Elvarázsolt erdők és levadák: különleges túrák, amelyekért megéri Madeiráig utazni!

  Sok száz éves csatornák karbantartására használt ösvényekből lettek Madeira egyedi túraútvonalai, a levadák. Számos ilyen, jelzésekkel jól ellátott útvonalon fedezhetjük fel a sziget őshonos növényeit és különleges madarait is. A levadákat hátunk mögött hagyva pedig olyan helyeken találhatjuk magunkat, amit még a helyiek is csak elvarázsolt erdőként emlegetnek.

  Levadák mentén sétálni egy olyan program, amit csak Madeirán próbálhatunk ki. Akár több levadatúrát is végigjárhatunk anélkül, hogy ráunnánk – annyira változatos a növényzet a sziget különböző részein.

  Madeira, az egzotikus sziget, amiért még Európát sem kell elhagynia

  Madeira egy vulkanikus eredetű sziget az Atlanti-óceánban, nagyjából ezer kilométerre Lisszabontól. Portugáliához tartozik, a portugál fővárosból másfél órás repülőútra fekszik. A fizetőeszköze euró, a csapvize iható, a tömegközlekedése jól szervezett, a közbiztonsága a legtöbb európai nagyvárosnál jobb, egzotikus betegségek nincsenek, miközben a sziget minden pontja mesésen távoli tájak hangulatát árasztja.

  Tökéletes úti cél lehet azoknak, akik régen vágynak valami egzotikus helyre, de tartanak a fejlődő országok turizmusát jellemző, vélt vagy valós egészségügyi és egyéb kockázatoktól. Madeirát az örök tavasz szigetének is szokták nevezni, de ennél is jobban illene rá a „mikroklímák szigete", ugyanis kicsi, nagyjából három óra alatt körbeautózható területén rendkívül változatos az időjárás. A tengerszinten fekvő területét jobbára a mediterrán klíma jellemzi, míg a magaslatokon hegyvidéki időjárással kell számolni. De a helyzetet tovább bonyolítja a sok-sok völgy is a sajátos klímájával. Annyi viszont biztos, hogy Funchalban tizenöt fok alá nem nagyon megy a hőmérő télen sem. Nyáron pedig egészen ritkaság, ha huszonnyolc foknál melegebbet mérnek.

  A mikroklímák miatt egy-egy völgyben vagy fennsíkon teljesen más növényzettel találkozhatunk, és az őshonos madarakból is más fajtát láthatunk az erdők mélyén, mint a tengerparthoz közel. És teljesen más világot találunk a legmagasabb csúcsokon is, ahova viszont csak igazi, kemény túrákon vagy dzsipkirándulásokkal juthatunk el.

  Forrás: sokolovsky / Shutterstock

  Levadák – A tökéletes kirándulások kocatúrázóknak

  A levadák nagy előnyének szokták tartani, hogy nincsenek rajtuk nagyobb emelkedők vagy meredek lejtők, mivel a csatornák, amelyek mentén ilyenkor túrázunk, nagyjából egyenletesen ereszkedve szállítják a vizet a hegyekből a völgyek felé. Így sokkal nagyobb fizikai megterhelésre nem kell számítani rajtuk, mint a legtöbb sík terepen, de a jó tapadást biztosító cipőket nem szabad otthon hagyni, a kövek szinte mindig nedvesek és csúsznak ezeken a helyeken.

  A legjobb, ha egy túravezetővel indulnak a levadák felfedezésére!Forrás: Travelo

  Mivel jól kitáblázott útvonalakról van szó, és egyébként is (néhány kitérő vagy alagút kivételével) a legtöbb levada végig a csatornák mellett halad, szinte lehetetlen eltévedni rajtuk, viszont két szempont miatt mégis azt javasoljuk, hogy csoportos (vagy, ha a pénztárcájuk engedi, akkor egyéni) túrára nevezzenek be.

  Az egyik szempont egészen operatív: a legtöbb útvonal tömegközlekedéssel nem elérhető, és nincs mellettük parkoló sem. Ahol pedig van, ott ugyanazon az útvonalon kell visszagyalogolnunk a bérelt autónkhoz a kezdőpontra, mert a levadák jellegéből adódóan itt nem találunk körtúrákat. Szervezhetünk ugyan magunknak taxit, amely kivisz minket a kezdőponthoz, és felvesz a végpontnál, de anyagilag valószínűleg (a résztvevők számától függően) jobban jövünk ki, ha befizetünk egy csoportos túrára, ami tartalmazza azt is, hogy reggel felvesznek minket a szállodában, a nap végén pedig vissza is visznek oda. A másik szempont, ami miatt megéri csoportos túrára benevezni, az a sok információ, amit egy jó túravezetőtől megkaphatunk az őshonos növények és állatok kapcsán.

  A szigeten két glamping helyet is találunk a szokásosnál magasabb kényelmi faktorral felszerelt sátrakkalForrás: Travelo

  A levadautak közül a legnépszerűbb a PR6.1 jelzésű Levada do Risco, ahol a sziget egyik leglátványosabb vízesésével találkozhatunk. A vele sokáig együtt haladó, majd párhuzamosan futó PR6-os szakaszon a Paúl da Serra fennsíkról lefutó patakokból összegyűlt lagúna és a „huszonöt forrás" a madeirai túrázók kedvenc látványossága. A túraútvonalhoz az E.R.110-es jelzésű útról juthatunk el. Ebben a magasságban a túránk során az őshonos babérfák két alfajával is találkozhatuk, mellettük a hangafélék és a feketeáfonya a leggyakoribb növények.

  A hangaféléknek rendkívül fontos szerepük van a madeirai vízgazdálkodásban. A növények ugyanis összegyűjtik, majd a talajhoz levezetik a rajtuk lecsapódó párát, vagyis a sziget nekik köszönhetően tud ennyire vízben gazdag lenni annak ellenére, hogy viszonylag kevés eső esik itt.

  Szoba kilátással
  Madeira fővárosa, Funchal egy százhúszezres nagyváros, ami meredeken kúszik fel a hegyoldalra. Így nem nehéz klassz kilátópontokat találni a városban. De az egészet az úszómedencénkből belátni már egy olyan egyedi élmény, amiért érdemes a funchaliak kedvenc városrészében található Madeira Panoramico Hotelben megszállnunk. A felújított, modern dizájnnal feldobott szobák kifejezetten nagy teraszokkal rendelkeznek. A városi-tengeri kilátással rendelkező szobákból beláthatjuk a hegycsúcsokat, az egész várost és a kikötőt is. (X)

  A levadákon túl – Túra egy elvarázsolt erdőben

  Madeira túraútvonalai közül az egyik legkülönlegesebb a szinte mindig ködös Fanal területe, ahol a girbe-gurba alakokat öltő fák között sétálva még akkor is elhisszük, hogy egy elvarázsolt erdőbe keveredtünk, ha egyébként már jó rég nem hiszünk a mesékben. A PR13-as jelzésű „Vereda do Fanal" elnevezésű túraútvonal a 209-es számú útról indul – itt szintén nincsenek kijelölt parkolók, ahol a bérelt autónkat hagyhatnánk. De nemcsak ezért, hanem a nagy köd miatt is érdemes egy kisebb csoporthoz csapódva bejárni a túrát.

  Forrás: Travelo

  Travelo tipp: A Madeira Experience Tours csapata egyéni és csoportos túrákat is szervez. Azzal a filozófiával alapították, hogy maximum 6-8 fős csoportokkal indulnak útnak, mert ennél több résztvevőnek már nem tudnák megfelelően átadni az összes információt a kirándulás során. Angolul, franciául, németül és spanyolul is visznek túrákat. De valami egész más teszi őket egyedivé. Mégpedig az, hogy bizonyos túráikban a helyiek autentikus ételét is megtanuljuk elkészíteni.

  A sziget két glamping helyszíne közül az egyik ugyanis a cégcsoportjukhoz tartozik, így egy eldugott völgyben, egy teljesen hagyományos tűzrakóhelyen süthetjük meg az ebédünket, például a tradícionális, babérágakra felfűzött, parázson sütött marhasaslikot.

  Készül az ebédForrás: Travelo

  A Fanal-területen sok tehén legel. Ezek az állatok teljesen szabadon járkálnak, amivel a ködből előbukkanva nem kis ijedséget keltenek néha a túrázókban. Érdemes számítani rájuk, és tisztes távolságot tartani tőlük. A jelenlétük még egy figyelmeztetést maga után von: a szokásosnál is jobban nézzünk mindig a lábunk elé, nehogy belelépjünk egy kupacba, amit a tehenek hagytak hátra! Túlzás nélkül állítjuk, vannak olyan szakaszok, ahol egyenesen az aknakereső játékban érezhetjük magunkat miattuk. De a teheneknél izgalmasabb állatokkal is találkozhatunk.

  Itt él például Európa legkisebb madara is, az alig 5 grammos madeirai királyka, a szintén őshonos, a madeirai babérerdőkben élő babérgalamb, és a szárazföldre kizárólag fészket rakni érkező, egyébként teljes életét a tengeren töltő madeirai viharmadár.

  Forrás: Travelo

  Dzsiptúrák – hogy senki ne maradjon ki a jóból

  Annak sem kell lemondania arról, hogy felfedezze a sziget természeti csodáit, aki nem tud, vagy nem akar gyalogtúrákra indulni. Nekik szervez több társaság is egész- és félnapos dzsiptúrákat a sziget számos pontjára. A Green Devil SafariMadeira Peaks" nevű egész napos túrájába például olyan helyszíneket válogattak össze, ahol egy napban ízelítőt kaphatunk a sziget számos arcából: a dzsipkiránduláson megmutatják a helyet, ahol a 15. században partra szálltak a portugálok, majd rövid ízelítőt kapunk egy babérligetekbe vezető túraútból, láthatunk teraszos művelésű termőföldeket, és ha szerencsénk van az időjárással, Madeira legmagasabb csúcsait is megpillanthatjuk.

  Forrás: Travelo

  Madeira viszonylag állandó időjárása garantálja, hogy bármikor utazunk is a szigetre, találunk magunknak megfelelő túraútvonalakat. Télen a hegyekben azért náluk is előfordulhat havazás, de a tengerhez közel olyankor sem megy tizenöt fok alá a hőmérő. Nyáron pedig legfeljebb a magas páratartalom nehezíti a kirándulásunkat, de nagy hőség biztosan nem. A legnagyobb kánikulában sem szoktak ugyanis huszonnyolc foknál többet mérni, a hegyekben pedig ennél is jóval hővösebb időben túrázhatunk. Így Madeirán egész évben, minden állóképességgel találunk aktív programot magunknak.

  Hogyan jutunk el Madeirára?
  A TAP légitársaság Budapest és Lisszabon között heti 8 alkalommal üzemeltet közvetlen járatot, innen másfél órás csatlakozást követően szállhatunk át a Lisszabon és Madeira között közlekedő gépre, amely naponta hétszer száll fel a portugál fővárosból. A teljes repülőútra 28 300 forinttól kezdődően kínálnak egyirányú repülőjegyet, csomag nélkül. Egyedi „Stop over" programjuknak köszönhetően felár fizetése nélkül megszakíthatjuk utunkat Lisszabonban, így összeköthetjük a madeirai nyaralást egy városnézéssel is. (X)

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!