Ha vadon élő állatokra kíváncsi, a szobafogság után ezekre a helyekre induljon!

Miután már hosszú heteket eltöltöttünk otthonunkban, mindannyian vágyunk a természetbe, és talán vadon élő állatokat is szívesen nézegetnénk már újra. A természetrajongók egyelőre virtuális túrákkal csökkenthetik az ilyen jellegű étvágyukat, de ha a világ végre ismét kinyílik, valószínűleg jóval többen kívánkoznak majd a természetbe, az állatok közé, mint valaha. Tervezgessenek hát bátran, vagy álmodozzanak egy kicsit arról, hogy a világ mely természetközeli helye felé vennék legközelebb az irányt, és milyen állatokat figyelnének meg a legszívesebben!

Forrás: BlueOrange Studio/Shutterstock

Skócia: sasok és fókák

Fókákat, delfineket, lundákat, gímszarvasokat és sasokat is láthatnak a Skót-felföldön. A fókák kíváncsi, játékos állatok, és nincs jobb módja annak, hogy a közelükbe kerüljenek, mint az Arisaig Skerries sekély vizein a gyönyörű, fehér homokos szigetek között kajakozva. Ezt a csodálatos helyet nem véletlenül nevezik „Skócia Karib-térségének."

Forrás: DragonTools/Pixabay

Kiránduljanak el a Loch Ness tóhoz is, ahol bár nem garantálható, hogy a titokzatos, hosszú nyakú lény is felbukkan, azért a delfinek, fókák, szarvasok és madarak könnyen megfigyelhetők a környéken. Egy 6 éjszakás kirándulás, amely magában foglalja a szállást, étkezést és utazást, 1700 font (680 ezer forint) körül van. 

Finnország: barna medvék

Finnország keleti határán a vadon élő barna medvék természetes élőhelyén nagyjából 2000 egyed barangol a környéken, nem véletlenül emlegetik ezt a helyet a természetfotósok paradicsomaként. Hogy mekkora esélyünk van itt medvéket látni? Igen nagy, hiszen a mackók sokszor még a közeli falvakba is látogatást szoktak tenni.

Forrás: Rain Carnation/Pixabay

Ha ennél is biztosabbra akarnak menni, akkor érdemes a Wild Taiga egyik luxuskabinjában megszállniuk, amely tökéletesen beépül a természetbe, és remek medvemegfigyelő hely is egyben. Egy éjszaka a Wild Taiga medveleső luxuskabinjában 431 fontba (172 ezer forintba) kerül; idén októbertől lehet náluk szállást foglalni.

Egyesült Királyság: madarak

Létezik egy sziget Angliában, ahol elképesztő mennyiségű és fajtájú madarat lehet megfigyelni, ráadásul madárfigyelő szakértők vezetésével tett, irányított túrákon. A Scilly-szigetek nevű szigetcsoport Nagy-Britannia délnyugati részén, a Cornwall-félsziget csúcsától mintegy 45 km-re helyezkedik el. A szigeteken több mint 400 madárfaj költ.

Forrás: James DeMers/Pixabay

Ez annak is köszönhető, hogy 1975-ben a szigetcsoport teljes egésze megkapta a kiemelkedő természeti szépségű terület minősítést. Az Annet és Samson szigetein tömegesen fészkelnek a csérek és több helyütt fókák is élnek. Egy nyolcnapos kirándulás 1095 fonttól (438 ezer forint) kezdődik, beleértve a szállást, a kompköltségeket és a vezetett túrákat.

Románia, Erdély: farkasok

A gyönyörű Kárpát-medencénk az európai farkasok utolsó erődítményeinek egyike, mivel a legnagyobb farkaspopuláció Romániában található. Mintegy 2500-2700 farkas szerepel a hivatalos adatokban. Az állatok szigorúan védettek és nehezen észrevehetők. A helyi vezetők azonban képesek rájuk találni, miközben figyelemmel kísérik az erdőben élő medvéket is. A kirándulók még a fejük felett köröző sólymokat is megcsodálhatják a vezetett túra közben.

Forrás: David Mark/Pixabay

Egy ilyen, nyolcnapos kirándulás ára 1200 fonttól (480 ezer forint) kezdődik. Ha külön, vezetett medvelesre szeretnének menni, akkor fejenként 30 euróért (12 ezer forint) a túra szervezői szerint garantáltan láthatnak medvéket is.

Kenya: oroszlánok, gepárdok, leopárdok

Kenya látványos nemzeti parkjai és magántulajdonban lévő létesítményei adnak otthont Afrika legkritikusabban veszélyeztetett fajai számára. A vadon élő állatfajok védettek, és sokak szerint életre szóló élményt jelent oroszlánt vagy gepárdot látni. Ha Afrikában járnak, mindenképpen érdemes egy szafarin részt venni.

Forrás: Alex Strachan/Pixabay

Egy ilyen túrán megfigyelhető a bolygó leggyorsabb szárazföldi állata, a gepárd is, ami izmos és elegáns testével 115 km/órás sebességgel száguld. Ha a szafarin leopárdot is szeretnénk látni, akkor érdemes a fákat figyelni, napközben ugyanis ezek a nagymacskák az ágakon pihennek. A helyi szavannákon zsiráfok, bivalyok, orrszarvúk, elefántok is élnek, azaz igazi állatparadicsom várja az oda ellátogatókat. Egy kilencnapos út 1625 fonttól (650 ezer forint) kezdődik a szafari kirándulással együtt.

India: hópárducok

A hópárducokat megfigyelni még a vadont alaposan ismerő szakemberek számára is kihívást jelent. Úgy gondolják, hogy az egész világon mindössze csak 6590 példány él belőlük, és Ladakh, amely magasan helyezkedik el az indiai Himalájában, a legjobb hely arra, hogy megpillanthassák.

Forrás: Dennis W Donohue/Shutterstock

Türelemre van szükség, de a látványért cserében megéri türelmesnek lenni. Nyáron ezek az állatok felhúzódnak a 3500–6000 méter körüli fennsíkokra és sziklás hegyekre, télire 2000 méter környékére költöznek le. Az izmos nagymacskák 16 méteres távolságot is képesek átugrani, ami egyedülálló teljesítmény a macskafélék között. Egy 14 napos hóleopárd-kaland utazás nélkül 3450 fonttól kezdődik (1,38 millió forint), és jelenleg 2021 januárja és márciusa közötti utak foglalhatók pl. ezen az oldalon. 

Costa Rica: quetzal madarak

Ennek a közép-amerikai államnak elképesztő a biológiai sokfélesége, hiszen félmillió fajnak ad otthont, azaz a világ összes állatfajának az öt százaléka megtalálható ebben az egyetlen országban. A buja Monteverde felhőerdő egy olyan természetvédelmi terület, amely a madárfigyelők számára az egyik legideálisabb hely, amennyiben hajlandók sáros ösvényeket bejárni, hogy meglássák a ritka quetzal madarat, amit elképesztő színei, és hosszú farktolla tesz különlegessé.

Forrás: Peter Förster/Wikpedia

Egy 11 napos túra, amely magában foglalja a Monteverde felhőerdőben való tartózkodást, 2020 fonttól (800 ezer forint) kezdődik, és 2021-tól foglalható le. 

Norvégia: Jegesmedvék

Sokan aggódnak a tengeri jég olvadásának jegesmedvékre gyakorolt hatásait illetően. Ezeket a veszélyeztetett állatokat szakemberek által vezetett kiránduláson figyelhetik meg, amikor a prémes medvék a nyári jégen áthaladnak Norvégia Svalbard partján. De ez még nem minden, hiszen itt rozmárcsaládok is élnek, akiket szintén megcsodálhatnak. 

Forrás: 272447/Pixabay

A Spitzbergákon 2021 áprilisa és augusztusa között zajló, 11 napos, vitorláshajón töltött út 6295 fonttól (2,5 millió forint) kezdődik, mely az oda- és visszautazás árát nem tartalmazza. 

Uganda: hegyi gorillák

Ezek a fenséges állatok továbbra is a veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek. Azonban a mindössze 1000 fős kolóniából 400 megtalálható az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban, Nyugat-Ugandában, ahol 14 gorillacsalád él az erdő látogatóközpontja közelében.

Forrás: Onyx9/Shutterstock

Az esőerdőben történt kirándulás után óriási jutalom várja a kirándulókat ezeknek a hatalmas, az ember egyik legközelebbi rokonának a társaságában. Egy négynapos út 3000 fontnál kezdődik (1,2 millió forint) beleértve három éjszakát a Bwindi Lodge-ban, és a helyi közlekedés költségeit. 

Antarktisz: bálnák

Az Antarktisz ökoszisztémája törékeny. Egy 15 napos fantasztikus utat a környezetvédők és a vadon élő állatok szakértői vezetnek majd 2021 karácsonyán, amikor a környéken hajóznak, hogy a világ legtávolabbi táján bálnákat láthassanak, és a pingvinkolóniákat is megfigyelhessék tisztességes távolból.

Forrás: Mikkel Wejdemann/Pixabay

Ez a 15 napos luxusutazás 2021. december 14-én indul az argentin Ushuaiaból, és 10923 fontba (~4,37 millió forintba) kerül, az útról bővebben itt olvashatnak

Az összeállításban a Daily Mail cikke volt segítségünkre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek