Három megújult botanikus kert, amelyet még az idén látni kell

A héten jelentette be a Soproni Egyetem, hogy lezárult a botanikus kertjük felújítása, aminek eredményeként új fajokkal bővült a fűvészkert. A bejelentés kapcsán összegyűjtöttük, mi minden történt az elmúlt hónapokban a botanikus kertek világában.

Új, egzotikus fajok a soproni botanikus kertben

Új egyedekkel gazdagodott a soproni botanikus kert, amelynek értékeit megújult sétautakon fedezhetjük fel. Az egyetem parkjában 1922 szeptemberében kezdték kialakítani a botanikus kertet. A 17 hektáron elterülő arborétumban számos őshonos és tájidegen faj is előfordul. Utóbbiakat képviselik a mamutfenyők különböző fajtái, míg a honos növények közül 149 védett és fokozottan védett faj él itt, köztük például az erdei ciklámen vagy a magyar nőszirom, derül ki a Soproni Egyetem sajtóközleményéből.

A nemrégiben folytatott felújításoknak köszönhetően jelentősen bővült a kert gyűjteménye: az amerikai, az ázsiai, az üvegházi és a mediterrán növénygyűjtemény is számos új egyeddel gazdagodott. Megújult az üvegház, a kiszolgáló helyiségek és a 3,5 km hosszan elnyúló sétaút is. Mindemellett egy 16 állomásból álló, most kialakított tanösvényen is végigsétálhatnak a látogatók. 

Őshonos növénytársulásokból alakítottak ki kertet Kecskeméten

Ha már az újdonságoknál tartunk, meg kell említenünk azt a különleges botanikus kertet is, amelyet Kecskeméten nyitottak meg áprilisban. Kollár Csaba agrármérnök kecskeméti lakosként öt és fél éve álmodta meg különleges botanikus kertjét, mely magánberuházásban és magántőkéből létesült. A kertben őshonos növénytársulások kaptak helyet: az alföldi zártkocsányos tölgyes és a gyöngyvirágos tölgyes. A fák körülbelül 50 blokkban lettek telepítve, egymástól mintegy 19 méterenként.

A füvészkertben egy cserjesávot is kialakítottak, amelynek egyik funkciója, hogy a botanikus kert felé érkező szelet megfogja, és így kevesebb terhet kapjanak a fák, másrészt a köztük lévő tűztövis, homoktövis és kökény a madaraknak szolgál eleséggel. Idén márciusban és áprilisban összesen 27 725 fát ültettek el, és eddig két öntözőkút létesült, melyek együtt percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak. 

Az agrármérnök alapító klasszikus növénybemutatóknak szeretne teret nyitni csoportos látogatásra, elsősorban oktatási intézmények számára, valamint évszakonként nyitott kert napokat tervez, amellyel a tudományos-kutatómunkának is lehetőséget szeretne adni. A tervek szerint a kertet ingyen lehet majd látogatni.

Új üvegház épül a pécsi arborétumban

Májusban lehetett hallani arról, hogy új üvegház épül a pécsi Pintér-kert Arborétumban, megújul a Tettyei Oktatási Központ, továbbá természetvédelmi és kulturális programok valósulnak meg egy félmillió eurós pályázat keretében.

Pintér-kert Arborétum, PécsPintér-kert Arborétum/facebook

A csaknem kéthektáros, több tucat védett növényfajt bemutató arborétumban egy harmincöt négyzetméteres új üvegház épül, amely a tervek szerint a Mecsek moha- és páfrányfajaiból összeállított gyűjteményt kínál majd az érdeklődőknek. Megújulnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága Tettye oktatási központjának helyiségei, a kert sétaútjai mentén pedig világítás létesül. Az 1920-as években létrejött és 2013-ban megújított pécsi Pintér-kert Arborétumban megvalósuló fejlesztés célja a kert nemzetközi turisztikai trendekhez igazítása, a kínálat bővítése.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek