adják az óceánjárókon megfertőzött emberek. Az viszont igaz, hogy itt nincs mozgástér: ha a járvány elindul, akkor a hajón kell megvárni annak lecsengését is.

Forrás: NAN728/Shutterstock

Viszont mellettük szól, hogy az egészségügyi előírások komolyabbak, mint valaha, ráadásul most válogatni lehet a különböző akciós ajánlatok között. Ehhez még csapjuk hozzá azt is, hogy kevesebb utassal vannak tömve a hajók, és így már egy kicsit másképp fest az egész dolog. Ha valakit vonz az utazásnak ez a formája, akkor mindenképp érdemes mérlegelni és utánaolvasni az adott útnak, cégnek.

Az európai szigetek nagyon csábítóak lesznek

De térjünk vissza azokhoz a helyszínekhez, ahol valóban viszonylag kevés volt a fertőzött. Most Európára figyelünk kicsit, de mindjárt mutatunk távolabbi célpontokat is. A kontinenshez, egész pontosan Portugáliához tartozó Azori-szigeteken tavaly nyár közepén sikerült elérni azt az állapotot, amikor nulla volt a fertőzöttek száma, és addig a pontig is csupán 146 igazolt fertőzöttet regisztráltak.

Jelenleg nem ennyire tökéletes a helyzet, de még így is az egyik legbiztonságosabb úti célként tartják számon. És emellett persze önmagában is roppant hívogató az Atlanti-óceánon lebegő kis szigetcsoport. Minden földdarabot érdemes végigbóklászni, az egy nap alatt bejárható, vulkanikus eredetű Corvo-tól, Sao Miguel-ig, mely tele van vízesésekkel, gejzírekkel és tavakkal.

Azori-szigetek, Sete CidadesForrás: Vicky SP/Shutterstock

Görögországban is viszonylag alacsony az esetszám, legalábbis ami az európai átlagot illeti. A szárazföldi területeken mindentől függetlenül itt sem a városokat ajánljuk, hanem a Meteorákat a 100-150 méter magas sziklákkal. Ami pedig még izgalmasabbá teszi ezt az egyébként sem mindennapi tájat, az a 24 darab bizánci kolostor, mely ezeknek az égbenyúló szikláknak a tetejére épült. A görög szigetvilágban is lehet csavarogni egyet, például Korfun vagy Számosz szigetén. De ha már a Földközi-tengeren járunk: Cipruson, pláne Máltán még a görög szigeteknél is kevesebb a fertőzött.

A világ vége mindig jó választás

Ha valaki még ennél is kevésbé akar kockáztatni, utazni viszont nagyon szeretne, annak most kell elvonulni a vadonba. Persze nem szó szerint. Itt most olyan utazásokra gondolunk, ahol járványtól függetlenül sincs túl sok ember, hanem kizárólag a természet szépségei miatt keressük fel. Ilyen például a Góbi-sivatag, ahol a végtelen pereméig el lehet ellátni. Mindenképp szervezett túrával ajánlott nekivágni az útnak, jellemzően 6-12 napot érdemes számolni rá. Ha kisebb csoporttal indulunk neki, esetleg 4-5 barátunkkal, akkor még inkább megmarad a civilizációtól távol eső vidék hangulata. A túrára Ulánbátorból lehet indulni, ezen a linken pedig akár konkrét utakat is lehet találni.

Góbi-sivatagForrás: Tomas Zavadil/Shutterstock

Új-Zéland a fentebb említett, másik kategóriába is simán befért volna, mivel az esetszám egészen csekély náluk (a cikk megjelenésekor az új fertőzöttek száma hétnapos átlag alapján 3 fő). Ugyanakkor itt nemcsak, hogy alig van fertőzött és tömegre sem kell számítani, de a legnagyobb hívó erő nyilván a táj, amibe a fél világ szerelmes lett az itt forgatott Gyűrűk Ura-filmek után. A déli szigeten egész sor olyan túrát kínálnak, amelyek egyik lélegzetelállító szépségtől a másikig vezetnek. Ezeket összefoglaló néven Great Walks túráknak hívják, amelyekről bővebben ezen a linken olvashat.

Ausztráliában is 6-7 fő környékén van a hétnapos mozgóátlag, és mivel Új-Zéland gyakorlatilag a szomszédban van, egy túrát ide is be lehet tervezni. Mivel most nem a városok izgalmára hajtunk, ezért javasoljuk például azt a tájat, melyet leginkább úgy írnak le, mint ami „az Isten háta mögött van". Az Outback nem az a vidék, ahol sok koronavírusos esettel találkozhatunk, valójában emberekkel se nagyon. Hosszan elnyúló tájat képzeljünk magunk elé, ha pl. megvan, hogy milyen az Uluru környéke, akkor már képben is vagyunk. Ezen a honlapon többféle túrát is lehet találni, kifejezetten barátságos árakért – persze a repülőjegyet meg kell venni Ausztráliáig, de ha előre gondolkodunk, akkor megcsíphetünk egy olcsóbbat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek