A Normafa idős faállományát tiszteletben tartva készült el az új lombkorona tanösvény terve

Három év egyeztetés után, a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat megegyeztek abban, hogy a Normafán egy lombkorona tanösvényt alakítanak ki. Az ösvény végleges nyomvonalán sokáig dolgoztak, mivel a korábbi, nagyszabású elképzelések nem tartották eléggé tiszteleben a táj adottságait és értékeit. A területen ugyanis 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak, vagyis Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány - olvasható Hegyvidek.hu oldalán

LátványtervForrás: @Hegyvidek / Facebook.com / Hello Wood

A most elfogadott harmadik nyomvonalterv új helyszínt választott a lombkorona tanösvénynek és funkcióinak középpontjába a természetvédelmi oktatást állította. A tanösvény a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti annak újrahasznosítását.

A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 köbméter lomot, betont és egyéb törmeléket távolított el az erdőből, de még így is maradt mit eltakarítani. Mivel a telek lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik majd Budapestre.

A Hello Wood tervezői csapatának javaslatára a korábbi lombkoronasétány tanösvénnyé válik, ami a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdeti. Az ösvény egyes pontjai az olyan klímaváltozás által veszélybe került őshonos fafajokra hívják majd fel a figyelmet, mint a bükk, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a hárs, a juhar és a vadcseresznye. Az elképzelések szerint az odalátogató fiatalok vezetett túrákon is részt vehetnek majd, és speciálisan kialakított madárles fotókabinokban figyelhetik a természetet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek