Megnyitott az ország első Illatmúzeuma

Május 30-án, vasárnap déltől különleges, ingyenes programokkal várja a látogatókat a Pannonhalmi Főapátság az ország első Illatmúzeumának megnyitója alkalmából. Az Élmények és illatok elnevezésű eseményen lesz például levendulaolaj-palackozás, teakeverék-csomagolás, de köthetnek virágokat krepp-papírból, és készíthetnek növénymintás kulcstartót a kézműveskedés iránt érdeklődők.

illóolaj, illatmúzeumForrás: facebook.com/pannonhalmaelmeny

12.15-től vehetnek részt kurátori vezetésen, és 14 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó ünnepség, ahol Hortobágyi T. Cirill főapát mond beszédet. A kurátori vezetések 15:45-től félóránként folytatódnak 30 fős csoportokban, a résztvevőket arra kérik, hogy az információs pultnál előzetesen regisztráljanak. Eközben egyszerre több helyszínen is folyamatosan vetítik majd a gyógynövénykertről készített imázsfilmet.

A magyarországi bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral. Folyamatosan éltek itt olyan szerzetesek, akik szakképzett művelői a hagyománynak és szakkönyveikben, kéziratos munkáikban rögzítették kísérleteiket, tapasztalataikat. Reisch Elek, Szeder Fábián, Lancsics Bonifác – hogy csak a legfontosabbakat említsük - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Mint a turizmus.com cikkéből kiderül, a múzeum egészen az alapoktól indítja az ismerkedést az illatokkal. A látogatók először a gyógynövénykert parcelláiban a helyben termesztett növényekkel, alapanyagokkal találkozhatnak, utána érkeznek meg a lepárlóba, ahol vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajokat.

A látogatók megnézhetik az előállítás lépéseit a látványmanufaktúrában egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig, és azt is megtudhatják, hogyan lehet egyszerűen – akár otthon – különböző kivonatokat készíteni a gyógynövényekből, és, hogy mire és hogyan használták a szerzetesi gyógyászatban ezeket. A folyosókon haladva a lépcsőházban az illóolajok és a parfümipar kronológiába rendezett történelmével mélyíthetik tudásunat, miközben évezredes illatok várják, hogy megszimatolják azokat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek