Lombkorona-ösvények és parkok amikre már nagyon készülünk

A lombkorona-ösvény vagy -tanösvény nem magyar találmány, és nem is nálunk találhatók a leghosszabb és legmagasabban ívelők, de az eddig elkészült 9 ösvény látogatottsága azt mutatja, hogy a legjobb jellemzőket sikerült átvennünk a külföldi példáktól. Öt hazai lombkorona ösvényünk ingyenesen is meglátogatható, ami jó hír, mert segítségükkel friss levegőt szívhatunk és kalandozhatunk is egy kicsit. 

Spirálcsúszda és hagymakupolák is várnak

A makói lombkorona-sétány tanösvénye 191 méter hosszú, és 9 méter magasan helyezkedik el. Egy másik világba kalauzolja el a látogatókat, és minél feljebb jutnak a lombkorona felső szintjei irányába, annál inkább megváltozik körülöttük a világ: más élőlények, más madarak jelennek meg, más lesz a szellő és a napfény is más alakzatokat rajzol a sétálók bőrére - olvasható az installáció weboldalán.

Forrás: lombkoronasetany.hu

A hagyma alakú tornyokkal díszített építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel tarkítva, és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal felszerelve. De az egyik legkedveltebb attrakciója minden bizonnyal az a spirál alakú csúszda, amivel pillanatok alatt vissza juthatunk a földre a lombok közül. A tanösvény látogatása ingyenes, de a csúszásért fizeni kell.

Itt rögtön négy tanösvényt is végigjárhatunk

A Kaszón készült lombkorona ösvény hosszában, magasságában és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít hazánkban. Ahogy egy korábbi cikkünkben, az átadása idején írtuk, az aljnövényzettől a lombokig a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát vehetik szemügyre a látogatók a tíz méter magasan haladó ösvényen.

Forrás: Kaszó Zrt./Facebook

Ezek mellett különlegessége abban rejlik, hogy 4 különböző tanösvényt köt össze: a Lombkorona Tanösvényt, az Öregerdő Tanösvényt, a Fafaj- és vadismereti Tanösvényt és az Erdőkerülő Tanösvényt. Ezek mind ingyenesen látogathatók és a Gyűrűk Ura rajongók úgy érezhetik, mintha Középfölde valamelyik erdejében kalandoznának.

Apró, eldugott kis sétányra is szükség van

Nem kell mindennek hatalmasnak lennie ahhoz, hogy elvarázsolja a természetbarát túrázókat. A Mecsek és egyben a Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó tanösvényét sem a mérete határozza meg, hanem az olyan ötletek, mint az odú- és fészektanoda, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba is bemászhatnak, vagy kipróbálhatják azt is, hogy milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni.

Érdekessége még az ingyenesen bejárható ösvénynek, hogy 50 méter hosszú, és csak pár méterre emelkedik el a földtől. Viszont a Mecsekben nőtt tölgyfákból és égerekből építették. 

A lomkorona-ösvény, amit Erzsébet Liget néven találunk meg

A gyomaendrődi sétány egy egy kilométernél is hosszabb tanösvény, melynek közelében egy 15 méter magas kilátóra is felmászhatunk, üveg kilépőjére pedig még a mérsékelt tériszonyos túrázók is felmerészkedhetnek. Erre a tanösvényre, melyet Erzsébet Liget néven találunk meg a térképen, már belépődíjat kell fizetni, és a nyitvatartása is változó, de a tervezői megvalósították azt, hogy a látogatók a földön, a vízen és levegőben is barangolhassanak egy kicsit.

Erzsébet LigetForrás: Weigert Images/Jozsef Weigert / gyomaendrod.com

A túrát célszerű a Hantoskerti-holtágon, a Sóhajok hídjánál kezdeni, ami egy fahíd a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény aztán a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti-holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát.

Itt még hevederrel a derekunk körül is kalandozhatunk

Északon, a szlovák határnál található Ipolytarnóci Lombkorona tansövény az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont egyik szolgáltatása. 150 méter hosszú és 8 - 10 méter magasba emelkedik. A park érdekessége, hogy nem csak a lombkorona tanösvény, hanem több geológiai ösvény, vezetett túra, játszótér és békeidőben 4D mozi is várja a látogatókat.

De talán ami a legkalandosabb az egész területen, hogy a lombkorona tanösvénynek vannak olyan részei, amiket csak hevederrel lehet végigjárni, ez igazi Indiana Jones hangulatot ad az egész természetjáró délutánnak. A parkba különböző belépők közül lehet választani, és online is megvásárolhatók előre.

Ingyen bejárható és szférikus ösvény a Gerecsében

Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben, egy korábbi kőfejtő területén 2019-ben adták át hazánk egyik új lombkorona-tanösvényét. A kör alakú, 44 méteres átmérőjű és összesen 105 méter hosszan bejárható tanösvény a völgypart két oldaláról indul, és egy időszakos vízfolyás felett ível át. A lombkorona-ösvényt 9%-os lejtésű szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakították ki, legnagyobb magassága a talajszinttől számítva 11 méter.

Forrás: Bp-erdo.hu

Az ingyenesen látogatható, kerekesszékkel is megközelíthető ösvényen tájékoztató táblákat is kihelyeztek, amelyek az erdőt látogatóknak segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát.

Már nem csak a rododendronokról híres a Jeli Arborétum

A Jeli Arborétum lombkoronasétányát 2019 májusában adták át. Magasága 10 méter, hosszúsága pedig 130 méter. A Jeli Varázskertben, vagyis az óriások erdejében megépült sétányhoz többek között tartozik egy kanyargós csúszda és egy akadálymentesített völgyhíd is, melyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet majd közlekedni. 

Jeli Arborétum, természetvédelmi terület, KámForrás: Nxr-at / ueb.at / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

A Jeli Arborétum általában március 31-től nyit ki a látogatók előtt. A sétány is ekkortól járható be és az ára benne van a belépődíjban. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a csúszda csak vezetett túrák alkalmával használható, amiket májusban szoktak tartani.

Ahol szurdok felett ível át a sétány

A fővárostól 200 kilométerre, a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdőnél már állt egy Rétisasfészek nevű kilátó, amely mellé épült egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvény is.

Az építmény legmagasabb pontja kilenc méter, így senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes figyelni. Itt például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet. A lombkoronasétány ingyenesen látogatható.

Három pannonhalmi látványosság egy helyen

Pannonhalmán, a monostort övező parkerdőben először a Boldog Mór kilátót húzták fel, majd amellé épült 2015-ben egy szép tanösvény, hogy a projektet 2018 márciusában lekerekítse egy különleges formájú és gyönyörű helyre épített lombkoronasétány.  

A kerekesszékkel és babakocsival is bejárható ösvény fém kerete és fa borítása egy halat formáz. A kilátópontként is üzemelő tanösvény körülbelül 14 méter magasan húzódik a fák lombkoronái körül és nagyjából 80 méter hosszan alakítja ki a hal formát. A kilátó ingyenesen látogatható, parkolni pedig a Gyógynövénykertnél lehet, amit szintén érdemes megnézni, ha már itt járunk, Pannonhalmán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek