A legjobb hazai lombkorona-ösvények, ahova nincs belépő

Egy lombkorona ösvény, amely vízben, földön és levegőben tartogat kalandot. Egy másik, amely szurdokon ível át, és egy harmadik, ahol még egy denevérodúba vagy gólyafészekbe is bemászhatnak a legkisebbek. De tudunk ajánlani lombkoronás kalandokat egy igazi öregerdőben, és egy olyat is, ahol csőcsúszdán gyorsíthatják meg a lejutást.

Mecsek, ahol a kiskorúak egy gólyafészekbe is bemászhatnak

Augusztus végén adták át a Mecsek és egyben a Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó tanösvényét, amelyet hat méter magasan a Mecsekből származó, negyven centiméternél vastagabb tölgyfarönkök tartanak. A hely érdekessége, hogy a sétaút a terep adottságai miatt végül a talajszintre érkezik. A sétányon a kirándulóknak információs táblákon keresztül mesélnek az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona élővilágáról. Ugyanakkor működtetői egy odú- és fészektanodát is létrehoztak, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba mászhatnak be, vagy kipróbálhatják azt is, hogy milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni.

A Sás-völgyben található tanösvényhez egyébként egy zöld szálláshely is kapcsolódik. Az eredetileg az ötvenes években épült Erdő háza a 2010-es felújítását követően 2014-ben vált önfenntartó ökoházzá, 2017 márciusában pedig elnyerte az Energy Globe magyarországi versenyén a Jövő generációja kategória első helyét. Közelében négy különböző hosszúságú, felfestett túraútvonal és egy erdei tornapálya is található, amelyet madármegfigyelő toronnyal is felszereltek.

Kaszón egy öregerdőben sétálhatunk a pallókon

A Kaszón készült lombkorona tanösvény hosszában, magassági méretében és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít hazánkban. Az aljnövényzettől a lombokig, a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát vehetik szemügyre a látogatók a májusban átadott, tíz méter magasan haladó tanösvényen. A felső lombkorona-szinten található fák átlagéletkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, így tulajdonképpen egy igazi 'öregerdőben' ismerkedhetünk meg testközelből a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő növény- és állatvilágával.

Fotó: KASZÓ Zrt. Facebook

A térség új látnivalójával kortól függetlenül mindenkit igyekszik egy kicsit jobban megismertetni az erdő világával és egyben megtanítani azt a gondolkodást, hogyan lehet ezt az élővilágot megóvni. A Hent László építész tervei alapján 200 köbméter faanyag felhasználásával készült, 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található.

Makón egy csőcsúszdán gyorsíthatja meg a lejutást

A makói lombkorona sétány tanösvénye is egy másik világba kalauzol el minket. Minél feljebb jutunk a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ: más élőlények, más madarak jelennek meg. De még ugyanaz a faóriás is más arcát mutatja nekünk fent, a lombkoronák szellős, napfényes ágai közt, mint alulról, az avartakaró és a vastag törzsek felől szemlélve - olvasható az installáció weboldalán. A közel kétszáz méter hosszúságú építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel tarkítva, és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal felszerelve.

Galéria: Makói Lombkorona SétányFotó: lombkoronasétány.hu

A lombkorona sétányon találkozhatunk egy függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, gyönyörű panorámaképekért felmehetünk a kilátótoronyba fotózni, de kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját is, a csőcsúszdát. A makói strand közelében található Lombkorona sétány szintén ingyenesen látogatható, de arra számítsanak, hogy eső esetén a balesetveszély elkerülése miatt lezárják.

Lengyel-Annafürdő, ahol szurdok felett ível át a sétány

A fővárostól 200 kilométerre, a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdő a Rétisasfészek nevű kilátója mellé két évvel ezelőtt egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvényt is kapott. Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelni. Itt például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet.

Galéria: Lengyel- annafürdői lombkorona- tanösvény és kilátóFotó: Gyulajzrt.hu

Ezt a lombkorona sétányt is az a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. építtette, amely tavaly például a Tamási-Miklósvári tanösvényével a harmadik helyezést érte elTanösvény kategóriában Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 pályázaton. De Lengyel-Annafürdő közel száz hektáros parkja közepén egyébként egy erdei iskola is működik,a melynek épületétől mintegy ötperces sétára vadasparkot találunk, erdei játszóteret és interaktív természetismereti kiállítást is találunk.

+1: Gyomaendrőd, ahol megnézheti a Bárkát

A fenti lombkorona sétányok kivétel nélkül ingyenesen látogathatók, ezért ebből a szempontból kakukktojás ugyan a gyomaendrődi sétány, de felszereltsége miatt mégiscsak felvettük a listánkra. Ugyanis egy kilométernél is hosszabb tanösvényt találnak itt, amely közelében egy 15 méter magas kilátóra mászhatnak fel, az üveg kilépőjére pedig még a mérsékelt tériszonyos túrázók is felmerészkedhetnek. Az Erzsébet ligeti tanösvényen a ligetek és erdők élővilágát mutatják be, de mindezt úgy, hogy közben figyelnek arra, hogy a földön, a vízen és levegőben is barangoljunk egy kicsit. Célszerű a túrát a Hantoskerti-holtágon az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídján kezdeni, ahol egy fahidat építettek a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény aztán a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát. A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, de a lombkorona sétányért és a kilátóért felnőtteknek 500, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 400 forintot kell fizetni. Arról, hogy jutnak el ide a legkönnyebben, a település weboldalán olvashatnak.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Gyomaendrődön két éve történt egy nagyobb beruházás, amely keretében helyreállították a zarándokházat, a Körös bemutatására egy komplett látogatóközpontot építettek, az udvarán biopiacot alakítottak ki, és megépítették a Bárkát, amely a környező települések halászati hagyományairól mesél. Ha tehetik, nézzék meg legközelebb mindezt egyben is!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek