Új sziget keletkezett a Spitzbergákon

  Elképzelhető, hogy a klímaváltozás következtében bizonyos területeket a tépképen egyre gyakrabban újra kell rajzolni, mivel lassan, de változik a szárazföldi területek kiterjedése. A gleccserek folyamatosan visszahúzódnak, és a táj új arcát mutatja – számol be a hírről az MTI.

  Az olvadó gleccserek miatt egyre több szárazföldi terület bukkan elő a jég alólForrás: Billy Lindblom/Wikimedia

  Ez történt most is, miután a nyár folyamán elolvadt a gleccser a Norvégiához tartozó, Spitzbergák néven is ismert északi-sarkvidéki szigetcsoporton. A kutatók szerint a gleccserek ezen a területen jelentősen visszahúzódtak az elmúlt években. 

  "A Brageneset-félszigetről kiderült, hogy önálló szigetet alkot" – mondta el az NRK norvég köztévében Anders Skoglund, a földrajzi változást felfedező topográfus, a tromsői Norvég Sarkkutató Intézet munkatársa.

  A kutató elmondta, hogy a nyáron készült műholdas felvételeken világosan látszik, hogy a gleccser eltűnése óta egy kék csík, vagyis a tenger választja el az eddig félszigetnek hitt földdarabot a szigetcsoport északkeleti részén, ahol a térképészeti munkákat végző kutatóállomás is működik.

  Eddig is előfordult, hogy aprócska szigetek maradtak hátra a visszavonuló jégmezők után, de a Brageneset a maga 10 négyzetkilométeres területével kivételes eset.

  Geir Moholdt, az intézet gleccserkutatója szerint várható további kisebb szigetek megjelenése is a Spitzbergákon, de ez hosszabb idő, 10-100 év kérdése.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!