A Pannonhalmi Főapátság gyűjteménye elevenedik meg ezen a kiállításon

A Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság szakmai és tudományos együttműködésében kiállítás készült Láthatatlan spektrumok címmel, mely az apátság Főmonostori kiállítóterében november 11-ig látható.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság madártávlatból - illusztrációForrás: Ismeretlen - Civertan Grafikai Stúdió/Wikipedia

A munka központi eleme egy kortárs művészeti kiállítás, amelyen az alkotók gyűjteményi tudásból és gyűjteményi tárgyakból kiinduló művei láthatók. A láthatatlan spektrumok kifejezés a fényképező szerzetesként is ismert győri, majd pannonhalmai fizikatanár, Palatin Gergely (1851-1927) tudományos szövegében olvasható, aki Jedlik Ányos tanítványa volt, és olthatatlan kísérletező kedvvel fordult a fény és optikai vizsgálatok felé - derül ki a Néprajzi Múzeum híréből.

Ehhez kapcsolódik egy szubjektív archívum, amelynek létrehozásában a szerzetesközösség tagjai működtek együtt a kutatókkal és kurátorokkal a Főapátsági gyűjtemények feldolgozásával, saját, személyes szempontjaik közös munkába illesztésével. Ezt formálja tovább és egészíti ki a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található, az 1900-es évek első évtizedeiből származó, a pannonhalmi/győrszentmártoni lokális közegre vonatkozó fényképanyag tudáscserén és tudáskörforgáson alapuló muzeológiai feldolgozása.

A gyűjteményi munka ambíciója továbbá, hogy a Főapátság láthatatlan gyűjteményi tereit is körvonalazza, ennek legalább részleges láthatóságát biztosítsa a szabadon és vezetéssel bejárható főmonostori terekben és a turista útvonalon, amelynek utolsó állomása a Főmonostori kiállítótér. A kutatómunka és a kiállítás tehát kilép a szűken értelmezett kiállítótérből és a kortárs művészet közegéből: térben, időben, közösségben egyaránt - olvasható a pannonhalmifoapatsag.hu oldalon.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek