Megnyitott India első elefántbarát teafarmja

Noha a legtöbb ember az orvvadászatot tekinti a legjelentősebb veszélyforrásnak az elefántpopulációkra, egy látszólag valószínűtlen veszély is felmerül: a teafarmok. Indiában a teafarmokat nagyrészt az ázsiai elefánt élőhelye mentén alakították ki, és a gazdaságok mély vízelvezető árkai, a káros növényvédő szerek és az elektromos kerítések keresztezik a veszélyeztetett elefántok természetes vonulási útvonalait India és Bhután között.

A mezőgazdasági területeken áthaladó elefántok veszélyt jelentenek az emberekre, ha el akarják őket üldözni - illusztrációForrás: Yathin S Krishnappa/Wikipedia

Bár az elefántok nem esznek tealeveleket, hosszú vándorlásuk során gyakran átkelnek a földeken, útközben ellenséges gazdálkodókkal találkozva. Az elmúlt 75 évben az ázsiai elefántpopuláció Indiában 50 százalékkal csökkent, illetve 2018-ban becslések szerint 64 ember halt meg az ember és elefánt közötti konfliktus következtében.

Az indiai Assam államban Tenzing Bodosa teagyártó megtalálta a saját módját arra, hogy együttműködőbb ember-elefánt kapcsolatot hozzon létre. A gazdaságban dolgozók hagyják, hogy az elefántok békében átsétálhassanak a farmon, csökkentve így az elefántok okozta sérüléseket és haláleseteket, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor az emberek megpróbálják elüldözni az állatokat.

Bodosa három hektárnyi elefántbarát teafarmja kerüli a térség más termelői által használt veszélyes vízelvezető árkokat és elektromos kerítéseket, lehetővé téve a vándorló elefántok számára, hogy a sérülés veszélye nélkül mozoghassanak a gazdaságban.

A farm nem használ kémiai rovarirtókat és műtrágyát sem, amelyek mérgezőek lehetnek az elefántokra és az általuk fogyasztott növényzetre. Nézzék, hogyan szabadítanak ki egy kiselefántot egy vízelvezető árokból egy olyan helyen, ahol ez a probléma még nem megoldott!

Bodosa farmján ahol a teamezők véget érnek, a dzsungel kezdődik. Míg a legtöbb helyi termelő levágja az elefántok által fogyasztott növényeket, amelyek a gazdaságuk körül nőnek, addig a Bodosa növeli a vegetációt, bambusz, csillaggyümölcs, és egyéb, elefántok által kedvelt növényeket ültetve.

Az újítás nem maradt észrevétlenül: mintegy 30 000 gazdát képzett ki teatermesztési gyakorlaton, a kertről pedig a Wildlife Friendly Enterprise Network tanúsítványt adott ki, mint a világ eddig egyetlen elefántbarát teafarmja. 

Évente mintegy 100 turista látogat el ide a világ minden tájáról, a vendégek önkéntes tevékenységet vállalhatnak a kertekben, megkóstolhatják az ott termesztett három organikus teafajtát, és természetesen találkozhatnak a gazdaság elefánt látogatóival – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek