Fedezze fel az ország legújabb lombkorona-ösvényeit

Éppen megfelelő ez az időszak arra, hogy megcsodáljuk az őszi erdők pompázatos színeit, és ha ezt az önmagában is feltöltő élményt megspékelnénk még egy kis extra programmal, érdemes célba vennünk egyenesen a fák koronáját. 

Korábban írtunk már az ingyenes lombkorona-ösvényekről, és azokról is, amelyekre idén tavasszal már nagyon készültünk. Most azokat szedtük össze, melyek az utóbbi években készültek el.

Hévíz legújabb látványossága

Hévízen nem kell a szomszédba menni a kikapcsolódásért, de a fürdőváros mindig képes emelni a tétet. Az utóbbi időben számos fejlesztés történt egy átfogó program keretében, és itt találjuk az ország legfrissebb lombkorona-sétányát is, melyet júliusban adtak át. A 15 méter magas sétány mellett egy 2,2 kilométer hosszú tanösvény is készült.

Körbe-körbe a lombokon

Majdnem két évet kellett várni a hévízi sétányra, miután 2019 októberében átadták a Gerecse Tájvédelmi Körzetben Süttő és Tardos községek határán található tanösvényt, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend nemcsak azért, mert ingyenesen látogatható, hanem azért is, mert kerekesszékkel is megközelíthető, a festői környezetről nem is beszélve. Amíg a Normafán el nem készül a lombkorona-sétány, addig ezt az ösvényt találjuk a legközelebb Budapesthez. A látogatók az elhelyezett tájékoztató táblák segítségével ismerhetik meg a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát.

A sétány egy korábbi kőfejtő területén található, és különlegessége még, hogy kör alakú. A 44 méteres átmérőjű ösvény 105 méter hosszan, 11 méter magasságban ível át egy időszakos vízfolyás felett, a völgypart két oldaláról indulva. 9%-os lejtésű szakaszok és vízszintes síkú pihenőszakaszok váltogatják rajta egymást.

Séta a Jeli Arborétum fenyőritkaságai között

A 2019-es gazdag év volt a lombkorona-sétányok szempontjából, mert ekkor készült el a Jeli Arborétum lombkoronasétánya is, méghozzá májusban. A 130 méteres ösvényen a látogatók tíz méteres magasságból ismerhetik meg a Sziklás-hegységben honos fenyőritkaságokat, vagyis az óriások erdejét: mamutfenyőket, óriás jegenyefenyőket és hemlokfenyőket, miközben megfigyelhetik a Vasi-hegyhát madárvilágát is, de sajnos csak tavasztól őszig. Az arborétum ugyanis szeptember 30-án bezárt, és legközelebb áprilisban nyit ki. 

A sétányhoz többek között tartozik egy kanyargós csúszda és egy akadálymentesített völgyhíd is, melyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet közlekedni. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a csúszda csak vezetett túrák alkalmával használható, amiket májusban szoktak tartani.

Monostori parkerdő madártávlatból

A Pannonhalmi Főapátsággal kapcsolatban már szinte megszokhattuk, hogy mindig szolgál valamilyen újdonsággal. Legutóbb egy kávézaccos-levendulás kezdeményezés okán került a hírekbe, előtte pedig az újonnan megnyílt Illatmúzeumról számoltunk be. A monostort övező parkerdőben 2018-ban készült el a lombkorona-sétány, mely a Boldog Mór kilátót, és az amellé épült tanösvényt egészíti ki.

A kerekesszékkel és babakocsival is bejárható ösvény fém kerete és fa borítása egy halat formáz. A kilátópontként is üzemelő tanösvény körülbelül 14 méter magasan húzódik a fák lombkoronái körül és nagyjából 80 méter hosszan alakítja ki a hal formát. A kilátó ingyenesen látogatható, parkolni pedig a Gyógynövénykertnél lehet, amit szintén érdemes megnézni, ha már ott járunk, és november 11-ig még a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság szakmai és tudományos együttműködésében készült kiállítást is megnézhetjük Láthatatlan spektrumok címmel.

A címlapkép illusztráció, forrás: Chris Engel/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek