Van egy zöld turistaparadicsom Szerbiában, amit ezerméteres magasságba építettek

Áprilisban Nyugat-Szerbia Zlatibor hegységében jártunk, ahol már az első néhány órában kiderült, hogy az azonos névre keresztelt régióját nyugodtan emlegethetjük a zöld terápiára vágyó városi turisták stresszmentes hegyi menedékének. És bár a több, apró településből álló Zlatibor üdülőközpontját ezer méternél is magasabban, Kraljeve Vode néven találják a térképen, a legszebb látnivalóit azonban körülötte érdemes keresni. Ekkor lelnek majd rá az élet forrását rejtegető Stopica barlangra, vagy a zúgói mentén bejárható Gostilja vízesésre is, amelyeket a központból induló csillagtúrán fedezhetnek fel a legegyszerűbben. Na, de nem is nyújtjuk tovább a sorokat, tartsanak velünk a Balkán egyik magaslati túraparadicsomába, ahol a szerbeket tüdőtágító hegyi levegővel és végeláthatatlan zöld felülettel ajándékozta meg a természet.

Egyszer csak jött a király, és megáldott egy forrást

És ha figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy pár évszázaddal ezelőtt már a törökök is idejártak nyaralni, mikor épp nem foglalkoztak az általuk megszállt területekkel, tulajdonképpen ezzel el is kezdődött Zlatibor idegenforgalma.

Ez volt ugyanis a Kulasevac forrás, amelynek környéke annyira megtetszett az 1893-ban arra járó I. Sándor Obrenović szerb királynak, hogy egyből meg is áldotta az egyébként ásványi anyagokban gazdag vizet, majd hagyta, hogy egy évvel később kutat építsenek mellé, a forrást pedig - nemes egyszerűséggel - Király kútjának kereszteljék át. Sőt, arra is áldását adta, hogy a Zlatibori hegység 1000 méteres magasságában fekvő terület tiszta levegőjére és a vízforrásra egy komplett klimatikus üdülőhelyet építsenek ki.

Aztán a negyvenes évek elején - akkor már az aktuális uralkodótól függetlenül - egy 150 méter hosszú, 50 méter széles mesterséges tavat is kialakítottak a zlatibori központban, amelyet az Obudovica hegyi patak vizével töltöttek fel, és amelynek partján még ma is ott áll az egykori királyi látogatás emlékét őrző, hűs ivóvizet folyató kút. 

Zlatibor üdülőközpontjának mesterséges tava, amely pont annyi emberrel telik meg nyaranta, mint nálunk a Városligeti csónakázótóForrás: Ivan Bukvic / Shutterstock

Azóta ebben a tóban nyaranta vízibiciklik cirkálnak, a partját hangulatos sétaút övezi, négycsillagos szállodákat húztak fel köréje - sőt, már áll ott egy ötcsillagos hotel is -, miközben remek falatozók, divat- és dizájnerüzletek lakták be a környékét. Az elmúlt években pedig Zlatibor egyre inkább azon kezdett dolgozni, hogy a hegyvidék hűvös levegőjére vágyó nyaralók és a hegy szelid lankáit kihasználó síelők mellett a köztes időszakban is odacsábítsák a turistákat, amolyan valódi négyévszakos pihenőhelyként – és erre egyébként minden adottsága megvan.

A Zaovine tavat körbe ölelő Tara Nemzeti Park - az egyik legszebb úti cél a túrázáshozForrás: Serbia Travel

A szerbeknek például saját szavuk van a wellnessre: Cigota!

Amely egyébként egy jól síelhető hegynek is a neve. Egészen pontosan annak a hegynek, amely Európában egyetlenként tudott márkát építeni ezer méteres magasság felett a gyógy- és egészségturizmusára, 300 kilométerre az Adria partvidékétől. Mindehhez egy komplett egészségvédő programot találtak ki Cigota névre keresztelve – amolyan szanatóriumi jelleggel, 220 fős személyzettel, köztük rengeteg orvossal, dietetikussal és ápolóval. 

Vagyis amiért nálunk Mátraházára utaznak, azért Szerbiában a 186 szobás Cigota kórház- és wellnessközpontba – azzal a különbséggel, hogy itt a kúra végére egy komplett szemlélet- és életmódváltást ígérnek mindenkinek, amelyhez hozzátartozik az is, hogy a diagnózis felállításától kezdve a legutolsó kezelésig gyakorlatilag végig fogják a programban résztvevők kezét.

Indul az antistressz kezelő séta a fenyőrengetegbeForrás: Cigota Zlatibor / Facebook

Ezért ha valaki ide készül, számítson arra, hogy itt időjárástól függetlenül minden napot a szabadban végzett tornával indítanak és zárnak; hogy itt szó szerint receptre írják a túrázást, az erdő fáival együtt lélegzést, és bizony meghatározzák majd azt is, hogy a napi maximum 1500 kilokaloriát hány étkezésre bontva falatozhatják be.

És mindez működik, mert a statisztikák szerint az ilyen 7 és 14 napos kúrákon az elmúlt 30 évben negyvenezer embernek sikerült ezzel a módszerrel lefogynia, és köztük több ezer, pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő beteg tudott gyógyszermentes kezeléssel meggyógyulni. Utóbbiakra leginkább a hegyi zöldövezet tiszta levegője, a speciális légköri nyomás, és a csak ezen a magasságon megélő fenyőfajtával ölelt mikroklíma hat ennyire jótékony terápiaként. 

A hely, ahol az ember stresszmentes, a tányér zsírmentes, a környezet passzivitás ellenes – vagyis minden Cigotás!Forrás: Panacomp.net

Az Élet forrását keresik? Azt majd a Stopića barlangban találják!

Mert ha olvasóink egyszerűen csak a szép tájak regeneráló hatásában hisznek, akkor mindenképp keressék fel a Stopića nevű mészkőbarlangot. Ez Szerbia második legnagyobb barlangja, Zlatibor üdülőközpontjától 19 kilométerre, Rozanstvo és Trnava települései között. Nem fogják eltéveszteni, egy tábla jelzi majd a barlang bejáratának közelébe kanyarodást. A parkolótól mintegy 300 méteres, helyenként lépcsős - az esős időszakban elég csúszós - gyalogösvény vezet a sziklaüreg hatalmas szájához, ahol majd a jegypénztárt is találják.

A barlang bejárata a Prištavica folyó jobb partjánForrás: Travelo

A télen hideg, nyáron langyosabb levegű barlangnak csak egy kisebb része látogatható, de annak minden métere tökéletesen, turista-kompatibilis verzióban járható végig mintegy 1,7 kilométer hosszan. A gyerekekkel is könnyen sétálható útszakasz mindenhol betonozott és lámpákkal felszerelt, a barlang egyes részein pedig ezek a fényforrások folyamatosan változó színekben világítják meg a köveket. De persze, bóklászás közben ettől függetlenül is lehet találni számos más különleges képződményt, amely valamiért megállásra készteti az embert.

A lépcsős zuhatag, amelynek teraszos medencéinek vizét a beömlő patak tápláljaForrás: Travelo

Van egy fémlépcsővel felszerelt szakasza is, amely a mészkőlerakódások teraszos, kádszerű bemélyedéseihez vezet, és ahonnan lépcsőzetes vízesésként folyik el a barlangba beömlő hegyi patak vize. Látványra a török Pamukkale hófehér mészkőmedencéihez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ez a föld belsejében van, és mivel nem fürödhetnek benne turisták, így nem is úszkálnak felszínén a strandolókról leolvadt napolajfoltok.

Itt fakad az élet forrásaForrás: Travelo

A barlang egyik legkülönlegesebb része azonban Az élet forrása elnevezésű, több mint kilenc méter magas vízesés, amelynek közelében tényleg semmi mást nem lehet hallani, csak a hatalmas robajjal fentről lezúduló habos víztömeget, miközben dermesztő hideg árad a nyirkos falakból.

Kövessék a Gostilje vízesés útját is!

Ha pedig a barlang után egy szabadtéren gondosan elhelyezett vízesés látványára is kíváncsiak, akkor vegyék az irányt Gostilje település felé. Ez a program Zlatibor üdülőközpontjától 25 kilométerre található, és mivel egész hosszan, szerpentines úton lehet csak megközelíteni, ezért mindenkinek jobb, ha ebéd előttre teszik ezt a látogatást.

Zlatibor-hegyvidéki romantika parasztházzalForrás: Ivan Bukvic / Shutterstock

Ha azonban már odaértek, az apró falusi házakkal díszített, spenótzöld legelőkkel és a vízeséssel együtt egy egészen különleges, apró oázist találnak majd. Egy oázist, ahol a környezetbe épp csak annyira avatkozott be az ember, amellyel még pont segítségére lehet a kirándulónak a természet felfedezéséhez.

A Gostilje folyó vize ezen a szakaszon, mintegy húsz méteres magasságból zuhan le függőlegesen a sziklák közé, ahol határozottan kivágja magának a kanyargós útját, majd érezhetően megszelidül.

Egy helyi legenda szerint annyira szép és érintetlen természeti környezetben fekszik a vízesés, hogy még a tündérek is itt fürdenekForrás: Travelo

A folyó partját korlátokkal látták el néhány éve, hogy biztonságosan végig lehessen mellette szárazföldön is követni a víz útját. Persze, ilyen korlátok azokon a szakaszokon is jól jönnének segítségként, ahol a széles lépcsőfokok formájában lefele kanyargó túraút a növényzetet kikerülve direkt úgy lett kialakítva, hogy a folyótól picit távolabb essen.

Mert ha ezek az egymás alatt futó lépcsők is kapnának valami kapaszkodót, azért bizony a túrázók is hálásak lennének, és leginkább akkor, amikor már visszafelé, felfelé tartanak. De ettől függetlenül menjenek csak - óvatosan - minél lejjebb a folyó mentén, egészen addig, amíg azt nem látják, hogy a Gostilje vize beleömlik a Katušnica folyóba. Visszafelé pedig a köztes teraszokon kihelyezett padokon majd legfeljebb többször megállnak pihenni.

Ha pedig újra felértek a vízesés tetejéhez, és esetleg már kellően érzik a kalóriapótlás szükségét, akkor menjenek be a játszótér közeli étterembe, ahol a Katušnica folyóból kifogott pisztrángokat szolgálják fel a tányérokon.

Kattintson a képre, gazdag galéria nyílik belőle!Forrás: Travelo

Gostiljétől egyébként alig pár kilométerre található az a kis skanzent is magában foglaló falu, ahol azokat a sirogojnói gyapjúkardinágokat kötik kézzel a helyi asszonyok, amiket még egykori nyugati vezetők feleségei is szívesen rendeltek Szerbiából.

Aztán szintén a közelben van az a gőzmozdonyos Sargani nyolcasként emlegetett nosztalgiavasút is, amellyel 250 méteres szintkülönbséget tudtak legyőzni a hegyen úgy, hogy nyolcas nyomvonalúra építették a rajta robogó vonat pályáját. Ezekről azonban már cikkünk következő részében olvashatnak majd, ahol kiderül az is, hogy milyen az a híres dolce vita Kusturica limotrabantos és rertrovolgás etnofalvában. Tartsanak velünk akkor is!

Zlatibor térségében egy Vajdaságban született baráti társaság, a Szerbia Magyarul utazási iroda vendégeként járhattam, akik azért álltak össze, hogy láthatóvá tegyék a magyar turisták számára mindazt a természeti értéket és kultúrát Szerbiában, amit a kilencvenes évek gazdasági és politikai hatásai egy darabig láthatatlanná tettek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek