A város, ahol egy középkori vár nézi magát az Öreg-tó tükrében

Tata romantikus arcát nagyon könnyű felfedezni. Gondoljanak csak bele: a város közepén, hatalmas, sima vizű tó hullámzik, partján mesebeli kis vár áll. Pár lépésre egy hangulatos angolkert, picit távolabb források vizéből táplálkozó fürdőhely és egy játékosan kanyargó tanösvény. Ugye indulhatunk?

Vadlúdcsapatok Zsigmond király vízi váránál

Csillogó vizű tó terül el Tata közigazgatási területének közepén. A valóságban a város körülbelül a tó háromnegyedét veszi körbe, a többi részen zöldellő erdőkben lehet sétálni. Az Öreg-tó, az ország legrégebbi halastava bő 2,5 négyzetkilométeren fekszik, és ősztől nyárig, minden évszakban békét és szépséget áraszt. A parti sétaút hossza kicsivel több mint 7 kilométer, vagyis egy kisebb túrához tökéletes. A tó kiemelt fontosságú vízi élőhely, ami azt is jelenti, hogy például a vonulási időszakban hatalmas csapatokban pihennek meg a legkülönfélébb madarak. Hogy mennyire élő és eleven ez a tó, az a Tatai Vadlúd Sokadalmon tűnik fel, melyet idén november 28-án tartanak. A programok valójában már előző éjjel megkezdődnek, több előadást és távcsöves megfigyelést is szerveznek, de igazán 28-án indulnak be az események. Ezek sora szinte végtelen, nagy részük a tó partján álló Építők parki madármegfigyelő toronyban vagy annak környékén lesz.

A vár az Öreg-tó partjánForrás: Attila Fodemesi/Shutterstock

És persze itt van a Tatai vár is, melyet még Luxemburgi Zsigmond király építtetett a 14. század végén. Az idők során sok változáson esett át, a jellegzetes neogótikus ablakok és ajtókeretek már a 19. században készültek. A piros tetős, légies és romantikus építményben ma a Kuny Domokos Múzeum üzemel. Az állandó kiállítások közül az egyik legérdekesebb a Római szoba, amely a Brigetióból (ma Szőny) származó 2. századi freskókkal díszített terem tökéletes rekonstrukciója. A szoba megnyitását három évtizedes munka előzte meg. Hívogató címe van a Törékeny vágyak – Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig című időszaki kiállításnak is, mely 2021. április 5-ig lesz látható a várban.

Műromok és pezsgőgyár az angolkertben

Az Öreg-tótól csak pár perces sétára fekszik az Angolkert, mely az 50-es évek közepe óta természetvédelmi terület. Magát a kertet, vagy inkább parkot, 1783-ban kezdték kialakítani az itt található Cseke-tó partján. Akkoriban ez volt az első ilyen típusú kert az egész országban, de másfelé ugyancsak divatba jött ez a felszabadult, természetes hatást keltő kertrendezés, mely a francia kertek szabályos, szinte merev, geometriai formáit váltotta fel.

Mivel a 18. század végén ez a terület szinte mocsaras volt a rengeteg forrás miatt, ezért sok olyan egzotikus növényt is be tudtak ide telepíteni, amelyek az ilyen vizes, buja környezetet kedvelték. A Cseke-tó körül kialakított parkban több építmény is található, például egy török mecset - melyet a 19. század elején húztak fel -, és egy kiskastély, melyet nyári kuckóként használt az Esterházy család. De vannak itt műromok, a hangulat kedvéért szabadtéri színpad, Pálmaház, sőt, Pezsgőgyár is a kert szélén.

Az Esterházy kiskastély az AngolkertbenForrás: Tatai Angolkert/Facebook

Hasonlóan romantikus jellege van a tatai vízimalmoknak is. A többes szám nem véletlen, összesen 15 malmot építettek a városban, melyeket többek között épp a Cseke-tó lefolyó vize hajtott, de működött egy az Öreg-tó középső zsilipjénél is – ez a ma már műemléknek nyilvánított Cifra-malom. A malmok sorsa nagyon eltérően alakult, van, amiben sportcentrum működik, de olyan is akad, amit borjúnevelőnek használtak. A malmok teljes listáját és helyét a város honlapján is megtalálhatja.

A kilátó egykor sörétöntő toronynak épültForrás: posztos/Shutterstock

És még egy tipp: a város délnyugati részén lévő Kálvária-domb. Különös vonzereje van a kopár mészkősziklán kuporgó szoborcsoportnak és az égbe nyúló Fellner Jakab-kilátónak. A 40 méter magas torony tetejére 200 lépcső vezet fel, a tetejéről pedig, talán mondani sem kell, egyszerűen tökéletes a panoráma.

A grófnő fürdőjének közelében tanösvény kanyarog

A város központjától körülbelül 3 kilométerre, tehát gyakorlatilag a szomszédban van a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping, ami egy körülbelül 30 négyzetkilométeres természetvédelmi terület. Az itt található strand a forrásokból felszínre törő, 20-22°C-os víznek köszönheti létét – naponta körülbelül 40 000 liter vízről beszélünk, és ez a vízhőmérséklet télen-nyáron állandó.

Több forrás is van, köztük három olyan, amelyről külön is megemlékezik a helyi legendárium. Az egyik a Katona-forrás, amiben a laktanyából kivezényelt bakák fürödtek, a másikban csupán egy grófné fürödhetett – a kis elkerített tavat, homokfövenyt és öltözőházat az ő vadászai, vagyis jágerei őrizték –, és végül a legszebb, melyről az egész vidék a nevét kapta, és ahol három méteres mélységből szállt fel folyamatosan sok ezernyi buborék. Ma több medence és egy csúszda is van a fürdőben.

A Katona "medence" a Fényes FürdőbenForrás: Fényes Fürdő

A Fényes Tanösvény a fürdő területét mutatja be interaktív módon. Összesen 18 állomás van az útvonalon, mely kifejezetten kalandos, nem csak egy szimpla gyalogtúra. Mivel ez egy vizes terep, ezért a túrázók pallóból készült, cölöpökön álló ösvényen, kötélhídon vagy csónakon járhatják be. A gyerekek szinte biztos, hogy bolondulni fognak érte, de azok a felnőttek is imádni fogják, akik amellett, hogy szeretnek elmerülni az őket körülvevő élővilág zsibongásában, szívesen vállalkoznak apróbb kalandokra is.

Samutól, a várost vigyázó, ősi barlangig

Tata és Tatabánya csak néhány perces autózásra fekszik egymástól, de útközben is van látnivaló, mégpedig Vértesszőlősön, mely hírnevét Samunak köszönheti. Samu, azaz a 350 000 évvel ezelőtt itt élt előember maradványai, valamint eszközei, tűzhelye, mind ezen a területen kerültek elő. De meg lehet nézni például az egykori sáros itatóhelyen összegyűlt állatok máig megmaradt, megkövesedett lábnyomait is.

A Szelim-lyuk kürtője a barlangból nézveForrás: Susulyka - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3924962

Tatabányán nyugodtan indulhatunk toronyiránt, ami jelen esetben inkább a Turult jelenti. A város jelképét nemigen lehet eltéveszteni, a Kő-hegyen a kiterített szárnyú, hatalmas szobor már messziről látszik. Fel lehet menni a magaslatra kocsival, de akár egy hosszú lépcsősoron gyalog is, és ha valaki idáig felkaptat, akkor mindenképp nézzen be a pár száz méterrel odébb található Szelim-lyukba is.

Ez a fokozottan védett barlang is őskori lelőhely, de találtak itt a tatárjárás korából származó emberi csontokat is. A 45 méter hosszú és 18 méter magas terem méretei ellenére sem sötét, mivel tetején is van két hatalmas lyuk, ahol beömlik a fény a barlangba. Négy különböző bejárata van, a legnagyobb 10 méter széles és 7,5 méter magas – ezt a város felől is jól lehet látni. Ez persze fordítva is igaz: a barlang hatalmas szemein keresztül az egész Tatai-medencét be lehet látni, ha pedig valaki estig marad, az a végtelen, csillagpöttyös eget is megkapja ráadásnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek