Kávékapszulából származó zaccot reggeliztek a pannonhalmi levendulamezők

Különleges szövetségre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal: a kávémárka az itthon visszagyűjtött, használt kapszuláiból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel. A lokális kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.

Forrás: Nespresso / Press

A márka az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség.

Az újrahasznosítás további ösztönzésére készült el az a speciális termesztőközeg, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak, hogy a termőtalaj minősége még jobb legyen. A lokális kezdeményezés lényege, hogy a kapszulák a hazai fogyasztóktól érkeztek vissza, és a feldolgozás - vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása -, valamint a termőközeggyártás is itthon történik.

Forrás: Nespresso / Press

A kávézacc alapú termesztőközeget október elején a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre. Az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

A kávémárka és a főapátság, illetve a Viator Étterem között már régóta fennáll az együttműködés, így a mostani kávézacc újrahasznosítási ötlet sem egyszeriben pattant ki a vezetők fejéből, hanem körülbelül kétéves előkészület és közös munka előzte meg. Az a terv, hogy ne csak egy trendi üzenet legyen, hanem tényleg, kézzel foghatóan megtörténjen a fenntartható munkafolyamat - olvasható a sajtóközleményben.

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

Forrás: Nespresso / Press

A igyekszik a mindennapi működésébe integrálni a fenntarthatóságot: a kávégépekben egyre több az újrahasznosított műanyag, illettve a kapszulák egyre több típusa 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból, illetve kisebb karbonlábnyomú, új alumíniumból készül. Arról pedig már mi is írtunk az oldalon, hogy a hazai vásárlók 2017 óta az átvételi pontokon is leadhatják az összegyűjtött alumínium kapszuláikat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek