Fókaborjak hemzsegnek a Temzében

A sok ökológiai katasztrófa után végre jó hír hírekről is beszámolhatunk Londonból. Ugyanis míg az 1950-es években a Temzét gyakorlatilag „biológiailag halottnak" nyilvánították, most, több mint 60 évvel később fókaborjúk lubickolnak a folyóban – olvasható az Independenten.

Egy harbor fóka éppen a kicsinyét tápláljaForrás: Nevit Dilmen/ commons.wikimedia.org

A Londoni Állattani Társaság (ZSL) kutatói tavaly készítették el az első ilyen jellegű felmérést. Több száz légifelvétel készítésével igyekeztek a folyóban született fókabébiket megszámolni a világrajövetelük időszakában. A fókák megszámlálásának legegyszerűbb módszere, ha repülőgépről készítenek felvételeket, mert egyébként folyamatosan mozgásban vannak. A Temzében harbor és szürke fókák is vannak, de csak a harbor fókák tenyésznek a folyóban.

Thea Cox, a természetvédelmi biológus elmondta:

Nagyon örültünk, hogy 138 fókaborjút számolhattunk össze, akik egyetlen szezon alatt születtek. A fókák egyáltalán nem lennének képesek felnevelni itt a borjaikat megbízható táplálékforrás nélkül, ami azt mutatja, hogy a Temze ökoszisztémája virágzik. 

Anna Cucknell, a ZSL Thames védelmét vezetõ projektmenedzser szerint a helyreállított Temze sok állatfaj otthona - több mint száz halfajnak, köztük két cápafajnak, a rövid ormányos csikóhalnak és a kritikusan veszélyeztetett európai angolnának is természetes élőhelyet biztosít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek